Ισραήλ για θάνατο Ραϊσί: «Δεν έχουμε ανάμιξη» – Η πρώτη αντίδραση του Τελ Αβίβ

Αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα του δεν έχει ανάμειξη στον θάνατο του Ραϊσί

Το Ισραήλ δεν είχε ανάμειξη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου στην οποία σκοτώθηκε ακόμα ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν και μέλη της συνοδείας τους, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

«Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση του Ισραήλ για τον θάνατο του Ραϊσί και τις επερχόμενες εξελίξεις στο Ιράν.

Η Τεχεράνη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, αλλά τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στην κατάσταση του αεροσκάφους που χρονολογείται από το 1971.

Ακόμα ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, το Ιράν δεν είχε τη δυνατότητα να ανανεώνει τον στόλο του ούτε να έχει εύκολη πρόσβαση σε ανταλλακτικά.

Εθνικό πένθος στο Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Χαμενεΐ, ανακοίνωσε πενθήμερο εθνικό πένθος, ενώ την προεδρία αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μοχμπέρ ανέφερε: «Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του προέδρου Ραΐσι στην εκπλήρωση των καθηκόντων που μας έχουν ανατεθεί χωρίς καμία διακοπή».

Το μήνυμα που έρχεται από το Ιράν είναι ότι το κράτος έχει τις ικανότητες και την εμπειρία να αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση και ότι η πολιτική της Τεχεράνης δεν θα αλλάξει.

Ο θάνατος του Ραϊσί έρχεται σε μία τεταμένη περίοδο με τις σχέσεις του Ιράν με το Ισραήλ και τη Δύση να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στον λαό του Ιράν, με την παλαιστινιακή οργάνωση να αναφέρει ότι ο Ραϊσί υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα.

πηγή: In.gr