Κανονικά προχωρά το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στα σχολεία

{loadposition ba_textlink}

Η διαδικασία για την εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος προχωρεί κανονικά με βάση το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Καθηγήτρια Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Στάλω Παπαγεωργίου – Αυξεντίου, προσθέτοντας ότι ο κόσμος βλέπει θετικά τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί, οι μαθητές της Γ` Γυμνασίου θα πρέπει να παραδώσουν την δήλωση επιλογής ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού που θα επιλέξουν στην Α` Λυκείου, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μαΐου. Την δήλωση επιλογής ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού θα μπορούν να την επιβεβαιώσουν ή και να την αλλάξουν κατά την εγγραφή τους στο Λύκειο στις 22 και 23 Ιουνίου . Όσοι μαθητές επιθυμούν να αλλάξουν Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού μετά τις 22 -23 Ιουνίου θα μπορούν να το πράξουν από την 1η μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου του 2015», πρόσθεσε.

Η κ. Αυξεντίου είπε ότι οι μαθητές θα έχουν στην ευχέρεια τους, τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής σε περίπτωση που έχουν οποιεσδήποτε απορίες, και μετά τον Ιούνιο για να τους επιλύσουν τις απορίες, να τους καθοδηγήσουν, να τους συμβουλεύσουν.

«Έχουμε, δηλαδή, ολόκληρο το καλοκαίρι μπροστά μας για όσα παιδιά δεν έχουν καταλήξει, για να έρθουν να κουβεντιάσουν με κάποιο Σύμβουλο, ούτως ώστε να μπορέσουν να κάνουν μια σωστή επιλογή το Σεπτέμβριο στην περίπτωση που δεν το κάνουν μέχρι και τον Ιούνιο. Έχουν δοθεί και τα πλαίσια πρόσβασης που θα ισχύσουν για τους μαθητές που είναι τώρα Γ` Γυμνασίου και θα είναι τελειόφοιτοι το 2017 και όταν λέμε πλαίσια πρόσβασης εννοούμε τα πλαίσια πρόσβασης στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, δηλαδή με ποια μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν οι μαθητές, τα οποία θα τους βοηθήσουν στο να επιλέξουν και τις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού», συμπλήρωσε.

Η κ. Αυξεντίου ανέφερε ότι οι μαθητές πρέπει ελεύθερα και ανεπηρέαστα να κάνουν τις επιλογές τους, έχοντας όλη την απαιτούμενη βοήθεια και στήριξη και των Συμβούλων των γυμνασίων αλλά και των Συμβούλων στα επαρχιακά και στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής.

«Επίσης, σε κάθε Λύκειο θα λειτουργήσουν όλες οι ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού της πρώτης τάξης για την σχολική χρονιά 2015 – 2016 , οπόταν τα παιδιά να μην φοβούνται ότι αν κάνουν μία επιλογή από τις τέσσερις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού δεν θα έχει αρκετούς μαθητές για να μπορεί να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι θα λειτουργήσουν όλες οι ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού για να διευκολύνει τους μαθητές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πως αντιμετώπισαν οι μαθητές και οι γονείς τα νέα ωρολόγια προγράμματα, η κ. Αυξεντίου ανέφερε ότι γενικά τα σχόλια των γονιών ήταν πάρα πολύ θετικά γι` αυτή την αλλαγή με τις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού και με το καινούργιο σύστημα με τα μαθήματα κατεύθυνσης που θα λειτουργήσουν στην Β` και Γ` τάξη.

«Σίγουρα, κάτι το καινούργιο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανησυχία στους μαθητές αλλά με την κατάλληλη βοήθεια που παίρνουν από τους Συμβούλους τους νομίζω επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα ή αμφιβολίες έχουν οι γονείς και οι μαθητές. Επειδή είναι κάτι το καινούργιο τους προκαλεί κάποιο φόβο περισσότερο από ότι χρειάζεται, αλλά όταν μιλήσουμε μαζί τους, εμείς οι Σύμβουλοι, τους καθησυχάζουμε και βλέπουν ότι τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι τα υπολόγιζαν», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά, η κ. Αυξεντίου είπε ότι οι πιο συχνές ερωτήσεις είναι: Με την συγκεκριμένη ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού που θα ακολουθήσουν στην Α` Λυκείου, ποιες θα είναι οι υπόλοιπες επιλογές που έχουν στη διάθεση τους στη Β` και Γ` Λυκείου .

«Επειδή τα πλαίσια πρόσβασης στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας είναι κάτι καινούργιο για τους μαθητές της Γ` Γυμνασίου, τους ενημερώνουμε γι` αυτά τα πλαίσια πρόσβασης και τα απαιτούμενα μαθήματα τα οποία πρέπει να παρακαθίσουν σε εξετάσεις στην Γ` Λυκείου για να ακολουθήσουν σπουδές σε συγκεκριμένους κλάδους. Όμως επειδή πολλά παιδιά είναι αναποφάσιστα και δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε τι κλάδο σπουδών θα ακολουθήσουν μετά που θα τελειώσουν το Λύκειο, αυτό που τους συνιστούμε είναι να κάνουν τέτοιες επιλογές που να μπορούν να έχουν ανοικτές διάφορες επιλογές διαθέσιμες αργότερα. Και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τους μαθητές, ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά κουβεντιάζοντας μαζί τους και εξηγώντας τους πως θα λειτουργήσει το σύστημα και ποια είναι τα πλαίσια πρόσβασης και τι επιλογές έχουν αργότερα, νομίζω τους καθησυχάζουμε αρκετά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν κάποιος ο οποίος τελείωσε την Α` τάξη σε Τεχνική Σχολή θα μπορεί με το νέο σύστημα να εγγραφεί στη Β` Λυκείου σε άλλο σχολείο, η κ. Αυξεντίου είπε ότι μπορεί να εισαχθεί, νοουμένου ότι θα παρακαθίσει σε κατατακτήριες εξετάσεις στα μαθήματα της ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού που θα είχε επιλέξει κανονικά αν είχε πάει στο Λύκειο.

Σε παρατήρηση αν ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση που κάποιος μαθητής θέλει να αλλάξει κατεύθυνση από τη Β` Λυκείου στην Γ` Λυκείου, η κ. Αυξεντίου είπε ότι μπορούν οι μαθητές να αλλάξουν κατεύθυνση, νοουμένου ότι θα δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις στα μαθήματα της καινούργιας κατεύθυνσης που επιθυμούν να αλλάξουν.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένα μαθήματα τα οποία θα πρέπει να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις, η κ. Αυξεντίου είπε πως είναι ανάλογα με την κατεύθυνση, δηλαδή εάν ένας μαθητής στην Β` τάξη ακολουθήσει την κατεύθυνση Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, στην οποία έχει επιλέξει αρχαία, ιστορία, λατινικά και αγγλικά ως μαθήματα κατεύθυνσης και θέλει να κάνει μια στροφή προς τις θετικές επιστήμες, να πάρει μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, θα μπορεί να το κάνει νοουμένου ότι θα δώσει τα μαθήματα της κατεύθυνσης στην οποία φοίτησε στην Β` Λυκείου για να προαχθεί στην Γ` τάξη και παράλληλα θα δώσει κατατακτήριες πάνω στην ύλη των μαθημάτων της Β` τάξης, στα μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία για να μπορέσει να μπει στην Γ` Λυκείου στις θετικές επιστήμες .

«Το ίδιο θα προκύψει σε περίπτωση που ένας μαθητής μέσα στην ίδια την κατεύθυνση επιθυμεί να αλλάξει ένα μάθημα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αυξεντίου είπε ότι για την φετινή σχολική χρονιά όλες οι ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού θα λειτουργήσουν σε όλα τα Λύκεια.

«Στην περίπτωση των κατευθύνσεων, εάν δεν υπάρχουν αρκετοί μαθητές, – και θα καθοριστεί σύντομα ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών που θα πρέπει να επιλέξουν μία κατεύθυνση-, θα πούμε ότι το πιο πιθανό ο μαθητής θα πρέπει να φοιτήσει σε άλλο Λύκειο της περιοχής του που θα λειτουργήσει η κατεύθυνση που επιθυμεί. Προχωρούμε πολύ καλά και ο κόσμος βλέπει τις αλλαγές αυτές πολύ θετικά και είμαστε σε καλό δρόμο», κατέληξε.

Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Α` Λυκείου – Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες για τις αλλαγές που εισάγονται με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση, για τις επιλογές μαθημάτων στις οποίες καλούνται να προχωρήσουν οι μαθητές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στο 80002121 από τις 08:00 – 19:00

Στο Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α’ Λυκείου, οι μαθητές/τριες διδάσκονται 31 περιόδους μαθήματα Κοινού Κορμού και 4 περιόδους μαθήματα (2 μαθήματα x 2 περιόδους το καθένα) Προσανατολισμού/Εμβάθυνσης ανάλογα με την Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού (ΟΜΠ) την οποία παρακολουθούν.

Οι Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού (ΟΜΠ) στην Α’ Λυκείου και τα μαθήματα Προσανατολισμού/Εμβάθυνσης της κάθε ΟΜΠ είναι τέσσερις: 1η ΟΜΠ: Αρχαία Ελληνικά/Αρχαιογνωσία και Ιστορία, 2η ΟΜΠ: Μαθηματικά και Φυσική, 3η ΟΜΠ: Μαθηματικά και Οικονομικά, 4η ΟΜΠ: Αγγλικά και Οικονομικά.

Οι ΟΜΠ στην Α’ Λυκείου οδηγούν στις εξής Κατευθύνσεις της Β’ Λυκείου: Η 1η ΟΜΠ οδηγεί στην 1η (Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών) και 2η (Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών), η 2η ΟΜΠ οδηγεί στην 3η (Θετικών Επιστημών-Βιοεπιστημών-Πληροφορικής-Τεχνολογίας), η 3η ΟΜΠ στην 4η (Οικονομικών Επιστημών) και η 4η ΟΜΠ στην 5η (Υπηρεσιών).

Όλοι οι μαθητές/τριες, ανεξάρτητα από την ΟΜΠ την οποία παρακολούθησαν στην Α’ Λυκείου, μπορούν να επιλέξουν την 6η Κατεύθυνση (Καλών Τεχνών).

Τα εξεταζόμενα μαθήματα για την κάθε ΟΜΠ, είναι τα ακόλουθα: 1η ΟΜΠ: Νέα Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά/Αρχαιογνωσία, Ιστορία και Μαθηματικά, 2η ΟΜΠ: Νέα Ελληνικά, Χημεία/Βιολογία, Μαθηματικά και Φυσική, 3η ΟΜΠ: Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Μαθηματικά και Οικονομικά, 4η ΟΜΠ: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά και Οικονομικά .