Κ. Μαυρίδης: “Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Τουρκία”

{loadposition ba_textlink}

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης μιλάει αποκλειστικά στο 24h για την Κύπρο, την Τουρκία και την ΕΕ: “Δεν μπορώ να διανοηθώ που θα ήταν η Κύπρος αν δεν ήταν μέλος της ΕΕ”

24h: Πώς αποτιμάτε την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας που θα υποβληθεί προς ψήφιση;

“Διαδικαστικά μιλώντας, είναι σαν το παιχνίδι ποδοσφαίρου. Δεν τελειώνει το παιχνίδι εάν δεν ψηφίσουμε την Πέμπτη, και επομένως αυτό δεν αποκλείει οποιεσδήποτε αλλαγές. Ωστόσο η διαδικασία έχει κάποια στάδια και μπορούμε να κάνουμε μία εκτίμηση. Αν κοιτάξουμε που ήταν αρχικώς το λεκτικό και που έχει φτάσει, καταλήγουμε στο ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά το λεκτικό, ιδίως σε θέματα που αφορούν την Κύπρο. Άλλωστε ήταν και μία θέση της Εισηγήτριας της Έκθεσης, η οποία άφησε αρκετά θέματα εκτός που αφορούσαν “κυπρογενείς” υποχρεώσεις της Τουρκίας ως προς την ΕΕ, σε ένα πλαίσιο μεθοδολογικό, όπως η ίδια το ονόμασε, τα οποία όμως τελικά κατάφεραν να ενσωματωθούν με σκληρή δουλειά στο παρασκήνιο, και σε συνεργασία των Κυπρίων και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.”

24h: Πώς κρίνετε τη στάση της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκετε;

“Σήμερα διαφαίνεται μία σημαντική αλλαγή όσον αφορά τη στάση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Αυτή η ομάδα μετά το 2004 έπαιρνε θέσεις οι οποίες δεν ήταν φιλικές προς την Κύπρο, όμως καθοριστικές τροπολογίες και αναφορές σε αυτή την Έκθεση και μάλιστα αναφορές υπέρ της Κύπρου, προτάθηκαν από τους Σοσιαλιστές. Αυτή η στήριξη από τους Σοσιαλιστές είναι σημαντική αν λάβουμε υπόψη ότι έρχεται ενάντια στις υποδείξεις, στις εισηγήσεις, στη γραμμή της Εισηγήτριας που προέρχεται από την Ομάδα των Σοσιαλιστών.”

24h: Ποιά είναι τα αρνητικά της Έκθεσης τα οποία εντοπίζετε;

“Ως προς τα αρνητικά της Έκθεσης υπάρχει τροπολογία η οποία επιχειρεί να ανοίξει το κεφάλαιο 15 που αφορά την ενέργεια και αυτό έχει την ιδιαιτερότητά του ως προς την Κύπρο. Εμείς στο ΕΚ ψηφίσαμε συντριπτικά ενάντια στις παραβιάσεις του δικαίου της θάλασσας, στηρίξαμε πλήρως το δικαίωμα κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρεί στην αξιοποίηση της ΑΟΖ της. Όλα αυτά έχουν ως επίκεντρο την ενέργεια, και τώρα εμείς ερχόμαστε να ζητάμε το πράσινο φως για την Τουρκία σε σχέση με αυτό το κεφάλαιο, από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται με ένα τρόπο πλήρως αντιευρωπαϊκό και ενάντια στη διεθνή τάξη.”

24h: Είναι σημαντικό το λεκτικό της Έκθεσης;

Το λεκτικό της Έκθεσης όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον εξής λόγο: Πρώτον, δεν είναι το Ευρωκοινοβούλιο που αποφασίζει για το άνοιγμα κεφαλαίων. Για το άνοιγμα κεφαλαίων αποφασίζουν τα κράτη μέλη, αυτά είναι που θα αποφασίσουν εάν θα ασκήσουν βέτο ή όχι.

Δεύτερον, ακόμα και το λεκτικό που μπαίνει εδώ είναι κάπως προσεκτικά διατυπωμένο και δεν μπορεί να προσεγγίσει την σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί ως προς τις “κυπρογενείς” υποχρεώσεις της Τουρκίας. Πιστεύω ότι συνολικά είναι η πιο επικριτική έκθεση προς την Τουρκία που έγινε ποτέ, και αυτό αφορά και σε θέματα που δεν σχετίζονται με την Κύπρο, όπως είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η γενοκτονία των Αρμενίων. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της Έκθεσης ως έχει τώρα, δεν πρέπει να αφήνει καθόλου ευχαριστημένη την ίδια την Εισηγήτρια, γιατί αλλού ήθελε να τα οδηγήσει και αλλού τελικά οδηγήθηκε. Η Εισηγήτρια πιστεύει ότι με το να αναφερόμαστε με επικριτικό τρόπο στην Τουρκία, με το να επισημαίνουμε τα λάθη της, μας οδηγεί στο να χάνουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη. Αυτό το επιχείρημα θα ήταν λογικό πριν 10 χρόνια. Πέρασαν 10 χρόνια, αλλά διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα έχουν πάει προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο. Δεν έχει έρθει καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να αλλάξουμε τη μέθοδό μας ως προς το χειρισμό της Τουρκίας.

Υπάρχει μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών για την Τουρκία, μία υποκρισία αν θέλετε. Πρόσφατα η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη επειδή αρνήθηκε να προεκτείνει μία συμφωνία που είχε υπογράψει με την ΕΕ και ως προς την Κροατία. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη όμως δεν είναι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ούτε παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κάνει η Τουρκία.

24h: Έχει ωφεληθεί η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ;

Δεν μπορώ να διανοηθώ που θα ήταν η Κύπρος αν δεν ήταν μέλος της ΕΕ. Δεν θα μπορούσαμε να προωθήσουμε τα δικά μας θέματα σε όλους τους τομείς, στην ενέργεια αλλά και στο πολιτικό μας θέμα, αλλά και σε άλλους τομείς. Και το λέω αυτό γιατί δεν μπορούμε μόνο να κατηγορούμε την ΕΕ για τα δεινά της Κύπρου και να παραβλέπουμε τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει από την ένταξη μας.