Καλώδιο: Κέρδος 400 ευρώ τον χρόνο στα νοικοκυριά, υπόσχεται ο ΑΔΜΗΕ

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης ενημερώνει για εξελίξεις γύρω από την προώθηση του αλλά απαντά εμμέσως και στις ανησυχίες που εξέφρασε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού Κύπρου για τις συνέπειες που θα έχει η διασύνδεση για τους καταναλωτές αλλά και για τις επενδύσεις ενεργειακών εταιρειών.

Στο πεδίο της ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων της Κύπρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε στις 13/6, αναλυτική συζήτηση με την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για τα οφέλη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι στη συζήτηση συμμετείχε και ο ΣΑΕ.

Κατά τον φορέα υλοποίησης, η ένταξη της Κύπρου, μέσω της διασύνδεσης, στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει νομοτελειακά σε σύγκλιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, προς όφελος των ιδιωτών και εταιρικών καταναλωτών. Ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζει το όφελος για τους καταναλωτές στην Κύπρο με κατανάλωση 5.000 KWh (κιλοβατώρες) ετησίως στα 400 ευρώ κατ’ έτος.

Υποστηρίζει επίσης ότι μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος, η παραγόμενη ενέργεια ΑΠΕ στην Κύπρο θα βρίσκει διέξοδο προς τη ζήτηση, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στους παραγωγούς ΑΠΕ (κυρίως φ/β) της Κύπρου που παράγουν φθηνότερα σε σύγκριση με την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη (σ.Φ. αλλά πουλούν ακριβότερα σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι, μόλις η Κύπρος διασυνδεθεί, η μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ των σταθμών της (κυρίως ΦΒ) που θα πρέπει να εγκατασταθούν στη νήσο για την επίτευξη πολύ υψηλών στόχων διείσδυσης ΑΠΕ, μετατρέπει την Κύπρο σε εξαγωγική χώρα για την περίσσεια παραγωγής ΑΠΕ.

Απαντώντας, προφανώς, στις ανησυχίες των παραγωγών στην Κύπρο τι θα γίνουν οι επενδύσεις τους μετά τη λειτουργία της διασύνδεσης, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει τα εξής: «Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο συνιστά μεταβατικό καύσιμο και για την Κύπρο στην κοινή πορεία απανθρακοποίησης της Ευρώπης μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι μονάδες παραγωγής Φ/Α μαζί με τις υπόλοιπες μονάδες συμβατικών καυσίμων, όταν η διείσδυση των ΑΠΕ θα έχει αυξηθεί σημαντικά, θα λειτουργούν στη βάση της εφεδρείας ή συμπληρωματικής λειτουργίας μέσω μηχανισμού ισχύος για εφεδρεία – ευελιξία (capacity mechanism)».

Θυμίζουμε πως ο ΣΑΕ (Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού, ενταγμένος στην ΟΕΒ) είχε αναφέρει σε δική του πρόσφατη ανακοίνωση πως η εφεδρική-συμπληρωματική λειτουργία κυπριακών μονάδων παραγωγής θα επιφέρει πρόσθετο κόστους στους καταναλωτές.

Αναζητούν τη διαδρομή

Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε επίσης ότι ο ανάδοχος των καλωδιακών τμημάτων Nexans έλαβε από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ) το «πράσινο» φως, προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες βυθού. Το πλοίο για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει άμεσα τη χαρτογράφηση του βυθού, προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.

Θυμίζουμε πως η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στον ΑΔΜΗΕ πως η τελική της απόφαση για συμμετοχή ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector με 100 εκατ. ευρώ θα ληφθεί μόνο μετά την κατάθεση εκ μέρους του της τελικής μελέτης κόστους-οφέλους για το έργο και αφού η μελέτη τύχει αξιολόγησης από διεθνή οίκο.

Πηγή: Philenews