Εισηγήσεις Λιλλήκα σε Δημητριάδη για βιωσιμότητα του χρέους

Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη μεταφορά των κακών δανείων σε μια νέα τράπεζα. 


Διαβάστε επίσης για τις εισφορές του Αναστασιάδη στην Πάφο και για ποιους απαγορεύεται η έξοδος από την Κύπρο.


Σε δηλώσεις, ύστερα από σημερινή του συνάντηση με τον κ. Δημητριάδη στην ΚΤ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι εισηγήσεις του επί του θέματος της βιωσιμότητας του χρέους αφορούν την επιμήκυνση των δανείων έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δανείων που θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα αλλά και να μπορέσουν οι κυπριακές οικογένειες και οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στα δάνεια τους με μειωμένες δόσεις και να μειωθεί το μέγεθος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση, που θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, η ΚΤ συμφωνεί με την επιμήκυνση των δανείων που θα διευκολύνει την αποπληρωμή των δόσεων τόσο από πλευράς επιχειρήσεων όσο και από πλευράς νοικοκυριών, προσθέτοντας ότι “υπάρχει μια μικρή διάσταση απόψεων κατά πόσον θα ήταν καλά να γίνει με νομοθετική ρύθμιση ή να αφεθεί στις τράπεζες η ευχέρεια να το πράξουν από μόνες τους”.

Ανέφερε επίσης ότι στήριξε τη θέση “για τον διαχωρισμό των τραπεζικών υπηρεσιών των τραπεζών και τη μεταφορά των λεγόμενων κακών ή μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μία νέα τράπεζα ή οποία θα αναλάβει να κάνει διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που θα τις μεταβιβαστούν σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις πάνω στις τιμές των ακινήτων, αλλά και στο να μην εκτεθούν οι κυπριακές οικογένειες στον κίνδυνο πώλησης της κατοικίας τους” και πρόσθεσε ότι σε αυτό το ζήτημα η ΚΤ “είναι θετική και είναι μέσα στις προθέσεις της να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι συζήτησαν θέματα εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και επανέλαβε τη θέση του ότι “θα πρέπει να διοριστεί, μετά και το πόρισμα της Alvarez & Marsal, ποινικός ανακριτής ο οποίος να διερευνήσει και τυχόν ποινικά αδικήματα”, προσθέτοντας ότι είναι “πολύ σημαντικό οι Κύπριοι πολίτες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και αυτό θα γίνει με την απονομή ευθυνών”.

Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας γιατί, όπως είπε, “για να μπορέσει η Κύπρος να συνεχίσει να λειτουργεί ο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο χρειάζεται ένα υγιή τραπεζικό τομέα ο οποίος θα τυγχάνει και της ανάλογης διεθνούς αξιολόγησης και εμπιστοσύνης”.

“Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει – αφού γίνουν οι προηγούμενες ενέργειες – απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ή από ιδιωτική κεφάλαια έτσι ώστε να μην μεταφερθεί το κόστος στο κράτος και έμμεσα στους Κύπριους φορολογούμενους”, πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της μεθοδολογίας της Pimco, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αντάλλαξαν κάποιες απόψεις τόσο πάνω στο ζήτημα της μεθοδολογίας και στις αρχικές εκτιμήσεις που είχε η ΚΤ όσο και στο τι αναμένει η ΚΤ από την αξιολόγηση που θα γίνει από την BlackRock, προσθέτοντας ότι αυτό είναι θέμα που διαχειρίζεται η ΚΤ.

Πηγή: ΚΥΠΕ