Ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Λεμεσό

 


Διαβάστε επίσης, “Live τώρα το Δελτίο 24Η: Ώρα Μνημονίου” και “Oι πρώτες δηλώσεις Λαγκάρντ, Γερούν, Βίκερς για Κύπρο”.


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ.Yahan ανέφερε πως σκοπός της ανεπίσημης επίσκεψης του, είναι η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο πόλεων και «η δημιουργία οικονομικής βάσης γι αυτή τη σχέση», προσθέτοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας επιβατικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ώστε να προωθηθεί η τουριστική βιομηχανία και στις δυο πόλεις.

«Στο Ισραήλ αγαπάμε την Κύπρο, γιατί αποτελεί μέρος της νεότερης ιστορίας μας και είναι ένας πολύ καλός λόγος για να ερχόμαστε, άλλωστε είναι μόνο 45 λεπτά μακριά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος δε στην οικονομική κρίση που βιώνει η Κύπρος, ο Δήμαρχος της Χάιφας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η χώρα θα ανακάμψει και θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τονίζοντας ωστόσο πως «τα πρώτα χρόνια θα είναι δύσκολα για το λαό».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι σε παρόμοια κατάσταση βρέθηκε και το Ισραήλ το 2000. «Ήταν μια δύσκολη περίοδος και μάθαμε πολλά από τότε. Σήμερα είμαστε από τα κράτη που δεν διέρχονται οικονομική κρίση και δεν έχουμε ανεργία» είπε ο Yona Yahan, προσθέτοντας ότι, όταν ο ίδιος αναλάμβανε την πρώτη του θητεία ως Δήμαρχος, το 2003, η ανεργία ήταν στο 12% και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε κατορθωτό να βρεθεί στο 4%.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Χάιφας συνοδεύεται από επιχειρηματία από το Ισραήλ, με τον οποίον αύριο θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της μαρίνας Λεμεσού, ενώ όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, η επίσκεψη θα γίνει λόγω του ενδιαφέροντος από  ισραηλινούς επιχειρηματίες, για ελλιμενισμό σκαφών και ενδεχομένως και για αγορά διαμερισμάτων ή κατοικιών.

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του κ.Yahan και την προσπάθεια αναζωογόνησης των σχέσεων των δυο πόλεων, προσθέτοντας ότι η ιδέα για ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού-Χάφιας είναι εξαιρετική, όπως εξαιρετικό είναι και το ενδιαφέρον για επενδύσεις από πλευράς επιχειρηματιών της ισραηλινής πόλης.

Υποδεικνύοντας ότι η Χάιφα είναι ένα πολύ σημαντικό κέντρο επιστήμης, τεχνολογίας και εκπαίδευσης στο Ισραήλ, ο Ανδρέας Χρίστου δήλωσε πως ο Δήμαρχος της Χάιφας θα έχει αύριο και συνάντηση με την Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, όπου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο δρομολόγησης συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων των δυο πόλεων.

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης της, η αντιπροσωπεία του Δήμου της Χάιφας, θα παρακολουθήσει από κοντά τη μεγάλη Καρναβαλίστικη παρέλαση της Κυριακής.

 

Πηγή ΚΥΠΕ