Ισότητα ανδρών και γυναικών – Μύθος ή πραγματικότητα; – Ευρωεκλογές 2014 (vid+pics)

Του Νικόλα Γεωργίου

 

Ιστορική Αναδρομή

Οι προσπάθειες που γίνονται ώστε αυτό να καταστεί δυνατό άρχισαν δεκαετίες πριν, με τον απανταχού γυναικείο πλυθησμό να διεκδικά την ίση μεταχείρησή του με τους άνδρες. Συγκεκριμένα, η πρώτη απόπειρα έγινε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης με τη Διακύρηξη Δικαιωμάτων των Γυναικών το 1791.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα στην Αγγλία γίνεται αγώνας από τις γυναίκες με αίτημα το δικαίωμα της ψήφου, ενώ το 1848 στις ΗΠΑ γίνεται η πρώτη Διακήρυξη Συναισθημάτων με αιτήματα που αφορούσαν το δικαίωμα ψήφου και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων γενικότερα σε σχέση με προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες της εποχής είτε στο σπίτι είτε στον χώρο εργασίας τους

 

Ημέρα ορόσημο θεωρείται η 8η Μαρτίου 1857, όπου 20.000 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διεκδίκησαν την μείωση του ωραρίου εργασίας, μέσω μαζικής απεργίας σε μια περίοδο, που ο συνδικαλισμός απαγορευόταν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν το πλήρες δικαίωμα του “εκλέγειν και εκλέγεσθαι” το 1952, ενώ στην Κύπρο το δικαίωμα αυτό ήρθε μαζί με την Ανεξαρτησία του νησιού το 1960. Η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που παραχώρησε το δικαίωμα της ψήφου, αλλά και εκλογής στις γυναίκες ήταν η Φινλανδία το 1906.

Σταδιακά θεσπίστηκαν νόμοι για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλους τους τομείς, ανά το παγκόσμιο.

 

“ΨΗΦΙΖΩ ΑΛΛΑΓΗ. ΨΗΦΙΖΩ ΙΣΟΤΗΤΑ”

Στη θεωρία, πλέον, άνδρες και γυναίκες βρίσκονται σε πλήρη ισότητα. Τί γίνεται όμως στην πράξη;

Μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να εφαρμόσει την ισότητα αυτή σε όλες τις χώρες-μέλη της, με διάφορες εκστρατείες.

Αυτό το διάστημα το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου συντονίζει την Ευρωπαϊκή εκστρατεία για τη Δημοκρατία της Ισότητας στα πλαίσια των Ευρωεκλογών του 2014

Ο γενικός στόχος του προγράμματος “ΨΗΦΙΖΩ ΑΛΛΑΓΗ. ΨΗΦΙΖΩ ΙΣΟΤΗΤΑ” είναι η προώθηση της ενεργούς δημοκρατικής συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και της Δημοκρατίας της Ισότητας στην Ευρώπη. Ειδικότερα, το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των γυναικών ως εκλογέων και ως υποψηφίων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2014 καθώς επίσης και στην αύξηση του αριθμού των εκλελεγμένων γυναικών.

 

Στόχοι

• Προώθηση μεγαλύτερης ευαισθησίας και κινητοποίησης για υποστήριξη από όλους τους σχετικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του κοινού, σε ένα μεγάλο βαθμό, για την ίση εκπροσώπηση των γυναικών και των αντρών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.  

• Δημιουργία φόρουμ για την ανταλλαγή πληροφοριών, καλών πρακτικών, και εμπειρικών διδαγμάτων σχετικά με την προώθηση των γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων εμπλέκοντας όλους τους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  

• Ανάπτυξη και ενίσχυση της δυνατότητας των γυναικείων οργανώσεων και των ΜΚΟ να προωθούν την υποστήριξη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας της ισότητας; Ενθάρρυνση των ψηφοφόρων, ιδίως των γυναικών, να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πολιτική και συγκεκριμένα στις Ευρωεκλογές του 2014. 

• Αξιολόγηση των δεσμεύσεων των πολιτικών κομμάτων για ισότητα των φύλων ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2014. 

 

Δραστηριότητες

Ανάπτυξη και προβολή μίας πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τη δημοκρατία της ισότητας και την ενεργό συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στα κοινά ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2014 η οποία θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της πληροφορίας και των επικοινωνιακών εργαλείων και υλικών.

Διοργάνωση εναρκτήριων εκδηλώσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της εκστρατείας για τη δημοκρατία της ισότητας και την ενεργό συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στα κοινά.  

Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της άτυπης συμμαχίας των γυναικών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών. 

Διοργάνωση εθνικών διαβουλεύσεων με φορείς που έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικοί για τη διευκόλυνση της προώθησης των γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων οργανώσεων και των ΜΚΟ, των πολιτικών κομμάτων, των φορέων χάραξης πολιτικής, των οργανώσεων νεολαίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.  

Ανάπτυξη εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής για την προώθηση της δημοκρατίας της ισότητας και της ενεργούς συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στα κοινά βάσει των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων. 

Ανάπτυξη, δημοσίευση και ευρεία διάδοση ενός «λόμπυ κιτ» για γυναικείες οργανώσεις και ΜΚΟ σχετικά με τη δημοκρατία της ισότητας και την ενεργό συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στα κοινά. 

Διεξαγωγή, δημοσίευση και ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων του ελέγχου για το φύλο των πολιτικών προγραμμάτων και των εκλογικών λιστών για τις Ευρωεκλογές από τη σκοπιά της ισότητας του φύλου. 

Διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου για τη δημοκρατία της ισότητας και την ενεργό συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στα κοινά, στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό να αξιολογήσει και να προβεί σε απολογισμό των αποτελεσμάτων των εκλογών από τη σκοπιά του φύλου.  

 

Στατιστικά Στοιχεία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ινσιτούτου οι γυναίκες μέλη στη Βουλή, των χωρών της ΕΕ, κατέχουν μόνο το 24% των θέσεων, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό αντιστοιχεί και σε θέσεις Υπουργών στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις.

Στην Ευρωβουλή οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 35% των Ευρωβουλευτών, ενώ από τους 14 αντιπροέδρους της Ευρωβουλής μόλις 3 είναι γυναίκες.

Στην Κύπρο, η έρευνα δείχνει την έλληψη εμπιστοσύνης προς το γυναικείο φύλο, καθώς από το 1980 μέχρι σήμερα μόνο 8 γυναίκες κατείχαν αξίωμα Υπουργού, με το ψηλότερο ποσοστό να παρουσιάζεται το 2011.

Παράλληλα, στη Βουλή οι γυναίκες εκπροσωπήθηκαν 33 συνολικά φορές απο το 1991. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε πενταετία ψηφίζονται 56 βουλευτές, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών είναι πολύ χαμηλό.  

 

Η Εκστρατεία

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εκστρατεία πραγματοποιείται παράλληλα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τυγχάνοντας υποστήριξης από πληθώρα ευρωβουλευτών και πολιτών στην Ευρώπη που συνυπογράφουν την κοινή διακήρυξη απαιτώντας την ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων καθώς και σε όλα τα επίπεδα.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με όλους τους σχετικούς φορείς.  Συγκεκριμένα, συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι από τις νεολαίες κομμάτων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις γυναικείες οργανώσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών

Οι διαβουλεύσεις αποσκοπούν στη χαρτογράφηση της εθνικής στρατηγικής για τη Δημοκρατία της Ισότητας με τη συμβολή όλων των πιο πάνω φορέων.

Οι γυναίκες σίγουρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας και έχουν συμβάλει τα μέγιστα σε περιόδους που η Ευρώπη και γενικότερα η υφήλιος μαστιζόταν από πολέμους και καταστροφές. 

Η ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι κάτι που όλοι πρέπει να εξετάσουμε και δούμε με ποιους τρόπους αυτό μπορεί να επιτευχθεί, έτσι ώστε η “Δημοκρατία της Ισότητας” να γίνει πραγματικότητα.