Καραμπόλες στον ΔΗΣΥ για προεδρικές 

Όσο πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές τόσο πληθαίνουν και τα σενάρια για υποψήφιους και πιθανούς υποψήφιους προέδρους. Ήδη άρχισαν ζυμώσεις και διαβουλεύσεις που σίγουρα θα ενταθούν με το πέρας των θερινών διακοπών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτή τη στιγμή προαλείφονται για τον τίτλο του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας σχεδόν δέκα πρόσωπα, τα οποία άρχισαν να παρελαύνουν από τις στήλες των εφημερίδων. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φερόμενων υποψηφίων δεν αποτελούν κομματικά στελέχη, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι στις προεδρικές του 2023 έφτασε η ώρα ενός ανεξάρτητου υποψηφίου για να ηγηθεί της χώρας. Μόνο στον ΔΗΣΥ συζητείται η υποψηφιότητα του προέδρου του  Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς αυτή να είναι και η μόνη επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι.

Αυτό έχει να κάνει και με την απαξίωση των πολιτικών και των κομμάτων βρίσκεται στο ζενίθ, αφού 9 στους 10 Κύπριους τους θεωρούν αναξιόπιστους.

Ποιοι κατέρχονται υποψήφιοι;

Αν λάβουμε υπόψη τις πληροφορίες και τις κινήσεις στα παρασκήνια αυτοί που σίγουρα κατέρχονται ως υποψήφιοι είναι οι νομικοί Αχιλλέας Δημητριάδης και Μάριος Ηλιάδης. Δεν αποκλείεται σύντομα ίσως και εντός Σεπτεμβρίου να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους.  Μάλιστα ο κ. Δημητριάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του  στην εφημερίδα «Καθημερινή», δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας. Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη» ο κ. Μάριος Ηλιάδης πιστεύει ότι ήγγικεν η ώρα και ότι η υποψηφιότητά του θα πάει μέχρι το τέλος.

Και οι δύο υποψήφιοι, αναζητούν ψηφοφόρους από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Έχουν ωστόσο και οι δύο και λόγω επαγγέλματος, αρκετές διασυνδέσεις με άτομα της λεγόμενης μετριοπαθούς και αστικής Δεξιάς.

Θολή εικόνα στον ΔΗΣΥ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα στον ΔΗΣΥ, όπως την παρουσιάζει χτεσινό ρεπορτάζ του «Πολίτη».

«Μετά την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να μην επαναδιεκδικήσει τρίτη προεδρία, θεσμικά ο δρόμος εντός του ΔΗΣΥ ανοίγει διάπλατα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Το καταστατικό του κόμματος φέρει τον ηγέτη του κόμματος ως υποψήφιο στις προεδρικές, εκτός κι αν δεν το επιθυμεί. Σαφέστατα και ο Αβέρωφ Νεοφύτου το επιθυμεί, ωστόσο προσμετρά κάθε δυνατή παράμετρο μιας δικής του υποψηφιότητας. Αυτή θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά αποδοχής του και επίσης από τους πιθανούς αντιπάλους που θα έχει απέναντί του. Τα ερωτήματα πολλά: Θα υπάρξει ένας κοινός ανεξάρτητος υποψήφιος που θα στηρίξει η Κεντροαριστερά; Ο υποψήφιος αυτός θα είναι κεντροδεξιός, οπότε θα έχει ερείσματα και στον χώρο της δικής του παράταξης ή κεντροαριστερός;

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αν αποφασίσει να μπει στην κούρσα των προεδρικών, σίγουρα συσπειρώνει ένα ποσοστό γύρω στο 30% του δικού του κόμματος και (σε περίπτωση κεντροαριστερού υποψηφίου) στον δεύτερο γύρο σίγουρα το 7% του ΕΛΑΜ.

Την ίδια στιγμή, εντός της Κεντροδεξιάς ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του για την προεδρία. Γνωρίζει βεβαίως ότι για να το κάνει χρειάζεται να πάρει το χρίσμα από τον Αβέρωφ και τον ΔΗΣΥ, διότι δεν είναι αποδεκτός από την ιεραρχία του κόμματος. Χρειάζεται εν ολίγοις τον Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ωστόσο, να μην κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις του υπουργού, ο οποίος εδώ και μήνες κάνει προεκλογική κάτω από τη μύτη του κόμματός του.

Το πιθανότερο, αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου κρίνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, είναι να αναζητήσει μια κορυφαία προσωπικότητα εντός του χώρου του, η οποία θα είναι επίσης αποδεκτή και από άλλα κόμματα, οπότε τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Ιωάννη Κασουλίδη. Δεν είναι πάντως καθόλου σίγουρο ότι ο πρώην ΥΠΕΞ θα ενδιαφερθεί, παρότι σωρεία στελεχών. του το ζητούν επίμονα.»

Ψάχνονται στο ΑΚΕΛ

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται στο ΑΚΕΛ και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο κόμμα συζητούν μια πλειάδα ονομάτων. Εκτός αυτό του  Αχιλλέα Δημητριάδη, τελευταία προβάλλει και  το όνομα του νυν πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσου Χριστοφίδη. Στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν συζήτηση και θέματος Χρίστου Στυλιανίδη ή ακόμα και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου δεν φαίνεται και τόσο πιθανή προς το παρόν αφού η πιθανότητα συνένωσης κάποιων δυνάμεων του κέντρου και ειδικότερα με την ΕΔΕΚ μοιάζει πλέον με όνειρο. Επίσης το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη με το ΔΗΚΟ, θέμα που πολλές συζητήθηκε επίσης πρέπει να ξεχαστεί.

Το ενδεχόμενο μιας προεδρικής υποψηφιότητας, δεν αφήνει ασυγκίνητο τον Μάριο Καρογιάν ο οποίος θεωρεί ότι έχει προσβάσεις και συμπάθειες τόσο εντός ΔΗΣΥ όσο και στο ΑΚΕΛ.

Ο κατάλογος των υποψηφίων δεν σταματά εδώ. Περιλαμβάνει επίσης τον τέως επίτροπο της Κύπρου στην Κομισιόν Χρίστο Στυλιανίδη και τον διαπραγματευτή στο Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μπορεί δημόσια να μην έχουν εκφράσει προθέσεις και επιδιώξεις, αλλά πολλοί γνωρίζουν ότι αμφότεροι όχι απλώς ενδιαφέρονται, αλλά είναι και «ζεστοί» μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φίλοι και υποστηρικτές τους θεωρούν ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιοι. Το ίδιο πιστεύουν πολλοί και για τον πρώην υπουργό   Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος ξεχωρίζει με την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό του. Ο κ. Παμπορίδης είναι εκεί κι αν οι συγκυρίες το επιτρέψουν θα μπει στον εκλογικό στίβο έχοντας στη φαρέτρα του την εισαγωγή του ΓΕΣΥ για το οποίο έδωσε μάχες.