Ισραήλ: Νέα ομάδα ομήρων θα απελευθερωθεί σήμερα – Προσπάθειες να παραταθεί η εκεχειρία

Φωτογραφία αρχείου από ομήρους που συναντούν τις οικογένειές τους IDF via AP

Νέο κατάλογο ομήρων που αναμένεται να αφεθούν σήμερα, Τετάρτη (29/11) έκτη ημέρα εκεχειρίας στη Γάζα, παρέλαβαν οι ισραηλινές Αρχές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός, ωστόσο πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με το Times of Israel, που επικαλείται πηγές της κυβέρνησης.

Άγνωστο παραμένει επίσης πόσοι είναι οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Σημειώνεται ότι, πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς την Παρασκευή (24/11).

Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι —οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των ημερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

ΗΠΑ: Προσπάθειες να παραταθεί η εκεχειρία για 48 ώρες

Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε γνωστό την Τρίτη (29/11) πως «εργάζεται» ώστε η κατάπαυση του πυρός να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπει η τελευταία παράταση των 48 ωρών, που λήγει τα ξημερώματα της Πέμπτης (30/11).

Η παύση των επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθωθεί να παραταθεί και άλλο, διευκρίνισε πάντως η Ουάσιγκτον.

«Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας σε δημοσιογράφους .

«Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους», είπε ο Τζον Κέρμπι. «Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (…) αυτά πάνε μαζί».

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο» την ανακωχή, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κέρμπι εξέφρασε την ελπίδα πως θα αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι όμηροι που είναι πολίτες των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, ένα τετράχρονο κοριτσάκι, που σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση έχασε τους γονείς του, σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια του, αφέθηκε ελεύθερο, ενώ πριν από τη συμφωνία είχαν αφεθεί ελεύθερες από τη Χαμάς δυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει πως βρίσκεται ότι ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς παραμένουν δυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα. Άλλοι 7 Αμερικανοί αγνοούνται, ωστόσο δεν είναι σαφές αν είναι όμηροι.

«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη πως η Χαμάς προσπαθεί να παίξει κάποιο παιγνίδι με τους Αμερικανούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ένα-δυο πράγματα. Πρώτο, ο αριθμός των Αμερικανών είναι μικρός. Κι ο αριθμός των Αμερικανών που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι», δηλαδή «των γυναικών και των παιδιών», είναι «ακόμα μικρότερος», εξήγησε ο κ. Κέρμπι.

Μέχρι χθες αφέθηκαν ελεύθεροι 81 όμηροι της Χαμάς, ανάμεσά τους 61 ισραηλινοί υπήκοοι, και σε αντάλλαγμα αποφυλακίστηκαν 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

πηγή: CNN Greece