«Καιρός για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είπε ο Τατάρ στον Λακρουά

Η λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη θα ήταν η πιο αρμόζουσα και είναι καιρός να εξεταστεί η λύση των δύο κρατών και στην Κύπρο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά από την συνάντησή του με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά την συνάντηση μιας περίπου ώρας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Για το Κυπριακό, ανέφερε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι για να ξεκινήσει η επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, όπως το έθεσε στην συνάντηση της Γενεύης (τον Απρίλιο του 2021).

Ο κ. Τατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λακρουά σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συνεχίσει την αναζήτηση τρόπων επανέναρξης των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι κατανοεί ξεκάθαρα τη θέση της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη. Συζήτησαν, συνέχισε ο κ. Τατάρ, και το θέμα της Πύλας όπου εξέφρασε γι ακόμη μια φορά την θέση της τ/κ πλευράς, λέγοντας ότι τα ΗΕ πρέπει να διατηρήσουν την αρχή της ουδετερότητας.

Ορισμένες εξελίξεις, πρόσθεσε, μπορούν να συμβούν στην περιοχή της Πύλας μετά την ολοκλήρωση του δρόμου Άρσους – Πύλαςκαι με την έγκριση και των δύο πλευρών. Έχουν ξεκινήσει είπε εργασίες (από ε/κ πλευράς) σε κάποιες περιοχές που χρησιμοποιούν οι Τουρκοκύπριοι και αυτό μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ και εκφράστηκε η δυσφορία της τ/κ πλευράς για τις εξελίξεις στν περιοχή Πλάτη της Πύλας. «Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή», είπε.

Ο ΟΗΕ, είπε, συνεχίζει την παρουσία του στο νησί με συμφωνία με την ΚΔ. Υποστήριξε ότι «τώρα υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο και εάν ο ΟΗΕ θέλει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη βόρεια Κύπρο, θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία μαζί μας. Η προσέγγισή τους σε αυτό το θέμα ήταν θετική».

Σχετικά με το ποιος θα είναι ο διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι μετέφερε στον κ. Λακρουά «την ευαισθησία τους πως θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση και από τις δύο πλευρές γι’ αυτό το ζήτημα». Μοιράστηκε, συνέχισε, με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ και την άποψή του ότι για την ενδυνάμωση των Τεχνικών Επιτροπών θα πρέπει να περιληφθούν και «κρατικές δομές».

Πηγή: ΚΥΠΕ