Κάλπες σε Κύπρο,Ελλάδα,Τουρκία: Εκλογές που αλλάζουν την σκακιέρα

Η εκτίμηση του Διεθνολόγου Χαράλαμπου Χρυσοστόμου για την επόμενη μέρα των εκλογών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία

Εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιηθούν το επόμενο εξάμηνο εκτός από την Κύπρο όπου οι Προεδρικές εκλογές είναι καθορισμένες για τις 5/2 και 12/2.

Συγκεκριμένα στην Τουρκία αν και οι εκλογές είναι καθορισμένες για τις 18/6 τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να γίνονται σκέψεις αυτές να γίνουν πιο νωρίς. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP Ομέρ Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν οι εκλογές λίγο νωρίτερα, δηλαδή στις 30 Απριλίου ή στις 14 Μαΐου, αντί για τις 18 Ιουνίου.

Σημείωσε ότι στις 18 Ιουνίου που είναι οι εκλογές  συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει με αποτέλεσμα να υπάρχει η σκέψη οι εκλογές να μεταφερθούν νωρίτερα. 

Την ίδια ώρα και στην Ελλάδα υπάρχουν διεργασίες για το πότε τελικά θα γίνουν οι εκλογές με τον χρόνο πραγματοποίησης τους να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Οι εκλογές χρονικά τοποθετούνται είτε το πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου πριν το Πάσχα είτε αμέσως μετά δηλαδή τέλος Απριλίου με αρχές Μαϊού. 

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα αναμένεται ότι θα δούμε νέες Κυβερνήσεις σε 3 χώρες σε διάστημα λιγότερο των 3 μηνών με αναλυτές να εκτιμούν ότι οι νέες Κυβερνήσεις θα έχουν μπροστά τους χρόνο για επίλυση διαφορών.

Μιλώντας στην Offsite News o Διεθνολόγος, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου προχώρησε στην εκτίμηση ότι μετά το τέλος των εκλογών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Αμερικανοί να αναλάβουν πρωτοβουλία για επίλυση των Ελληνοτουρκικών και ενδεχομένως μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρχει νεοεκλεγείς Πρόεδρος στην Κύπρο, θα υπάρχει Πρωθυπουργός στην Ελλάδα είτε ο Μητσοτάκης είτε ο Τσίπρας και ο Ερντογάν είτε κάποιος άλλος από την σημερινή αντιπολίτευση στην Τουρκία θα έχουμε τρεις χώρες που θα έχουν πρόσφατη εντολή και ισχυρό λαϊκο έρεισμα και δεν θα έχουν εκλογές μπροστά τους.

Άρα όπως είπε θα είναι το καλύτερο timing με νέες ηγεσίες και νωπή εντολή θα προχωρήσουν σε μια νέα προσπάθεια που να μπορούν να δεχθούν κάτι για να προχωρήσουν. 

Μέχρι τις εκλογές όπως είπε αναμένεται να έχουμε μια τεταμένη κατάσταση που θα την συντηρεί η Τουρκία αλλά μετά τις εκλογές ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις τόσο όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά αλλά την ίδια ώρα να υπάρξει και μια φόρμουλα για το Κυπριακό με τον κοινό παρονομαστή σε όλα να είναι το φυσικό αέριο. 

Από εκεί και πέραν σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί και ποιοι θα εκλεγούν σημειώνοντας ότι στην Κύπρο έχουμε τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη που θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος έχει μια πιο σκληρή γραμμή. 

Όσον αφορά την Τουρκία όπως τόνισε εάν ο Ερντογάν καταφέρει να επανεκλεγεί ίσως είναι πιο διαλλακτικός αφού θα έχει καταφέρει τον στόχο του και δεν θα χρειάζεται περισσότερη ένταση και ρήξη.

Τέλος όσον αφορά την Ελλάδα επισήμανε ότι είτε ο Μητσοτάκης εκλεγεί είτε ο Τσίπρας δεν έχουν διαφορές προς το Κυπριακό καθώς ο οποίος και των δύο εκλεγεί θα στηρίζει στο Κυπριακό την Ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνοντας ωστόσο ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα και στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ και τα πράγματα είναι σε πολύ αρνητικό σημείο. 

πηγή: Offsite