Κ.Χριστοφίδης: Η ενεργειακή κρίση μάς δίνει μια ανεπανάληπτη τουριστική ευκαιρία

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πάντα ιστορικά οι κρίσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και ιστορικές ευκαιρίες. Ευκαιρίες οι οποίες όσοι έχουν τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν δημιουργούν και προοπτικές για την επόμενη ημέρα. Ένα τέτοιο κλασικό παράδειγμα είναι και η σημερινή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και το μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει για τους Ευρωπαίους, που ζουν κυρίως στον βορρά, τον επερχόμενο χειμώνα. Σίγουρα πολλοί Ευρωπαίοι συνταξιούχοι θα εγκαταλείψουν τις βόρειες χώρες για αρκετό διάστημα και θα ταξιδέψουν στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ανταλλάσσοντάς τους με διακοπές σε πιο θερμές μεσογειακές χώρες.

Αυτό ήδη καταγράφεται στον βόρειο ευρωπαϊκό Τύπο. Τι κάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε να αναπτύξει αυτήν την προοπτική για την πατρίδα μας; Χρειάζεται να ετοιμαστούν ελκυστικά τουριστικά πακέτα, να μείνουν ανοιχτές οι ξενοδοχειακές μονάδες και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα επιδίωκαν μια τέτοια εξέλιξη γιατί προτιμούν η περιορισμένη ενέργεια να καταναλώνεται στις βιομηχανικές μονάδες παρά στα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να επιδιώξει εδώ και τώρα διακρατικές συμφωνίες. Είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον χειμερινό τουρισμό που για χρόνια προσδοκούμε.

Μια τέτοια επιτυχία κάτω από τις σημερινές συνθήκες θα άνοιγε προοπτικές και για τις καλοκαιρινές περιόδους, γιατί οι άνθρωποι που θα επισκεφθούν τη χώρα μας τον χειμώνα πιθανότατα θα επιστρέψουν και τα επόμενα καλοκαίρια. Η μάχη για τον τουρισμό δεν κερδίζεται με λόγια και διακηρύξεις αλλά με έργα και κυρίως όταν αρπάζουμε τις ευκαιρίες τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εμείς στο «Νέο Κύμα» έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιστημονικά τεκμηριωμένο για τον Τουρισμό. Καλούμε τους Κύπριους πολίτες να διαβάσουν τις προτάσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας: https://neokyma.org.cy/policy/toyrismos/.