«Καλή πρόοδο» στην αξιολόγηση της Ελλάδας διαπιστώνει η τρόικα

«Προκειμένου να επιτραπεί η ολοκλήρωση του τεχνικού έργου, οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν, και αναμένεται να συνεχιστούν εντός των επόμενων εβδομάδων», συνεχίζει η ανακοίνωση της τριμερούς.

«Καλή πρόοδο» στην τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει πετύχει η τρόικα, ανακοινώνοντας επισήμως την αποχώρησή της από την Αθήνα, όπως διεμήνυσαν την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Προκειμένου να επιτραπεί η ολοκλήρωση του τεχνικού έργου, οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν, και αναμένεται να συνεχιστούν εντός των επόμενων εβδομάδων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων της τριμερούς αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας μετά το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου. Τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα και θα συνεχίσουν τις επαφές με τις ελληνικές Αρχές.

Πολλά «ανοιχτά μέτωπα»

Στο μέτωπο της οικονομίας, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Αθήνα και τρόικα έχουν έως τώρα καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2013.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη σημερινή ολιγόωρη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο, τις επόμενες 15- 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.

Τα «ανοικτά μέτωπα» είναι πολλά και ενδεικτικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

* Ο προϋπολογισμός του 2014, με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνει από χθες το βράδυ, ότι «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», και να αναφέρει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Ειδικότερα, πρόκειται για:

-το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα)

-τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία

-τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

* Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο (μάλιστα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας εκτιμά ότι πλέον θεωρείται χρονικά αδύνατον να συζητηθεί το θέμα της δόσης στο Euro Working Group στις αρχές του Οκτωβρίου). Ειδικότερα:

-συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ (σήμερα επιδόθηκαν νέα στοιχεία στην τρόικα)

-συνεχίζεται η αξιολόγηση για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, με σημείο αιχμής να αποτελούν οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια

-ο Κώδικας των Δικηγόρων μεταφράζεται στα αγγλικά για να εκτιμηθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών

-η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 10- 15 ημέρες.

* Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί

* Η πορεία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

* Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία (σήμερα ανακοινώθηκε ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ)

* Οι γενικότερες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: skai.gr