Ομήρου : Όχι σε άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου για την Τουρκία

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Η απάντησή μας, είπε, θα πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματική προς την κ. Μέρκελ και προς τον όποιον στην Ε.Ε. επιχειρεί να προχωρήσει ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας – Ε.Ε,  ενώ δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που της έχουν ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και για συνεργασία για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Θα πάρουν το μήνυμα και πρέπει να το λάβουν επίσημα από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτραπεί το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου,» είπε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΔΕΚ άσκησε κριτική και για το ότι δεν υπήρξε ένσταση από τη δική μας πλευρά, δηλαδή βέτο, στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την περιφερειακή πολιτική.

Όσο γίνονται υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, τόσο θα υπάρχει αποθράσυνση από εκείνους που θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία από τις βαρύτατες ευθύνες της για τη μη εκπλήρωση των κυπρογενών υποχωρήσεων, κατέληξε ο κ. Ομήρου, μιλώντας μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Χλώρακας που τελέστηκε το πρωί στην εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης.

Ερωτηθείς πώς πρέπει να τύχει χειρισμού το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως οι  τραπεζικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα αποφασίσουν εθελούσια αφυπηρέτηση, πρέπει να κατοχυρωθούν απολύτως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η Βουλή, σημείωσε, θα επαγρυπνεί για να κατοχυρώσει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τα ταμεία προνοίας.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε επίσης πως η ΕΔΕΚ είναι πάντα έτοιμη για συνεργασίες στη βάση συγκλίσεων πάνω στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο και το λαό, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα.

Σχολιάζοντας την πρόταση- πρόσκληση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλήκκας προς την ΕΔΕΚ για συνασπισμό δυνάμεων, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι συνασπισμοί με πολιτικά κόμματα ή ενοποιήσεις πολιτικών κομμάτων νοούνται μόνο στη βάση κοινής ιδεολογίας και ταύτισης απόψεων στο εθνικό θέμα αλλά και πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Ευκαιριακές συγκολλήσεις, χωρίς κοινή ιδεολογία, είναι άλματα στο κενό και πειραματισμοί, είπε ο κ Ομήρου, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ είναι, ήταν και θα παραμείνει ένα βαθύτατα ιδεολογικό κόμμα.

Ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού που οδήγησε στην οικονομική κρίση, η ύπαρξη μιας σφριγηλής προοδευτικής ιδεολογίας είναι προϋπόθεση για να υπηρετήσουμε σωστά το λαό και τον τόπο, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.    

Πηγή ΚΥΠΕ