Κακοί οιωνοί για θερμό καλοκαίρι προμηνύουν οι δηλώσεις Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

«Για μένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης πια», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος σχολιάζοντας τον απόηχο του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Δήλωση που κατά πολλούς αναλυτές προμηνύει δύσκολες ημέρες για Ελλάδα και Κύπρο καθώς ο Ερντογάν οδεύει σε ένα δύσκολο εκλογικό έτος στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να αξιοποιήσει τον παράγοντα της πόλωσης ώστε να προσπελάσει τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της χώρας του. Ο Διεθνολόγος και Στρατηγικός Αναλυτής Αλέξανδρος Δρίβας, αναφέρει πως το πρόβλημα έγκειται στην τάση του Ερντογάν να ευθυγραμμίζει την εσωτερική και εξωτερική του πολιτική.

Αξιολογώντας ως αποτυχημένη την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο Τούρκος Πρόεδρος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Δρίβας αναφέρει πως ο Ερντογάν επιχείρησε ανεπιτυχώς να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση. Ακολούθως η ρητορική σε βάρος της Ελλάδας χειροτέρεψε ενώ επανήλθαν οι προκλήσεις τις τελευταίες ημέρες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται ο εκβιασμός του ΝΑΤΟ στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Όλα αυτά δείχνουν πως το σχέδιο του έχει αποτύχει», αναφέρει ο κ. Δρίβας, αναφέροντας πως πάμε σταδιακά στο σημείο των εντάσεων που παρατηρήσαμε το 2020. Ο Ερντογάν θα χρειαστεί, επισήμανε, ένα «τρόπαιο» για να αυξήσει την πόλωση ενόψει των Προεδρικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023 και ενδέχεται να επιχειρήσει νέες επεμβάσεις στη Συρία, ή να βγάλει τρυπάνια είτε στο Αιγαίο είτε στις κυπριακές θάλασσες.

Έχοντας αυτό υπόψη, ο κ. Δρίβας υποστήριξε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν της αποτροπής για να καταλάβει η Τουρκία, ιδιαίτερα διαβλέποντας πως ο Ερντογάν είναι ενδεχομένως έτοιμος να πάρει μεγαλύτερα ρίσκα.

Τέλος ανέφερε πως η συνολική του στάση επαναφέρει τα σενάρια που θέλουν την Τουρκία από το 2016 και εντεύθεν, μετά δηλαδή το αποτυχημένο πραξικόπημα, να απομακρύνεται από τη Δύση σταδιακά και να οδηγεί αρκετούς αναλυτές να αναφέρονται στο σενάριο εξόδου της από το ΝΑΤΟ.

πηγή: alphanews.live