Ισπανία: Ο εστιάτορας που έγινε ήρωας (vid)

 

Ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος των “Αγανακτισμένων” και συγκεντρώθηκαν το Σάββατο γύρω από το κτίριο της Βουλής στη Μαδρίτη, καταγγέλλοντας τις περικοπές που προτείνει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

“Παραιτηθείτε” και “Δημοκρατία” έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως “Αυτοί δεν μας εκπροσωπούν”. Το κτίριο του κοινοβουλίου ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

“Έρχομαι σε όλες τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων από τις 7 Απριλίου 2011”, δήλωσε μια 40χρονη, η Νουρία Καμάτσο, πρώην υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας, άνεργη εδώ και τρεις μήνες. “Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση αυτή, πριν από μερικούς μήνες, δεν βλέπουμε παρά μόνο περικοπές, στην υγεία, στην εκπαίδευση”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα δίδακτρα του γιου της, ο οποίος σπουδάζει φιλοσοφία, διπλασιάστηκαν φέτος, από τα 600-700 ευρώ στα 1400.

“Οι γονείς μου, που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, πρέπει πλέον να πληρώνουν για τα φάρμακά τους. Πρέπει να κατεβαίνουμε στους δρόμους κάθε μέρα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πίσω”, τόνισε.

Ένας απλός εστιάτορας έγινε ο ήρωας των διαδηλωτών. Ο Αλμπέρτο Κασίγιας Ασένχο εμπόδισε έναν ένστολο να εισβάλει στο κατάστημά του όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί διαδηλωτές προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μετατρέποντάς τον σε «héroe». Ο ιδιοκτήτης του μικρού εστιατορίου «El Prado» μιλώντας στον ισπανικό Τύπο είπε ότι άφησε τους διαδηλωτές να μπαίνουν  στο κατάστημα του αφού φοβόταν για τραγωδία, προσφέροντας τους μάλιστα τροφή και καταφύγιο.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κριστόμπαλ Μοντόρο ανακοίνωσε σήμερα (30/9) ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2011, που αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 8,96% του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, στο 9,44% και για το 2012 αναμένεται να κλείσει στο 7,4%, αντί για το 6,3% που έχει δεσμευτεί η Μαδρίτη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η αναθεώρηση των στοιχείων προς τα επάνω οφείλεται στην κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες, εξήγησε ο Υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2013 στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Μοντόρο διαβεβαίωσε ότι οι κρατικές ενισχύσεις “δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος” που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι πρόκειται για βοήθεια την οποία οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να αποπληρώσουν.

Ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας έχει ήδη λάβει βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και χθες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η βοήθεια που θα ζητήσει η Μαδρίτη από την Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κυμανθεί γύρω στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.