Καλή θέληση για το ΠΔΠ στην σύνοδο κορυφής


 

Διαβάστε επίσης για το θρίλερ των συνομιλιών Λευκωσίας – Τρόικα και για την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Moodys. 


Το πιο πάνω δήλωσε την Τρίτη ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προετοίμασε το έδαφος για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά την Πέμπτη το βράδυ. 

“Πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι εφικτή», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που συζήτησε το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ που συντάχθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΣ Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Το βράδυ της Δευτέρας οι Υπουργοί που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων παρακάθισαν σε δείπνο με τον κ. Ρομπέι κατά τη διάρκεια του οποίου αντάλλαξαν απόψεις για το ΠΔΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και οι συζητήσεις δημιούργησαν μια δυναμική.

“Αυτό που είναι ίσως πιο σημαντικό είναι πως όλα τα κράτη μέλη επιδεικνύουν δέσμευση να καταλήξουν σε συμφωνία στο τέλος αυτής της εβδομάδας και είναι πρόθυμα να διαπραγματευτούν. Όλοι μας τώρα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να δείξουμε, επίσης, την προθυμία μας για συμβιβασμό. Πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι εφικτή », τόνισε.

Ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει επενδύσει χρόνο και προσπάθεια πάνω στο «πολύ περίπλοκο και δύσκολο» θέμα του ΠΔΠ.

Τόνισε ότι ο στόχος της Προεδρίας ήταν να διατηρηθεί η δυναμική και να προετοιμάσει τη συζήτηση με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας που παρουσίασε ο κ. Ρομπέι αναπτύσσει περαιτέρω το έργο που επιτελέστηκε από τις εκ περιτροπής προεδρίες.

Το θέμα είναι πλέον στα χέρια των ηγετών της ΕΕ, είπε ο κ. Μαυρογιάννης και πρόσθεσε ότι κ. Ρομπέι θα παρουσιάσει μια αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων στη βάση των θέσεων των κρατών μελών.

Την Πέμπτη το πρωί ο κ. Ρομπέι και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο θα έχουν διμερείς επαφές με τους ηγέτες όλων των κρατών μελών λίγες ώρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίστηκε για τις 8 το βράδυ (9 ώρα Κύπρου).

Στις δηλώσεις του στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς είπε ότι “βρισκόμαστε στο τέλος του παιχνιδιού”, σε ό,τι αφορά το ΠΔΠ και σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και ετοιμότητα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των Υπουργών και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι όλοι είχαν πλήρη επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η μη επίτευξη συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ.

Την ίδια στιγμή, είπε, τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται τις θετικές συνέπειες που θα έχει μια συμφωνία σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε ότι η Επιτροπή θεωρεί θετικό το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι αντανακλά τη λογική του προϋπολογισμού που παρουσίασε η Κομισιόν στην αρχική της πρόταση.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για τις περικοπές που προτείνονται, σημειώνοντας ότι οι περικοπές “είναι αρκετά βαθιές».

“Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν αυτές οι περικοπές και να αναζητηθεί μια λύση που θα είναι πιο κοντά στην πρόταση της Επιτροπής», κατέληξε.

Πηγή : ΚΥΠΕ