Ισπανία: Στο μικροσκόπιο οι χειραποσκευές και τα τέλη των low cost αεροπορικών

Το Υπουργείο Υποθέσεων Καταναλωτή της Ισπανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι άνοιξε έρευνα για αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για χειραποσκευές και άλλα τέλη, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα η τιμή που πληρώνουν οι περισσότεροι καταναλωτές να είναι υψηλότερη από αυτή που είχε αρχικά διαφημιστεί.

Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ, ανεξάρτητα από το κέρδος που προκύπτει από τέτοιες αμοιβές και έως και οκτώ φορές το κέρδος που αποκτήθηκε, εάν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, ανέφερε το Υπουργείο σε δήλωση. Δεν κατονόμασε καμία συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία.

Εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Ryanair, η easyJet ή ο ισπανός αντίπαλός τους Vueling χρεώνουν τους επιβάτες για χειραποσκευές μεγαλύτερες από ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Επιβάλλουν επίσης ένα πρόσθετο τέλος εάν ένας επιβάτης θέλει να επιλέξει τη θέση του.

Το Υπουργείο είπε ότι διαχωρίζοντας τέτοια τέλη από αυτά που παραδοσιακά περιλαμβάνονται στις τιμές των εισιτηρίων, αυτές οι αεροπορικές εταιρείες «προσφέρουν στη διαφήμισή τους πολύ ανταγωνιστικές τιμές».

Αυτό «δεν αντιστοιχεί στις περισσότερες περιπτώσεις με το τίμημα που καταλήγει να πληρώνει ο καταναλωτής, ως συνέπεια αυτών των πρακτικών».

Ανέφερε ότι οι μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο μπορούν επίσης να δώσουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν εισιτήρια που εξαιρούν τα τέλη σε σύγκριση με τα ακριβότερα εισιτήρια που προσφέρουν οι ανταγωνιστές.

Το 2019, ένα ισπανικό δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτική της Ryanair να χρεώνει τέλος για τις χειραποσκευές ήταν «καταχρηστική». Ωστόσο, η Ryanair συνέχισε την πολιτική της, επικαλούμενη την εμπορική ελευθερία των αεροπορικών εταιρειών να καθορίζουν το μέγεθος των χειραποσκευών τους.

πηγή: In Business News