Κανένα ουρλιαχτό, κανένα δάκρυ για τον καρκινοπαθή – Τον νοιάζει μόνο η αβεβαιότητα των αγαπημένων τους

Πόσοι άνθρωποι κοίταξαν τον καρκίνο στα μάτια; Πόσοι άντρες, γυναίκες και παιδιά λύγισαν, πόνεσαν στην κυριολεξία έδωσαν κυριολεκτικά μάχη και βγήκαν νικητές; Από το 2012 μέχρι και το 2015, 5,103 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκινώματα εκ των οποίων οι 3,033 ήταν άντρες και 2,170 χιλιάδες ήταν γυναίκες. Αυτοί  ήταν οι πιο δυνατοί. Ο πόνος και η δυστυχία έγινε η λύτρωση τους. Το πάλεψαν μέχρι τέλους. Δεν ξέρω ονόματα να τιμήσω την μνήμη σας…Σας έχω δει κατάματα να κοιτάτε το θάνατο με τόσο θάρρος…

Ανήκω σε αυτούς  που κατέθεσαν την ψυχή τους  απέναντι σε αυτή την αρρώστια…Με χαμόγελο έχω καταλαγιάσει την οργή και την θλίψη μου. Από πρώτο χέρι σας λέω δεν υπάρχει δάκρυ και κανένα ουρλιαχτό για κανένα καρκινοπαθή…Σε νοιάζει μόνο η αβεβαιότητα των δικών σου ανθρώπων…Μόνο αυτό.

Από το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου είτε μπαίνεις είτε βγαίνεις από αυτό μόνο νικητής είσαι. Όπλα η δύναμη, η πίστη και η αγάπη για ζωή…

Παγκόσμια Μέρα Καρκίνου η σημερινή

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια ημερομηνία η οποία καθιερώθηκε από την UICC (Παγκόσμια Ενωση κατά του Καρκίνου) το 2000 και στοχεύει με ένα σύνθημα κάθε φορά (κάθε χρόνο) να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο με την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κατά του καρκίνου. Κυρίαρχες δράσεις είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και των Λειτουργών Υγείας να συντονίσουν ανάλογα τους σχεδιασμούς με τη συνεργασία επιστημονικών και ιατροκοινωνικών φορέων, με ένα κοινό όραμα να νικήσουμε τον καρκίνο όλοι μαζί γιατί μπορούμε.

Με ένα δυναμικό και κοινό  μήνυμα «Είμαι… και θα…», ξεκινά η εκστρατεία ενημέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου στην Κύπρο σήμερα. Με την ευκαιρία αυτή διάφοροι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ), σύνδεσμοι και άλλοι φορείς όπως: ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η Europa Donna Κύπρου, ο Europa Uomo Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μια Ευχή», το Γκολ στη Ζωή, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου (συντονιστής), υπό την αιγίδα και συμβολή του Υπουργείου Υγείας  και την στήριξη της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο, συστρατεύονται και οργανώνουν εκδηλώσεις.

Περιοχές με αυξημένα κρούσματα καρκίνου σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου που λειτουργεί από το 1990. Το 1998 τέθηκε σε νέα βάση μέσα στα πλαίσια της Κοινοπραξίας για τον Καρκίνο Μέσης Ανατολής (Middle East Cancer Consortium).

Λευκωσία: Άγιος Δομέτιος (Βιομηχανική περιοχή), Λεωφόρος Αθαλάσσας, Λεωφόρος Στροβόλου, Παρισσινός, Καϊμακλί (περιοχή Πεντάδρομου), Λεωφόρος Μακαρίου Γ’, Έγκωμη, Ευρύχου, Λεωφόρος Τσερίου, Δάλι (οδός Κον Λαβίλ), ʼγιος Δημήτριος Ακρόπολη, Λεωφόρος Μακαρίου Β’ Παλουριώτισσα, Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, Αγροκηπιά,  Πλατύ Αγλαντζιάς, Λεωφόρος Δημοκρατίας, Λακατάμεια (Αγία Παρασκευή), Ψημολόφου.

Λεμεσός: Πολεμίδια, Κοτσούδια Πολεμίδια, Πύργος, Αγίας Φυλάξεως, Ακρωτήρι, Βιομηχανία Νέμιτσας Τσιφλικούδια Ζακάκι.

Λάρνακα: Αραδίππου, Κόρνος, Δρομολαξιά, Συνοικισμός ΑΗΚ Δεκέλεια.

Πάφος: Πωμός, Οδός Μάνης, Πόλη Χρυσοχούς, Αργάκα, Δήμος Γεροσκήπου.

Αμμόχωστος: Άγιος Γεώργιος Βρυσούλες.

Χωριά: Κάτω Αμίαντος, Κακοπετριά. Καννάβια, Δύμες, Κυπερούντα, Σπήλια, Κούρδαλα, Ποταμίτισσα, Πελένδρι, Χανδριά, Αγρός, Αγρίδια.

Επιμέλεια:Νικολέτα Χρήστου