Ιταλία: Πανηγυρίζει η κεντροαριστερά…


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλο θριαμβευτή το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το οποίο μάλιστα κατάφερε να εκπορθήσει ουκ ολίγες πόλεις-προπύργια της ιταλικής Δεξιάς.

Οσο για το σημαντικότερο «τρόπαιο», αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη Ρώμη, η οποία πέρασε ξανά υπό Κεντροαριστερό έλεγχο έπειτα από ένα κεντροδεξιό διάλειμμα πέντε ετών. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Ινιάτσιο Μαρίνο κυριολεκτικά συνέτριψε τον αντίπαλό του, Τζάνι Αλεμάνο της Κεντροδεξιάς, με διαφορά 28 ποσοστιαίων μονάδων (64% έναντι 36%) και είναι πλέον ο νέος δήμαρχος της αιώνιας πόλης.

«Η συνολική επίδοση της Κεντροδεξιάς δεν είναι θετική, χάνουμε και τη Ρώμη, την τελευταία μεγάλη πόλη που κυβερνούσαμε», παραδέχθηκε ο ηττημένος Αλεμάνο, ενώ την ίδια ώρα, ο μεγάλος νικητής Μαρίνο (χειρουργός στο επάγγελμα και εκλεκτός του Μάσιμο ντ’ Αλέμα) παρουσιαζόταν έτοιμος να παλέψει για τη μείωση της ανεργίας των νέων και την προνοιακή ενίσχυση των φτωχών οικογενειών.

Ψήφος εμπιστοσύνης
Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο οποίος έτσι ενισχύεται έναντι του μπερλουσκονικού στρατοπέδου εντός της κυβέρνησης συνασπισμού.

Μόνο αρνητικό η μεγάλη αποχή, η οποία σε κάποιες πόλεις άγγιξε ακόμη και το 55%. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών «συνολικά ενδυναμώνει την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο ίδιος ο Λέτα αφήνοντας «μπηχτή» εναντίον του «αντισυστημικού» Γκρίλο, ο οποίος ξεχωρίζει και ως ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών καθώς κατάφερε να επικρατήσει σε μόλις 2 από τις εκατοντάδες πόλεις.
πηγή: ethnos.gr