Κ.Ε: “Η ΚΥΠ δεν παρακολουθούσε προσωπικά δεδομένα”

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έγινε μια κατ’ αρχήν ενδελεχής ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις συναντήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Κάποιοι αρχηγοί των κομμάτων υπέβαλαν ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε και ακολούθως έγινε συζήτηση για τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα και τη χθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε και στο τέλος συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ)».

Ερωτηθείς πού βρίσκονται τα πράγματα, είπε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής κάποιες συναντήσεις των ηγετών, γίνεται συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική κατανόηση ανάμεσα τους για εκείνα τα θέματα, στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία.

Η πολιτική συζήτηση γίνεται στα τρία θέματα που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή και ακολούθως ενημερώνονται οι διαπραγματευτές για να δούμε πώς αυτή η πολιτική κατανόηση μπορεί να αποτυπωθεί επί των εγγράφων στα συγκεκριμένα θέματα.
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, υπάρχει σίγουρα ένα καλύτερο κλίμα, αλλά είμαστε στην αρχή της διαδικασίας και εμείς αναμένουμε, ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο και όσο προχωρούν τα πράγματα, και υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος, θα γίνεται και σχετική ενημέρωση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει πει πως έχουν υιοθετηθεί συγκλίσεις του παρελθόντος και ερωτηθείς αν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ έχουν τύχει υιοθέτησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε ‘συγκλίσεις του παρελθόντος’. Υπάρχουν συγκλίσεις του παρελθόντος με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί και έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της υποβολής των προτάσεών μας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι η πλευρά μας δίνει αλλά δεν παίρνει, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν «θεωρεί κανείς ότι θα δώσουμε στο εδαφικό; Θεωρεί κάποιος ότι θα δώσουμε στο περιουσιακό; Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού που γίνεται αυτή η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πέραν των 40 προσχεδίων για συνομολόγηση του κοινού ανακοινωθέντος το θέμα αυτό ήταν ζήτημα το οποίο δεν γινόταν αποδεκτό και μετά από δική μας επιμονή έχει γίνει κατορθωτό.

Αυτή η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση είναι κάτι που βοηθά την (όλη) διαπραγμάτευση, αφού και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρο να διαπραγματευτούν».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ενημερωνόμαστε πριν κάνουμε δηλώσεις. Και ένα μήνυμα προς όλους: τα προβλήματα, οι διαφορές δεν είναι ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαπραγματευόμαστε με την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα κόμματα ζητούν πληρέστερη ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, όταν υπάρχει κάτι για να ενημερωθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο Αρχηγών για να ενημερώσει».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να ζητά εκ περιτροπής προεδρία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα μπω στην ουσία των συζητήσεων, δεν υπάρχει κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει διαφωνία. Είναι γνωστές οι θέσεις της τουρκικής πλευράς, είναι γνωστές και οι δικές μας θέσεις. Είμαστε, όμως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις, για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση στα θέματα, στα οποία υπάρχει διαφωνία».

Ερωτηθείς αν συζητούν στη βάση, όπου οι εδαφικές προσαρμογές που θα γίνουν, να προνοούν πλειοψηφία πληθυσμών και εδάφους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε συνέχεια και της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας θέλω να αναφέρω ότι, οι τρεις βασικές ελευθερίες που προνοούνται από το κοινοτικό κεκτημένο, που μάλιστα αποτελούν και σκληρό πυρήνα του κεκτημένου, δεν μπορούν παρά να εφαρμοστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή θα δούμε πώς, διασφαλίζοντας την εφαρμογή αυτών των βασικών ελευθεριών, διασφαλίζεται η δικοινοτικότητα και η πολιτική ισότητα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει.

Είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, θέσεις που γίνονται κατανοητές και τις ασπάζονται πολλοί που ασχολούνται με το Κυπριακό και αισιοδοξούμε ότι στη βάση αυτών των θέσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή διασφαλίζουν και τους Τουρκοκύπριους, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος».

Κληθείς να πει αν το Προεδρικό γνώριζε τη δυνατότητα του τηλεπικοινωνιακού συστήματος της ΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στις 23 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εξαίρεση από τη διαδικασία των προσφορών, όπως προνοείται από το σχετικό Νόμο, την αγορά τηλεπικοινωνιακού συστήματος για τις ανάγκες της ΚΥΠ».

Ερωτηθείς αν γνώριζε το Υπουργικό Συμβούλιο λεπτομέρειες για το σύστημα, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού. Υπάρχουν τεχνοκράτες που αξιολογούν συστήματα. Για το συγκεκριμένο η αξιολόγηση έγινε από προηγουμένως. Αξιολογούνται συστήματα, αξιολογούνται δεδομένα και το όλο θέμα ήρθε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη συγκεκριμένη πτυχή που σας έχω αναφέρει».

Σε ερώτηση κατά πόσο αν θα το ενέκρινε το Υπουργικό στην περίπτωση που γνώριζε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα απαντήσει σε υποθετική ερώτηση, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με αφορμή την ερώτηση αυτή «θέλω να σημειώσω αυτό που και τα κόμματα θεωρούν, ότι θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας – και είμαι βέβαιος ότι ο κυπριακός λαός το καταλαβαίνει – δεν πρέπει να τυγχάνουν δημόσιας συζήτησης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι με δεδομένο ότι η ΚΥΠ υπάγεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη βάση των ανακοινώσεων του παραιτηθέντος Προϊστάμενου της ΚΥΠ κ. Ανδρέα Πενταρά, υπάρχει θέμα απόκρυψης από τον Πρόεδρο ή του κ. Πενταρά κάποιων στοιχείων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όσον αφορά το συγκεκριμένο σύστημα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εν λόγω συστήματος, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε γνώση όσον αφορά το συγκεκριμένο σύστημα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εξαίρεση από τη διαδικασία των προσφορών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν παρακολουθούνται προσωπικά δεδομένα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή είναι η ενημέρωση που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό.

Είναι η παρούσα Κυβέρνηση που απέστειλε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο που αφορά το θέμα. Και εμείς ευελπιστούμε ότι το συντομότερο, με την επανέναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, το θέμα αυτό θα προωθηθεί και θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Κληθείς να πει πότε θα διοριστεί νέος Προϊστάμενος της ΚΥΠ, είπε ότι «το θέμα αυτό εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες μέρες για να ληφθούν αποφάσεις», ενώ σε ερώτηση αν υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα απάντησε ότι «είναι αποκλειστικό θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Αναφορικά με το θέμα διορισμού νέου Υπουργού Υγείας, είπε ότι «κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Πατσαλή για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε στο Υπουργείο Υγείας.

Επειδή έχουν ακουστεί πολλά σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες αυτής της διακυβέρνησης, έχουμε δει στην πράξη πώς έχουν προχωρήσει σε πολλούς τομείς και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική απόφαση να προχωρήσουν και στον τομέα της υγείας θα γίνει, και θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα να δούμε προς την κατεύθυνση αυτή συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Είναι κατανοητό ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις. Ο κόσμος όταν συνηθίσει σε ένα σύστημα δεν είναι πολύ εύκολο να δεχθεί κάτι καινούριο. Αλλά για όλα υπάρχει ο διάλογος, και μέσα από έναν εποικοδομητικό και δημιουργικό διάλογο μπορούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που είναι οι καλύτερες για τον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς πότε θα διοριστεί νέος Υπουργός Υγείας, είπε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε ενδεχομένως τις επόμενες δέκα μέρες να υπάρξει απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί και ενωρίτερα, είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί η Κυβέρνηση το θέμα του ΓΕΣΥ με την Τρόικα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε επαφή, θα εξηγήσουμε την κατάσταση πραγμάτων. Το θέμα είναι να έχεις θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει πολιτική πρόθεση και αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Κληθείς να πει αν έχει καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακκιντζί με τον κ. Γιούνκερ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι «αύριο θα έχουμε πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι κάτι το οποίο θεωρούμε κατά μεγάλο βαθμό ότι θα πραγματοποιηθεί».

Σε ερώτηση αν ο κ. Γιούνκερ θα μεταβεί στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αύριο θα καθοριστεί το πρόγραμμα, ενδεχομένως να υπάρχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».