Ισπανός Πρ. της Βουλής: “Η Ισπανία στηρίζει λύση στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου”

{loadposition ba_textlink}

Τη στήριξη μιας λύσης που να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής της Ισπανίας Χεσούς Πασάδα Μορένο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνει κάτι στην Κύπρο που δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Ο Πρόεδρος του ισπανικού Κοινοβουλίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, συζητώντας κυρίως το ελληνικό ζήτημα και το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου αφού εξέφρασε αρχικά τη χαρά του για την επίσκεψη του Ισπανού ομολόγου του, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ισπανίας είναι άριστες, κάτι που αποτυπώνεται στην πολύ στενή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο Διασκέψεων Προέδρων όσο και στο πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών συναντήσεων.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συζήτηση που έκανε με τον κ. Μορένο πάνω στο ελληνικό ή ευρωπαϊκό ζήτημα, όπως το αποκάλεσε, λέγοντας πως είναι πεποίθηση τους ότι πρέπει να υπάρξει λύση και συμφωνία. “Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και συνεπώς αυτή η συμφωνία που πιστεύω είναι μονόδρομος, θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι προσβλέπουμε σε μια Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, όπως ήταν το όραμα των ιδρυτών και αρχιτεκτόνων του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου είπε πως εξέφρασε στον Ισπανό ομόλογό του τη βαθιά του εκτίμηση για τη διαχρονική στάση αρχών της Ισπανίας σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Θέσεις, πρόσθεσε, για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και για μια λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Πρόσθεσε πως ο κ. Μορένο αντιμετωπίζει πολύ θετικά την ενεργό επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης, προκειμένου αυτή να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του κ. Μορένο συνιστά την απαρχή ακόμα πιο στενών και ακόμα πιο παραγωγικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Από την πλευρά του ο Ισπανός Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Ομήρου για την πρόσκληση σημειώνοντας ότι είναι πολύ μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο.

“Οι σχέσεις τόσο μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των δύο κοινοβουλίων είναι άριστες σε ζητήματα διμερών σχέσεων αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τα ευρωπαϊκά θέματα. Οι θέσεις τους είναι παρόμοιες και στηρίζει η μία την άλλη”, είπε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Μορένο ανέφερε πως οι απόψεις του συμπίπτουν με τον κ. Ομήρου. “Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία αλλά και παλαιότερα η ίδια η Γερμανία πέρασαν από παρόμοιες οικονομικές δυσκολίες αλλά πιστεύω η ΕΕ είναι το κατάλληλο πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει ότι αυτές οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και ότι θα επιτευχθεί πρόοδος”, είπε.

Πρόσθεσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ισπανία που πέρασαν από αυτή τη δυσκολία και είχαν τη βοήθεια της ΕΕ, απέδειξαν ότι ήταν σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των εταίρων τους και να αναλάβουν το κόστος που σήμαινε αυτή η τήρηση των υποχρεώσεών τους. Συμπλήρωσε πως μόνο με αυτό τον τρόπο όμως κατάφεραν να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Ο κ. Μορένο ανέφερε πως είναι η ίδια η ελληνική Κυβέρνηση που πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να αποδείξει ότι είναι άξια της εμπιστοσύνη ων εταίρων της και να καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Ισπανός Πρόεδρος της Βουλής είπε πως είναι περήφανος που όλα αυτά τα χρόνια τόσο οι ισπανικές κυβερνήσεις όσο και τα ισπανικά κοινοβούλια έχουν υποστηρίξει σταθερά τη λύση του Κυπριακού με τήρηση των ψηφισμάτων των ΕΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αναφέροντας ότι ο ίδιος προέρχεται από το Λαϊκό κόμμα της Ισπανίας του Πρωθυπουργού Ραχόι, σημείωσε πως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις που ήταν σοσιαλιστικές διατήρησαν ακριβώς την ίδια στάση απέναντι στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στη λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε πως δεν θα πρέπει “να μην γίνει κάτι στην Κύπρο κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ή να γίνει σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα”.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση της Ισπανίας στηρίξει το όποιο πρόγραμμα συμφωνήσει η Ελλάδα με του ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Μορένο είπε η Κυβέρνηση της Ισπανίας όλη αυτή την περίοδο κράτησε μια πολύ ενεργό στάση για την εξεύρεση μιας λύσης, γιατί δεν πιστεύουμε, όπως είπε, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε λύση.

“Η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσα στα πλαίσια της ΕΕ γιατί αλλιώς η έξοδος θα σήμαινε ένα σοβαρό πρόβλημα για την ΕΕ αλλά και ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Είμαι βέβαιος ότι από τη στιγμή που οι θεσμοί θα εγκρίνουν και θα έχουν εμπιστοσύνη απέναντι στις προτάσεις που θα κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, τότε και η Ισπανική Κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα λόγο να μην το κάνει αποδεκτό”, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ