Spiegel: Τα χειρότερα για την Κύπρο δεν έχουν έρθει ακόμη

 

Το περιοδικό αναφέρει ότι οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες κλίνουν προς την κατεύθυνση της αρνητικής ψήφου απέναντι στο κυπριακό πακέτο διάσωσης σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, την ώρα που η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να στηριχθεί στη δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Για την Κύπρο που εισήλθε στην κρίση αργά, τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμα», αναφέρει το άρθρο.

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αναφέρεται, σκέφτονται τώρα να ψηφίσουν εναντίον ενός απολύτως απαραίτητου σχεδίου διάσωσης για τη χώρα. Αναφέρει ακόμα ότι και οι Γερμανοί Πράσινοι εμφανίζονται σκεπτικιστές, την ώρα που η Καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στη δική της κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προωθήσει πακέτα διάσωσης στην Ευρωζώνη και συμπεραίνει ότι το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο ενδέχεται να μην προωθηθεί. 

«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μπορώ να φανταστώ τους Γερμανούς φορολογούμενους να πληρώνουν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων  είναι συνένοχο στη φοροδιαφυγή» ανέφερε ο επικεφαλής του SPD Sigmar Gabriel στην Süddeutsche Zeitung.

“Αν η κα Μέρκελ θέλει την υποστήριξη του SPD για ένα πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο, θα πρέπει να έχει άριστα επιχειρήματα. Προς το παρόν, όμως, δεν βλέπω ποιά θα μπορούσαν να είναι αυτά, ” συμπλήρωσε.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι το γερμανικό SPD δεν είναι το μόνο που ανησυχεί για τη σχεδιαζόμενη βοήθεια προς την Κύπρο, αφού και άλλες χώρες της Ευρωζώνης και πολλοί στις Βρυξέλλες εμφανίζονται δύσπιστοι όσον αφορά την ενδυνάμωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, τον οποίο θεωρούν ότι έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών.  Η χώρα, αναφέρεται, θεωρείται ευρέως ως φορολογικός παράδεισος.

Όπως αναφέρεται, ο Γερμανός Συντηρητικός Ευρωβουλευτής Marcus Ferber,  δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche ότι είναι πάρα πολύ δύσπιστος γύρω από το θέμα και απαιτεί μια εγγύηση ότι «βοηθάμε τους πολίτες της Κύπρου και όχι τους Ρώσους ολιγάρχες».

Αναφέρεται ακόμα ότι το τραπεζικό χρέος στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξει η Λευκωσία από μόνη της αφού τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών υπολογίζονται στα 150 δις. ευρώ έναντι στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας που ήταν μόλις 18 δις. ευρώ το 2011. Προστίθεται ότι το συζητούμενο ποσό τον 17,5 δις. ευρώ για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη μέχρι στιγμής.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι ακόμα και αν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο τον Φεβρουάριο, το γερμανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να το προσυπογράψει.

Αναφέρεται ωστόσο ότι λόγω των επικείμενο εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να ακολουθήσουν την κα Μέρκελ στην ευρωπαϊκή στρατηγική της και βρίσκουν ως μια καλή δικαιολογία για να αποδεσμευτούν από αυτήν τις κατηγορίες περί καταθέσεων Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο και ότι η χώρα δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Επιπλέον, αναφέρεται, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στον υποψήφιο Καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Peer Steinbrück να αποσπάσει την προσοχή από τις συνεχείς γκάφες του, ύστερα από ένα δύσκολο ξεκίνημα για την υποψηφιότητά του.

Αναφέρεται επίσης ότι εκτός από το κόμματα που ψηφίζουν εναντίον των πακέτων βοήθειας ως αρχή όπως το SPD, οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα, η κα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει ένα αριθμό συντηρητικών βουλευτών που διαφωνούν τακτικά όσον αφορά τα πακέτα βοήθειας στην Ευρωζώνη και που αυξήθηκε από το 2012.

Πηγή: ΚΥΠΕ