Καραγιάννης: Με ποια κριτήρια θα δεχθούμε τουρίστες

Μετά και τη δεύτερη χαλάρωση των μέτρων, όλη η προσοχή στρέφεται πλέον στον τουρισμό και στη χρονική στιγμή της επανεκκίνησης των πτήσεων που αναμένεται στη τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, δηλαδή μετά τις 9 Ιουνίου. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα και τους αρμόδιους υπουργούς.

Στους επιδημιολόγους τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα  όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών από τις οποίες θα δεχθούμε τουρίστες, κατά πόσο θα ζητείται η διενέργεια εξέτασης για τον κορωνοιό πριν έρθουν οι επισκέπτες στη Κύπρο καθώς και τα μέτρα ασφάλειας στα διάφορα είδη καταλυμάτων, στα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες..

«Στο αρχικό στάδιο είχαμε πει ότι πρέπει να δεχθούμε τουρίστες από χώρες που θα έχουν την ίδια επιδημιολογική εικόνα μαζί μας επομένως να μην τους ζητάμε να κάνουν το τεστ πριν να έρθουν εδώ πέρα. φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις διακρατικές συμφωνίες που θα γίνουν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών ούτως ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια», ο καθηγητής Μικροβιολογία και Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης.

Οι πρώτες χώρες στον κατάλογο είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ μελετούνται και τα δεδομένα άλλων χωρών όπως για παράδειγμα της Μάλτας. Ωστόσο έχουν αποκλειστεί ήδη σημαντικές τουριστικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, όπου υπάρχει ραγδαία έξαρση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα όμως η Κύπρος περιλαμβάνεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τη Γερμανία και έχει προσκληθεί μαζί με άλλες χώρες σε διαβούλευση με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας. Στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι ο συντονισμός των ενεργειών για το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες. Ικανοποίηση εξέφρασε μιλώντας στο omega ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Είναι σημαντικό στην παρούσα συγκυρία το γεγονός ότι προσκλήθηκε η Κύπρος σε αυτή τη διάσκεψη καθώς, λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων η Γερμανία θεωρεί την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό. Στόχος είναι να συντονίσουμε δράσεις με τα υπόλοιπα κράτη, πάντα μέσα στο πλαίσιο των επιδημιολογικών δεδομένων όπως διαμορφώνονται», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ειδικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν όμως και στα ξενοδοχεία και στα άλλα καταλύματα που θα υποδεχτούν και θα φιλοξενήσουν τους τουρίστες.

«Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι κάπως πιο εκτεταμένα παρά αυτά που λέμε να τηρούν οι πολίτες. για παράδειγμα στα ξενοδοχεία υπάρχουν και πολλά άλλα, παραδείγματος χάρη τα δωμάτια που μένουν, τα τηλεκοντρόλ, οι ξαπλώστρες, πόσοι θα μαζεύονται στα μπαρ, πόσοι θα μαζεύονται στις βεράντες, τι να γίνει με το reception , όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν», πρόσθεσε ο κ Καραγιάννης.

Η επιδημιολογική ομάδα θα καταθέσει τις απόψεις της στη διυπουργική επιτροπή εντός των επόμενων ημερών και ακολούθως θα ληφθούν αποφάσεις και θα ετοιμαστεί το σχέδιο δράσης και  τα σχετικά πρωτόκολλα, προκειμένου ο σημαντικός αυτός τομέας για την οικονομία του τόπου να επανεκκινήσει με ασφάλεια χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας.