Ισραηλινός σχετιζόμενος με Κύπρο στα χέρια του FBI

Υπόθεση που αφορά ηλεκτρονικό έγκλημα, παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και συνταγματικών δικαιωμάτων, φέρει κυπριακή απόχρωση. Στην προκειμένη περίπτωση πρωταγωνιστής είναι ο υπόδικος στις ΗΠΑ, Ισραηλινός ιδιωτικός ερευνητής Αζάρι Αβιράμ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στις 20 του περασμένου Απριλίου ο πρώην αστυνομικός παραδέχθηκε ενοχή ενώπιον δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης, σε κατηγορίες που αφορούν ποινικά αδικήματα σχετιζόμενα με «χακάρισμα», δηλαδή προσβολή υπολογιστών μέσω κακόβουλου λογισμικού.

Οι εν λόγω «επιθέσεις» έγιναν σε βάρος εταιρειών που εδρεύουν στην αμερικανική μεγαλούπολη. Μάλιστα, στον Αβιράμ θα επιβληθεί ποινή στις 21 του προσεχούς Ιουλίου, οπόταν και θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την περίπτωσή του.

Αυτό, βέβαια, που παρουσιάζει ενδιαφέρον για το κυπριακό κοινό είναι το γεγονός ότι ο Αζάρι έχει εγγεγραμμένες εταιρείες στο νησί μας, κάτι που σημαίνει ότι αξιοποίησε την Κύπρο για προώθηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.

Πέραν τούτου, στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Αζάρι συνεργάστηκε με έναν γνώριμo Ρώσο επιχειρηματία. Ο εν λόγω ιδιωτικός ερευνητής φέρεται να είχε προσληφθεί από τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος είχε αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα και απασχόλησε τις Αρχές των ΗΠΑ.

Βέβαια, ο ισχυρισμός ότι προσέλαβε τον Αζάρι απορρίφθηκε από εκπρόσωπό του, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Reuters.

Οι εταιρείες

Ο Αζάρι, όπως σημειώσαμε, ενέγραψε τρεις εταιρικές οντότητες στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου μεταξύ των ετών 2016 και 2018 (MALEMO LTD, VINENCIA LTD και NEROSIA LTD). Και στις τρεις παρουσιαζόταν ως ο μοναδικός τους διευθυντής.

Στη μία εξ αυτών των εταιρειών, έγινε αλλαγή σε ό,τι αφορά το διοικητικό της συμβούλιο και δηλώθηκε μεταγενέστερα σε διευθυντική θέση (τον Οκτώβριο του 2019) συγγενικό του πρόσωπο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιδιωτικός ερευνητής από το Ισραήλ συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2019. Στις 27 Αυγούστου του ίδιου έτους, κατηγορήθηκε και γραπτώς ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης εξελίχθηκε με καθυστέρηση, καθώς φαίνεται να υπήρχε διαπραγμάτευση με την κατηγορούσα Αρχή.

Μαρτυρία και Ντεριπάσκα

Στις 25/05/2022 στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης, κατέθεσε δημοσιογράφος προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο Αζάρι χρησιμοποίησε Ινδούς «χάκερς» για να διαπράξει επιχειρήσεις για λογαριασμό Ρώσων με οικονομική επιφάνεια.

Σχετικό δημοσίευμα του Reuters (28/05/2022), ανέφερε πως ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Σκοτ Στέντμαν, για τον οποίο και ο λόγος, κατέθεσε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι ο προφυλακιστέος Αβιράμ Αζάρι εργαζόταν σε επιχειρήσεις κυβερνοεπιθέσεων και παρακολουθήσεων προς όφελος Ρώσων ολιγαρχών, επικαλούμενος εμπιστευτικές πηγές.

Ο Στέντμαν ισχυρίστηκε ότι ένας εξ αυτών ήταν ο μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος -σύμφωνα πάντα με τον Στέντμαν- εργοδότησε τον Αζάρι για να τον βοηθήσει σε σχέση με μια διαμάχη που είχε στην Αυστρία.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, εκπρόσωπος του Ντεριπάσκα χαρακτήρισε «τερατώδη ψεύδη» τα όσα κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δίκης. Το ειδησεογραφικό δίκτυο που μετέδωσε τις πληροφορίες, είχε ζητήσει τοποθετήσεις και από τον δικηγόρο του Ισραηλινού κατηγορούμενου, χωρίς να λάβει απάντηση.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Στέντμαν δημοσίευσε πληροφορίες στην ιστοσελίδα Forensic News, σύμφωνα με τις οποίες Βρετανοϊσραηλινός σύμβουλος ασφαλείας ήταν ο μεσάζων μεταξύ πλούσιων Ρώσων και εταιρειών παρακολούθησης και πως ο εν λόγω σύμβουλος είχε φέρει σε επαφή επιχειρηματίες με τον Αζάρι.

Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, είχε αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα το 2017. Όταν του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το όνομα του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του «μπαινόβγαιναν» σε λίστα που εξεταζόταν και περιλάμβανε άτομα από τα οποία θα αφαιρείτο η υπηκοότητα… Πληροφορίες ανέφεραν πως ασκούνταν πιέσεις στην κυπριακή Κυβέρνηση μέσω πρεσβειών. Στις 18 του περασμένου Οκτωβρίου το FBI έκανε επιδρομή σε δύο επαύλεις του στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Σύνδεση με υποκλοπή στοιχείων Ελλήνων βουλευτών

Σε χθεσινό δημοσίευμα της ελλαδικής εφημερίδας «Δημοκρατία» η υπόθεση του Αζάρι συνδέεται με υποκλοπές στοιχείων («χάκινγκ») από 17 Έλληνες βουλευτές. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για κύκλωμα υποκλοπών «από το Ισραήλ έως την Ελλάδα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ». «Μέρος των στοιχείων έχει ήδη κατατεθεί, από τον Ιανουάριο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, στον Άρειο Πάγο, στο πλαίσιο της ανάκρισης των υποθέσεων της Novartis και του πρωταγωνιστή της “λίστας Λαγκάρντ” Σάμπυ Μιωνή. Ο Μιωνής διαχειριζόταν 1,2 δισεκατομμύρια (που αντιπροσώπευαν περίπου το 55% των συνολικών ποσών στη λίστα) και -μέσω συνεργατών του- επιδιώκει, από το 2016 έως σήμερα, την εξαγορά της κρατικής ΛΑΡΚΟ», σημειώνεται σχετικά.

Το δημοσίευμα του ελλαδικού εντύπου, προσθέτει: «Ο “επικεφαλής” φυσικός αυτουργός των υποκλοπών συνελήφθη από το FBI τον Σεπτέμβριο του 2019 για συνωμοσία κατά του αμερικανικού δημοσίου και σωρεία ηλεκτρονικών εγκλημάτων κατά φυσικών και νομικών προσώπων στις ΗΠΑ και διεθνώς. Πρόκειται για τον Ισραηλινό ντέντεκτιβ (και απότακτο αστυνομικό) Αβιράμ Αζάρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος από το 2019 και ομολόγησε την ενοχή του φέτος, στις 20 Απριλίου, στο δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης. Στις 21 Ιουλίου 2022 αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής κάθειρξής του. Από την ίδια ημέρα θα αρχίσει η σταδιακή δημοσιοποίηση της δικογραφίας και η ανακοίνωση των ονομάτων των θυμάτων του Αζάρι σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των θυμάτων θα γίνεται επίσης σταδιακά, λόγω του μεγάλου αριθμού τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI εκτιμούν πως τα θύματα είναι χιλιάδες και για τον λόγο αυτό, η έρευνά τους θα συνεχιστεί και μετά τις 21 Ιουλίου, για τη συλλογή όλων των στοιχείων. Σύμφωνα με τα -μόνον αρχικά- στοιχεία του FBI, που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια-αρεοπαγίτη του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η ελληνική πτυχή της υπόθεσης αφορά… “εντελώς συμπτωματικά” τις υποκλοπές ηλεκτρονικών επικοινωνιών όσων ερευνούσαν την πολύκροτη υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ” και του -γνωστού και ως “κοριού”- Σάμπυ Μιωνή».

πηγή: Philenews