Κάποιοι υπεβλήθησαν σε τεστ και δεν πήραν απάντηση ποτέ

Αγωνία από πολίτες οι οποίοι υπεβλήθησαν σε τεστ κορωνοϊού αλλά ουδέποτε πήραν απάντηση για το αποτέλεσμα. Το υπουργείο Υγείας γνωρίζει το πρόβλημα. Η πλατφόρμα καταχώρησης όμως των αποτελεσμάτων από όλα τα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Αγωνία και από χρόνιους ασθενείς οι οποίοι αναμένουν εδώ και μέρες να υποβληθούν στην εν λόγω εξέταση. Γυναίκα μεταμοσχευμένη, άφησε χθες κραυγή αγωνίας με μήνυμα της στο ΡΙΚ λέγοντας ότι εδώ και μια εβδομάδα, αναμένει να της ληφθεί δείγμα για εξέταση κορωνοϊού αλλά μέχρι χθες το πρωί, δεν την είχε επισκεφθεί κανένας.

Αγωνία και από τους νοσηλευτές του δημοσίου για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της κατάστασης στα νοσοκομεία όταν προκύψουν κρούσματα σε προσωπικό και ασθενείς. Καταγγελίες, παράπονα, αναφορές, ενώ χθες το προσωπικό του νοσοκομείου Αμμοχώστου πήρε τελεσίγραφο από τον εκτελεστικό διευθυντή της Περιφέρειας του ότι όποιος δεν φέρει μάσκα και έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό θα τίθεται σε αυτοπεριορισμό «άνευ απολαβών».

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας από επαγγελματίες υγείας, αλλά και από επιστήμονες που ανήκουν στην ομάδα συμβούλων της Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο ΡΙΚ, ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης κλήθηκε να σχολιάσει μήνυμα τηλεθεατή ο οποίος ενημέρωνε ότι είχε υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό στις 25 Μαρτίου, ωστόσο δεν έχει ακόμα λάβει απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές.

«Εφόσον δεν έχει ειδοποιηθεί σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό. Δυστυχώς, την ίδια ερώτηση την έχω κάνει και εγώ επανειλημμένα στο υπουργείο Υγείας και μου έχουν πει ότι μόνο οι ασθενείς με θετικά αποτελέσματα ενημερώνονται. Το ξέρουν στο υπουργείο ότι συμβαίνει αυτό το κενό της μη κοινοποίησης και των αρνητικών αποτελεσμάτων. Θα το αναφέρω και σήμερα πάλι».

Έχουν γίνει σχετικές αναφορές από αρκετά άλλα άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση αλλά δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα τους. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία όλα τα εργαστήρια που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας και διενεργούν τις σχετικές εξετάσεις, θα πρέπει να καταχωρούν όλα τα αποτελέσματά τους, θετικά ή αρνητικά, και οι ασθενείς με αρνητική ένδειξη θα πρέπει να ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τους τηλέφωνα, δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Και όπως πληροφορούμαστε, από τις 10.000 και πλέον εργαστηριακούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, έχουν λάβει ενημέρωση για αρνητικό αποτέλεσμα μόνο 2.000 περίπου πολίτες.

Αγωνία για τη διασπορά στα νοσοκομεία

Κενά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, συνεχίζουν να εντοπίζουν και οι νοσηλευτές του δημοσίου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοηλευτών Παναγιώτης Γεωργίου:

> «Στο νοσοκομείο της Λάρνακας δεν έχει γίνει σωστή ιχνηλάτηση των περιστατικών στον Παθολογικό θάλαμο. Από τις 23 Μαρτίου που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα περιμένουμε να απολυμανθεί το τμήμα. Μας είχαν πει ότι θα γινόταν ψες. Ο θάλαμος έμεινε χωρίς απολύμανση και τελικά είχαμε ακόμα δύο περιστατικά νοσηλευτών» (η απολύμανση έγινε τελικά χθες το πρωί).

> Διαμαρτυρίες «είχαμε και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο ύστερα από τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος σε νοσηλευτή. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης μεταξύ του προσωπικού καθυστέρησε ενώ δεν είχε βγει έγκαιρα προγραμμα για το ποιοι νοσηλευτές θα έπρεπε να μπουν σε αυτοπεριορισμό και ποιοι όχι. Χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις και να πιέσουμε».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Λεμεσού είχε επιβεβαιωθεί ως κρούσμα κορωνοϊού το περασμένο Σάββατο. Μέχρι χθες το μεσημέρι τα μέλη της οικογένειάς της δεν είχαν ακόμα κληθεί για να υποβληθούν στην εξέταση για κορωνοϊό.

Κλειστό και το Κέντρο Θαλασσαιμίας

Κλειστό για δύο μέρες και το Κέντρο Θαλασσαιμίας στη Λευκωσία. Γιατρός, ο οποίος στεγάζεται στο ίδιο κτήριο και βρισκόταν σε άδεια αφού ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συνήθιζε τις προηγούμενες ημέρες να επισκέπτεται το γραφείο και τους συναδέλφους του. Το Σάββατο διεγνώσθη με κορωνοϊό. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, το Κέντρο έκλεισε και άρχισε η δειγματοληψία από άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο γιατρό. «Το Κέντρο πρέπει να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση αλλά με πλήρη ασφάλεια, διότι δεν είναι δυνατό να σταματήσουν οι θεραπείες των θαλασσαιμικών», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου Μίλτος Μιλτιάδους.

philenews.com