Και το δημοψήφισμα;

 
Τα αποτελέσματα των εκλογών έφεραν πολλές εκπλήξεις και οι προεκτάσεις της οκτακομματικής βουλής δεν είναι δυνατό να αναλυθούν με λεπτομέρεια τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να καταλάβουμε πλήρως τις συνέπειες των εκλογών της 22ης Μαΐου. Βέβαια, από την πρώτη στιγμή, μπορούμε να σταθούμε σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα που θα απασχολήσουν σίγουρα τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση. 
 
Στα της οικονομίας, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου και πλέον έχουν παρθεί τα μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές μας, το ζήτημα της διαχείρισης της επόμενης μέρας είναι πλέον θέμα σύνθεσης από πλευράς της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Βέβαια, αυτή ήταν η τακτική και με την προηγούμενη βουλή, καθώς απαιτούνταν και τότε η συναίνεση κυρίως του ΔΗΚΟ και στη συνέχεια των υπόλοιπων κομμάτων για τις εκποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και μία σειρά από άλλα θέματα. Με 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, 9 του ΔΗΚΟ και 3 του Κινήματος Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει “νερό στο κρασί” της σε πολλά νομοσχέδια, αλλά ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής είναι δύσκολο να αλλάξει άρδην.
 
Το μεγαλύτερο “αγκάθι” της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση είναι δίχως άλλο το Κυπριακό. Όλοι ανεμέναν τις βουλευτικές εκλογές για να αποκτήσουν νέα ώθηση οι συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακιντζί και τους Τουρκοκύπριους, προκειμένου να φτάσουμε στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, αλλά τα περισσότερα κόμματα που είναι στη νέα Βουλή, έχουν εκφράσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις διαφωνίες τους τόσο επί της διαδικασίας των συνομιλίων, όσο και επί των όσων προκύπτουν από τις συνομιλίες του Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. 
 
Στη νέα βουλή, όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ έχουν εκφραστεί κατά καιρούς κατά της σημερινής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της και αυτό είναι ένα εμπόδιο που κυρίως ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα, προτού αποδειχθεί ανυπέρβλητο. Με 56% υπέρ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, το ίδιο το δημοψήφισμα, που έχει εν πολλοίς προαναγγελθεί για να γίνει μέσα στο 2016, καθίσταται αμφίβολο.