Καδής: “Παράθυρο ελπίδας για διορισμό το νέο Ν/σ”

{loadposition ba_textlink}

Αύριο κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «ο Περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Τροποποιητικός Νόμος του 2015», το οποίο προνοεί νέο σύστημα διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση και από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η συζήτηση του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σημερινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης που είχε καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμών στην δημόσια εκπαίδευση.

«Μια πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις οι οποίες είχαν και ως αποτέλεσμα δύο εκ των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων να συναινέσουν και να συμφωνήσουν με το περιεχόμενο της πρότασης αυτής. Η τρίτη εκπαιδευτική οργάνωση, η ΠΟΕΔ, μελετάει τις πρόνοιες του σχεδίου και βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο διαβούλευσης. Εγώ ευελπιστώ ότι μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν, θα έχουμε θετική κατάληξη και στις συζητήσεις μας με την ΠΟΕΔ,” σημείωσε, προσθέτοντας ότι όλες οι εκθέσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου είτε στο εσωτερικό είτε από διεθνείς εμπειρογνώμονες, έχουν καταδείξει ως βασική αδυναμία του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος τον τρόπο με τον οποίο διορίζονται οι εκπαιδευτικοί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλαγές προς την κατεύθυνση των αλλαγών που προνοεί και η δικιά μας η πρόταση.

Ο κ. Καδής είπε ότι η έγκριση της πρότασης πλέον θα πρέπει να γίνει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ούτως ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη μεταβατική περίοδο η οποία θα δώσει και τη δυνατότητα στο μόνιμο διορισμό εκατοντάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα ως μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Απ΄ εκεί και πέρα, συνέχισε, η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ανοίξει παράθυρο ελπίδας για διορισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα σε δεκάδες χιλιάδες νέους προσοντούχους επιστήμονες οι οποίοι με το υφιστάμενο σύστημα δεν θα είχαν ποτέ στη ζωή τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια τέτοια θέση.

«Το κυριότερο θα προσφέρει σημαντικότατη υπηρεσία στην κοινωνία και ειδικότερα στα παιδιά μας, αφού θα διασφαλίζει την επιλογή των εκπαιδευτικών με ποιοτικά κριτήρια και όχι με κριτήρια όπως είναι το έτος απόκτησης του πρώτου πτυχίου. Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική εκσυγχρονιστική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η οποία δεν έχει υποβληθεί από μόνη της. Την πρόταση αυτή συνοδεύουν μια σειρά από άλλες πολιτικές οι οποίες εάν εφαρμοστούν στο σύνολο τους, – κάποιες από τις οποίες άρχισαν να εφαρμόζονται όπως είναι αυτή που έχει σχέση με το ωρολόγιο πρόγραμμα-, τότε στα επόμενα χρόνια θα δούμε μια σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις των μαθητών μας μια σημαντική βελτίωση στα μαθητικά αποτελέσματα . Σίγουρα θα δούμε και βελτιώσεις στα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι η αλλαγή του συστήματος δεν θα εντάξει στο σύστημα τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που είναι στους καταλόγους, θα ανοίξει όμως παράθυρο ελπίδας σε αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα είναι κλειστό, δηλαδή τα άτομα τα οποία έχουν εμπειρίες, γνώσεις και προσόντα, θα έχουν ελπίδα να διοριστούν, και είναι νεαρά στην ηλικία, που δεν θα τις είχαν διαφορετικά.

«Οι νέοι διορισμοί θα προκύπτουν στη βάση και των αφυπηρετήσεων και των αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος. Παραδείγματος χάριν, στη Μέση Εκπαίδευση έχουμε υπολογίσει ότι την τετραετία που θα είναι μεταβατική περίοδος από το 2018 μέχρι το 2022 θα έχουμε πέραν των 400 αφυπηρετήσεων, άρα 400 νέων θέσεων που θα ενταχθούν στο σύστημα και θα ενταχθούν 50`% με το υφιστάμενο και 50% με το νέο σύστημα. 200 άνθρωποι, λοιπόν, εδώ πέρα, ίσως και περισσότεροι θα ενταχθούν μέσα σε αυτή την περίοδο με το νέο σύστημα. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους επιλέξουμε με ποιοτικά κριτήρια στη βάση των γνώσεων, των προσόντων και των εμπειριών τους. Άρα ανοίγουν ευκαιρίες», ανέφερε.

Ο κ. Καδής είπε ότι σε κάποια χρόνια σίγουρα οι ευκαιρίες είναι λιγότερες στην δημοτική εκπαίδευση. «Σε κάποια χρόνια όμως οι ευκαιρίες αυτές θα αυξηθούν και στη δημοτική εκπαίδευση και θέλουμε όταν θα έχουμε περισσότερες αφυπηρετήσεις στην δημοτική, να έχουμε ήδη σε εφαρμογή το νέο σύστημα για να επιλεγούν ακριβώς αυτοί που πρέπει», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, ο κ. Καδής είπε: «Πήγε».

«Η διαδικασία προβλέπει κατάθεση στην Ολομέλεια και στη συνέχεια συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας. Αύριο που είναι η Ολομέλεια θα κατατεθεί και επίσημα, και από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η συζήτηση του. Ελπίζουμε να συζητηθεί κατ` άρθρο, και να έχουμε μια κατάληξη πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής των Αντιπροσώπων», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει η εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου.

«Τα πρώτα τρία χρόνια θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε τους εκπαιδευτικούς με το υφιστάμενο σύστημα και είναι εκεί που προβλέπονται πολλοί διορισμοί, πολλές μονιμοποιήσεις για να απαμβλύνουμε το πρόβλημα με τους μη μόνιμους εκπαιδευτικούς, βλέποντας με ευαισθησία αυτή την ομάδα των ανθρώπων. Και επειδή ακριβώς η πρότασή μας περιλαμβάνει πρόνοιες που αντιμετωπίζουν αυτό το ευαίσθητο θέμα, είναι γι` αυτό που έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση και την συναίνεση τουλάχιστον των δύο εκ των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών οργανώσεων», κατέληξε.