Κάλεσμα ΥΠΕΞ στους ομολόγους του για συμμετοχή στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας

Αποτελεί συλλογική ευθύνη των 27 κρατών μελών της ΕΕ να μετατρέψουν την έντονη τους ανησυχία για την Λωρίδα της Γάζας σε συγκεκριμένες δράσεις βρίσκοντας αποτελεσματικές λύσεις, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στην έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για ανθρωπιστικό διάδρομο δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι άλλων και ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή όσοι εταίροι το επιθυμούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Κόμπος συμμετείχε στην έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα.

«Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων αποτελεί κλειδί», αναφέρεται.

 

Την ίδια ώρα, προστίθεται, «ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη των «27» να μετατρέψουν την έντονη τους ανησυχία σε συγκεκριμένες δράσεις βρίσκοντας αποτελεσματικές λύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με ομολόγους του στην περιοχή, με επίκεντρο την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Υπογράμμισε, σημειώνεται, «ότι αυτή η πρωτοβουλία βασίζεται στην αντιμετώπιση των παραμέτρων ασφαλείας των βασικών ενδιαφερομένων σε όλες τις φάσεις της, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η πρωτοβουλία έχει τύχει θετικής αντιμετώπισης από το Ισραήλ και είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την τεχνική επεξεργασία των παραμέτρων της».

«Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι είναι μία συμπληρωματική πρωτοβουλία που δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι άλλων και ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή όσοι εταίροι το επιθυμούν», αναφέρεται.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ