Κακουργιοδικείο Πάφου: «Η εμπειρογνωμοσύνη του μάρτυρα Κ.Πύργου θα αξιολογηθεί στο τέλος της δίκης»

Το θέμα της εμπειρογνωμοσύνης ή όχι του μάρτυρα κατηγορίας Κυριάκου Πύργου, που εργάζεται ως Γραμματειακός Λειτουργός του Δ. Πάφου στον Δ. Πάφου από τις 19 Μαρτίου 1990, απασχόλησε την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο.

Το θέμα τέθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, χτες στο πλαίσιο της κυρίως κατάθεσης του μάρτυρα από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου.

Το Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση των Δικηγόρων και ανέφερε πως το θέμα της εμπειρογνωμόσυνης του μάρτυρα θα αξιολογηθεί στο τέλος της δίκης. Δεν αποκλείεται ανέφερε, ένας μάρτυρας γεγονότων να είναι και εμπειρογνώμονας.

Ο κ. Πύργος, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, βοήθησε τον Χριστάκη Κυπριανού Επιστάτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου στον επιτόπιο έλεγχο των ταμπελών οδοσήμανσης και πληροφοριών και άλλων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή στεγάστρων στάσεων λεωφορείων και κερματοδεκτών εντός των δημοτικών ορίων Πάφου. Κατά τον έλεγχο συνέχισε, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά στις διαστάσεις που ήταν κατασκευασμένη μια ταμπέλα με τις διαστάσεις που αναφέρονταν στο τιμολόγιο που είχε χρεωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, ήταν κατασκευασμένη από άλλο υλικό από το οποίο ήταν χρεωμένη.

Επίσης σημείωσε κατά τον έλεγχο στα στέγαστρα διαπιστώθηκε ότι ήταν κατασκευασμένα από άλλα υλικά από εκείνα που χρεώνονταν στα τιμολόγια, ενώ από έλεγχο που έκαναν για συγκεκριμένα τιμολόγια για προμήθεια ταμπελών στάσεων λεωφορείων διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες ταμπέλες κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Διευθυντή της εταιρείας πινακίδων ΕΤΝΑ, Δικηγόρο Σάββα Μάτσα.

Ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι δεν υπάρχει το υπόβαθρο από τον έλεγχο που έκανε ο μάρτυρας, και που διαπίστωσε ότι είτε όλες, είτε μέρος των πινακίδων, αντικαταστάθηκαν. Συνεπώς συνέχισε, δεν τέθηκε το υπόβαθρο για να μπορεί να γνωρίζει ο μάρτυρας κατά πόσο οι πινακίδες που καταστράφηκαν από το 2006 μέχρι το 2012 ήταν πιο λίγες από τα υλικά που προμήθευε ο Δήμος Πάφου με σκοπό την κατασκευή πινακίδων.

Επιπρόσθετα ο Δικηγόρος σημείωσε, πως λόγω και του γεγονότος ότι η σύζυγος του μάρτυρα είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας πινακίδων, στόχος του είναι να τους κατηγορήσει και να θέσει τις κατασκευάστριες εταιρείες πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ εκτός ανταγωνισμού. Ο μάρτυρας απήντησε πως δεν υπάρχει σύγκριση των εταιρειών ΑΛΜΑ και ΕΤΝΑ που είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Πάφο ίσως και παγκύπρια με την εταιρεία της συζύγου του που είναι μικρή. Τα στοιχεία που βρήκαμε, είπε, με λύπησαν για το κατάντημα των δύο μεγάλων αυτών εταιριών.

Ο κ. Πύργος αναγνώρισε ενώπιον Δικαστηρίου τα τιμολόγια και διάφορα έγγραφα και αναφέρθηκε στο πρόβλημα το οποίο συνίστατο ότι ήταν διαφορετικά τα μεγέθη των ταμπελών που ήταν στα τιμολόγια σε σχέση με τις πινακίδες που τοποθετούνταν και διαφορετικών υλικών αντί δηλαδή αλουμινίου, ήταν κατασκευασμένες με λαμαρίνα.

Ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι η έρευνα του μάρτυρα είναι πρόχειρη, μεροληπτική , ελλιπέστατη και μη αντικειμενική με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν ισχύει αυτό και πως η μαρτυρία του θα αξιολογηθεί από το Δικαστήριο.

Aκολούθως ο Δικηγόρος κάλεσε τον μάρτυρα να αναγνωρίσει προσφορά αλλά και επισυναπτόμενη επιταγή υπογεγραμμένη από τον ίδιο στις 23.1.2012 αλλά και προσφορά που αφορά την εταιρεία της συζύγου του μάρτυρα υπό την επωνυμία « Chroma» υπογεγραμμένη από την γυναίκα του, με τον μάρτυρα να τις αναγνωρίζει.

Ο κ. Πύργος ανέφερε ακόμη πως η εταιρεία δεν υπέβαλε καμία προσφορά της εποχής του υπαλλήλου του Δ. Πάφου Σοφοκλή Σοφοκλέους.

Ο κ. Μάτσας σημείωσε πως ο μάρτυρας δεν είχε καμία σχέση με το Τμήμα Οδοσήμανσης όλα τα χρόνια που εργάζεται στο Δήμο Πάφου. Έκανες , διερωτήθηκε ο κ. Μάτσας απευθυνόμενος στον μάρτυρα,« έρευνα καταμέτρησης πινακίδων σκύλων,κυρτωμάτων και τα λοιπά και το θέμα του ποιος κατασκεύασε τις πινακίδες στην Λεωφόρο Τάφοι των Βασιλέων μετά την διαπλάτυνση του δρόμου δεν γνωρίζεις» με τον μάρτυρα να απαντά ότι τις πινακίδες μετά την διαπλάτυνση του δρόμου στην Λεωφόρο Τάφοι των Βασιλέων δεν τις τοποθέτησε ο Δήμος. Πάφου.Δεν ήταν αρμοδιότητα του Δήμου Πάφου σε μεγάλες λεωφόρους να τοποθετηθεί πινακίδες, όπως εξήγησε

Επιπρόσθετα ο δικηγόρος ανέφερε πως όταν κτυπηθεί μια πινακίδα πάχους τριών χιλιοστών εύκολα μπορεί να καταστραφεί και να στραβώσει με τον μάρτυρα να απαντά πως οι συγκεκριμένες λαμαρίνες δύσκολα μπορούν να στραβώσουν.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για συνέχιση της διαδικασίας στις 20.3.2019 και 21.3.2019 στις 09:00 το πρωί για σκοπούς συνέχισης της αντεξέτασης του μάρτυρα Κ.Πύργου.

Πηγή: ΚΥΠΕ