Καλοί οι ταμιευτήρες στο οικόπεδο ‘Αφροδίτη’

{loadposition ba_textlink}

Χωρίς να γίνει γεώτρηση στα τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, που αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα, δεν μπορεί να είναι βέβαιο ότι υπάρχει φυσικό αέριο, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση ο κ. Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειδότησης και αν υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα τρία τεμάχια, απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και εξήγησε πως μέχρι στιγμής «υπάρχουν ενδείξεις από αποτυχημένες και επιτυχημένες γεωτρήσεις. Αν δεν φτάσουμε σε βάθος 5-6 χιλιάδων μέτρων δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχει αέριο». Συνέχισε λέγοντας πως «μέχρι τώρα ψάχναμε για αέριο, που πήγαζε από τις εκβολές του Δέλτα του Νείλου, και δεν ξέραμε μέχρι πού είχε φτάσει. Στο οικόπεδο “Αφροδίτη”», σημείωσε, «είδαμε πως είχε καλούς ταμιευτήρες», αλλά, προσέθεσε, πως από την «ανακάλυψη στην Αίγυπτο το 2015, σε διαφορετικού είδους μορφολογία (αρχεγόνους υφάλους) είδαμε ότι τα κοιτάσματα του Ζοr πηγάζουν από τους ύφαλους του “Ερατοσθένη” στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτό βοήθησε για την αδειοδότηση. Θα φανεί μόνο στη γεώτρηση αν υπάρχει αέριο».

Ο υπουργός Ενέργειας είπε πως στις διεθνείς σχέσεις η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται προσεκτικά και πως «προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα στη σωστή στιγμή». Σημείωσε δε πως κάνει εντύπωση η απουσία των ρωσικών εταιρειών στη περιοχή «ούτε σε Ισραήλ ή Αίγυπτο, ούτε Κύπρο». «Θέλουμε να αλλάξει αυτό» είπε και εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο ότι «οι ρωσικές εταιρείες έχουν τα δικά τους προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές του πετρελαίου».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και την ενδεχόμενη εμπλοκή της στο θέμα των υδρογονανθράκων ο κ. Λακκοτρύππης είπε πως η «θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και δεν θα γίνει καμία παραχώρηση χωρίς λύση του Κυπριακού». Συμπλήρωσε δε πως στις διεθνείς σχέσεις η «γεωγραφία και γεωλογία της Κύπρου παίζουν το ρόλο τους».

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.