Καλογήρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: «Η Κύπρος έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα»

{loadposition ba_textlink}

Θετική παρουσιάστηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, η οποία σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «24» εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μέλλον για την κυπριακή οικονομία νοούμενου ότι θα γίνουν τα σωστά βήματα.

«Παρά το πλήγμα που δέχτηκε η εικόνα της χώρας μας και τις δυσκολίες που ακολούθησαν, είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις σωστές κινήσεις θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών γιατί η Κύπρος εξακολουθεί να συγκεντρώνει ουσιαστικά πλεονεκτήματα, όπως η τοποθεσία της, το φορολογικό της καθεστώς, και την προοπτική του φυσικού αερίου, τα οποία θα πρέπει να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε για να ξαναγινούμε όχι ό,τι είμαστε παλιά, αλλά για να σταθούμε στα πόδια μας» τόνισε η κ. Καλογήρου.

«Σίγουρα δεν θέλω να δημιουργήσω ψεύτικες προσδοκίες ότι τα προβλήματα έχουν εξαφανιστεί. Οι προκλήσεις είναι πολλές και χρειάζεται πολύς δρόμος να διανύσουμε και σκληρή δουλειά από όλους τους φορείς και όχι ένα επειδή η δουλειά πρέπει να είναι συλλογική» παραδέχτηκε.

«Έλλειψη ρευστότητας»

Κατά την άποψη της κ. Καλογήρου, «αυτή τη στιγμή η οικονομία μας ταλαιπωρείται από την έλλειψη ρευστότητας λόγω του μη δανεισμού από τον τραπεζικό τομέα και τα πολύ υψηλά δανειστικά επιτόκια.

Θεωρώ όμως ότι τα Σχέδια των Οργανισμών Εναλλακτικών επενδύσεων (ένας τομέας με τον οποίο ασχολείται η επιτροπή πάρα πολύ, αφού ο ρόλος μας είναι η προστασία των επενδυτών και η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς από τη στιγμή που αδειοδοτούμε νέες εταιρείες, θεωρούμε ότι έχουμε ένα ρόλο στην ανάπτυξη) θα μπορούσαν να αμβλύνουν τα προβλήματα ρευστότητας στοχεύοντας κεφάλαια σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως ακίνητα, ναυτιλία, αναπτυξιακά έργα και άλλα» μας είπε.

Εξήγησε επίσης ότι «οι ξένοι επενδυτές που έρχονται να στήσουν αμοιβαία κεφάλαια πρέπει να διεισδύσουν σε τομείς που μπορούν να επενδύσουν στην Κύπρο, όπως ναυτιλία που είναι ένας καλός τομέας για επενδύσεις, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως μαρίνες, και τα ακίνητα. Δεν ξέρω αν έχει ακίνητα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν».

«Εάν σταματήσουμε να κλαίμε…»

Και πρόσθεσε: «Άρα η εναλλακτική μορφή επένδυσης, δηλαδή η ανάπτυξη του τομέα αυτού, θα μπορεί να συμβάλει σε μια σημαντική εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης τόσο από εγχώριες πηγές και τόσο από το εξωτερικό. Άρα, ναι μεν δεν έχουμε τράπεζες διότι οι τράπεζες μας δεν μπορούν να δανείσουν αυτήν τη στιγμή, αλλά θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα που είναι ο τομέας των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά την δική μου άποψη, άρα υπάρχει μια προοπτική εδώ της οικονομίας, εάν όλοι σταματήσουμε να κλαίμε και να στραφούμε σε κάποιους άλλους τομείς οι οποίοι να είναι εναλλακτικοί».

Σκάνδαλο ΧΑΚ

Όσον αφορά στο σκάνδαλο του ΧΑΚ και την πιθανή χειραγώγηση μετοχών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μας απεκάλυψε ότι για εισηγμένες εταιρείες έχουν κατά καιρούς κατατεθεί διάφορα πορίσματα στη Γενική Εισαγγελία εάν παρέπεμπαν τα άρθρα το νόμου σε ποινικά αδικήματα.

«Τα δυο μεγαλύτερα πορίσματα ήταν αυτά του 2006 και του 2005. Το ένα αφορούσε την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης προς τους υφιστάμενους μέτοχους για την Ελληνική Τράπεζα και το άλλο αφορούσε έκδοση μετοχών καινούργιου κεφαλαίου προς νέους μετόχους για την Τράπεζα Κύπρου.

«Εκεί» τόνισε η κ. Καλογήρου, «υπήρχαν παραβάσεις της νομοθεσίας περί κατάχρησης οι οποίες παρέπεμπαν σε ποινικά αδικήματα και είχαν κατατεθεί προς περαιτέρω διερεύνηση από τη Γενική Εισαγγελία.

«Επίσης έχουν κατατεθεί και άλλα πορίσματα τα οποία διερεύνησε η Επιτροπή, από το 2012 μέχρι σήμερα, τα οποία αφορούν τον τραπεζικό τομέα. Νομίζω ότι η Γενική Εισαγγελία έχει ήδη διερευνήσει το πόρισμα για την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου, η οποία είχε ανακοινώσει ότι δεν θα χρειάζεται κεφαλαιακή επάρκεια και στο τέλος της μέρας χρειάζονταν και δεν το είχε ανακοινώσει έγκαιρα στο επενδυτικό κοινό. Έχει ήδη προχωρήσει η Γενική Εισαγγελία στη διερεύνηση κάποιων ποινικών αδικημάτων και ελπίζω ότι σιγά-σιγά θα διερευνηθούν όλα τα πορίσματα που έχει υποβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Γενική Εισαγγελεία».

Όσον αφορά στο ερώτημά μας εάν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, αφού ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο 100,000 ευρώ στον κ. Μπουλούκα και στον κ. Τριανταφυλλίδη που είχε κάνει πάμπολλες δηλώσεις για τη θετική πορεία της τράπεζας, η κ. Καλογήρου αρκέστηκε στο να μας πει ότι δεν ήταν τότε εκείνη Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ότι είχαν τότε διοριστεί ποινικοί ανακριτές.

Διερωτήθηκε τι έγινε με το πόρισμά τους.

Τι φταίει

Σχετικά με το τι φταίει και τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν ξεκάθαρη: «Η Κυπριακή οικονομία έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση στον κυπριακό τραπεζικό τομέα σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντλήσει δανεισμό από τις διεθνείς χρηματαγορές.

«Ως αποτέλεσμα» συνέχισε, «η Κυπριακή Δημοκρατία εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή την Τρόικα, για οικονομική στήριξη οι οποίες κατέληξαν σε επίτευξη συμφωνίας και λήψη απόφασης από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου 2013. Η απόφαση συμπεριλάμβανε την αναδιάρθρωση των δυο μεγαλυτέρων τραπεζών στην Κύπρο μέσω «Διάσωσης με ίδια Μέσα». Κατά το 2013, η κυπριακή οικονομία σημείωσε περαιτέρω συρρίκνωση με μείωση στο ΑΕΠ».

«Σε καλύτερη μοίρα το 2014»

«Το 2014 ήμασταν σε καλύτερη μοίρα, εφόσον οι οίκοι αξιολόγησης μας έχουν αναβαθμίσει σε καλύτερες βαθμίδες απ’ ό,τι προηγουμένως και ελπίζουμε το 2015 να είναι ακόμη καλύτερη χρονιά από τα προηγούμενα δυο χρόνια» κατέληξε η κ. Καλογήρου.

Η άποψη της κ. Καλογήρου είναι ότι το ΧΑΚ μπορεί να αναδυθεί, επειδή «πάντα η κρίση για το χρηματιστήριο μπορεί να γυρίσει σε μεγάλη ευκαιρία».

«Δεδομένου ότι η χρηματιστηριακές αγορές προσφέρουν εναλλακτικό τρόπο άντλησης κεφαλαίων για τις μικρές και νεοσύστατες εταιρείες που θέλουν κεφάλαια και δεν μπορούν πλέον οι τράπεζες να δανείζουν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ΧΑΚ.

«Μέσω του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από την Κύπρο και το εξωτερικό, εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει τα ενημερωτικά τους δελτία που είναι διαβατήριο για να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την Ευρώπη και μετά να εισαχθούν και στο ΧΑΚ.

«Και αυτός είναι ο ρόλος του Χρηματιστηρίου. Επίσης το ΧΑΚ θα μπορούσε να ήταν ένα καλό εργαλείο μέσω του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν και ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Και σε άλλες χώρες έτσι έχει γίνει. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει μέσω άντλησης κεφαλαίων από νέους στρατηγικούς επενδυτές μέσω του χρηματιστήριου και στο τέλος της μέρας είχαν εισαχθεί και στο χρηματιστήριο της χώρας τους όπου είχαν γίνει ιδιωτικοποιήσεις».

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, αυτό θα επιφέρει αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας του χρηματιστηρίου και επίσης θα επιφέρει και νέες επενδυτικές επιλογές για τους μετόχους. «Άρα υπάρχει κάποια προοπτική και υπάρχει επίσης ο τομέας της ενέργειας με τον οποίο θα μπορούσε να βοηθηθεί το ΧΑΚ και ο τομέας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και αυτά τα νέα προϊόντα θα μπορούσαν να εισάγονται στο ΧΑΚ» μας είπε.

Η Τράπεζα Κύπρου

Η κ. Καλογήρου η οποία εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα η Επιτροπή να εκφέρει γνώμη εάν θεωρεί την Τράπεζα Κύπρου βιώσιμη ή όχι, μας είπε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας αποτελεί θετική εξέλιξη, τόσο για την ίδια την τράπεζα, τους μετόχους και τους πελάτες της, όσο και για την ευρύτερη οικονομία, αφού θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκληρωτική επιστροφή της εταιρείας στην ομαλότητα και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της στην Κύπρο και το εξωτερικό».

«Οι συναλλαγές επί της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω του Χρηματιστήριου σε δίκαιη τιμή (fair price), η οποία προσδιορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Ως εκ τούτου, θα αποφεύγεται η διενέργεια εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών από πρόσωπα που δεν κατέχουν άδεια δυνάμει του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει εμπο-
ρευσιμότητα του τίτλου, η οποία θα συμβάλει και στην αύξηση του όγκου συναλλαγών του ΧΑΚ».

Επίσης, όπως ανέφερε η κ. Καλογήρου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει κανένα λόγο στις διαφημίσεις των τραπεζών διότι «εμείς δεν ελέγχουμε τη λειτουργία των τραπεζών. Εμείς ελέγχουμε κατά πόσο υπάρχει διαφάνεια προς τους επενδυτές. Τώρα, εάν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να είναι παραπλανητικό για τους καταναλωτές, ή εάν οι διαφημίσεις τους είναι παραπλανητικές δεν αφορά τις δικές μας νομοθεσίες, μπορούν οι καταναλωτές να καταγγείλουν στον σύνδεσμο καταναλωτών θέματα που δεν αφορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Προστασία των επενδυτών

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το κύριο μέλημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η προστασία των επενδυτών.

«Είναι η αρμοδιότητα και ο ρόλος μας. Άρα με πολλούς και διάφορους τρόπους σχεδιάζουμε να προστατεύουμε τους επενδυτές από τους κινδύνους της σημερινής κατάστασης της οικονομίας. Και είναι και πάνω στους ίδιους τους επενδυτές, να αξιολογούν και να είναι καλά ενημερωμένοι πάνω σε οποιονδήποτε προϊόν τους προσφέρεται για επένδυση».

«Εάν η επένδυση φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή καλύτερα να αποφεύγεται από τους επενδυτές. Εάν προτείνεται ένα υψηλό σχήμα με μεγάλες αποδόσεις για τα δεδομένα της εποχής, πρέπει να σκέπτονται τι είναι αυτό το προϊόν και να το ψάχνουν καλύτερα, να κοιτάξουν επίσης τις αποδόσεις των κυβερνητικών χρεογράφων και του χρηματιστήριου και να δουν εάν η απόδοση που προσφέρεται είναι πολύ πιο ψηλή και να διερωτηθούν γιατί. Κάποιες υποσχόμενες αποδόσεις για το μέλλον που παραμένουν σταθερές για πολλά χρόνια θα σου δίνουν 10% κάθε χρόνο, θα πρέπει να τους κινούν τις υποψίες, ίσως να πρέπει να κάνουν και κάποιες καταγγελίες
στις αρμόδιες αρχές και να είναι καχύποπτοι γενικά οι επενδυτές σε τέτοιου είδους σχέδια που τους προσφέρονται γιατί λέμε υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με συχνές ανακοινώσεις συμβουλεύει και προειδοποιεί τους επενδυτές για το να προσέχουν και ενισχύει τις υφιστάμενες νομοθεσίες της για προστασία των επενδυτών, και προσθέτει και νέες νομοθεσίες για τον ίδιο σκοπό.

«Μια από αυτές είναι τα investor accounts που έχουμε θεσμοθετήσει φέτος, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κοντρόλ για το πόσα μπορεί κάποιος να χάσει και να κερδίσει για να μην υπάρχουν αυτά που υπήρξαν στο παρελθόν, δηλαδή το 1999-2000».

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επίσης δημιουργήσει το δημόσιο μητρώο, άτομα που συμβουλεύουν πρέπει να πετύχουν εξετάσεις της επιτροπής και είναι καταγραμμένα ποιοι είναι στο δημόσιο μητρώο και έχουν και συνεχή κατάρτιση. Αυτήν τη στιγμή για να παραμείνεις στο μητρώο της επιτροπής πρέπει να είσαι καταρτισμένος στις εξελίξεις και στα θέματα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς έτσι ώστε αυτά τα άτομα να μπορούν να συμβουλεύουν καλύτερα τους επενδυτές».

«Ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη τώρα αφορά εταιρείες που είναι στη διαδικασία διαγραφής όπου υπάρχουν μπλοκαρισμένοι πολλοί μικρομέτοχοι. Εμείς βλέπουμε την περίπτωση εάν μπορούμε να επιφέρουμε κάποιες ευθύνες στους μεγαλομετόχους ή αυτούς που οδηγούσαν την εταιρεία και έφτασε στο σημείο διαγραφής της για να μπορούν οι μικρομέτοχοι ή να αποζημιώνονται με κάποιο τρόπο ή να υπάρχει κάποιου είδους διαδικασία στην περίπτωση που μια εταιρεία διαγραφεί και υπάρχουν μέσα αρκετοί μικρομέτοχοι».

Το τελευταίο θέμα αφορά την καλή, σωστή εταιρική διακυβέρνηση και σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, πρέπει πλέον τα νέα συμβούλια να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το πώς διοικείται μια σωστή εταιρεία με έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενισχύει και αυτό θεωρείται ένα από τα θέματα τα οποία προστατεύουν τους επενδυτές.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 στις 11/1/2015