Κάρογιαν:Έχουμε όλοι ευθύνες για να βγούμε από την κρίση


 

Σε ομιλία του στην 24η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ, ο κ. Καρογιάν προέβηκε σε συσχετισμό Κυπριακού και οικονομίας, εκφράζοντας τη θέση ότι ισχυρή οικονομία δίνει ώθηση για αγώνα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε μια καταρρέουσα οικονομία.

«Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ή εκτεταμένη πολιτική ανάλυση ούτε παράθεση βαθυστόχαστων επιχειρημάτων για να επισημάνει κανείς πως το φετινό συνέδριό σας πραγματοποιείται στην πιο κρίσιμη περίοδο της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή του 1974», είπε. 

Συνήθως, πρόσθεσε, «η πολιτική και κομματική ηγεσία του τόπου, από το βήμα αυτού του συνεδρίου, αναλώνει τις συζητήσεις της μαζί σας, σε παρουσίαση της κατάστασης στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας για πολλά χρόνια πόσο αυτό παραμένει επικίνδυνα στάσιμο λόγω της προκλητικά αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς».

«Σίγουρα και εσείς έχετε κουραστεί να ακούετε τα ίδια και τα ίδια για τόσα χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «και εμείς φυσικά από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε ότι με την επανάληψη των ίδιων και των ίδιων αναλύσεων δεν οδηγούμε το εθνικό μας θέμα πιο κοντά σε μια σωστή και δίκαιη λύση». 

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «γνωρίζετε πολύ καλά πως στο εθνικό μας θέμα τα πράγματα όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά βρίσκονται σε μια άκρως επικίνδυνη καμπή».

«Το ίδιο σίγουρος είμαι, ότι, λόγω του διαχρονικού σας ενδιαφέροντος για τα δρώμενα στην Κύπρο, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τον τελευταίο καιρό σε άκρως οριακό σημείο βρίσκεται και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε. 

Συνεπώς, είπε, «στο επίκεντρο του φετινού σας συνεδρίου παράλληλα με το εθνικό μας θέμα βρίσκεται και η σημερινή κρίσιμη φάση της κυπριακής οικονομίας», προσθέτοντας ότι «θα έλεγα ότι βρίσκεται και η ευρύτερη πολιτική και θεσμική κρίση που έχουν ενώπιόν τους η Κύπρος και ο λαός μας».

Αναφέρθηκε στο συσχετισμό του Κυπριακού με την οικονομία και διερωτήθηκε κατά πόσο μια χώρα της οποίας η οικονομία θα είναι υποθηκευμένη και θα ζει με δανεικά θα έχει περιθώρια αντίστασης. 

«Αν μας πουν για κλείσιμο του Κυπριακού όπως – όπως, ποιες θα είναι οι αντιστάσεις μας;», διερωτήθηκε.

Η ισχυρή οικονομία δίνει ώθηση για αγώνα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε μια καταρρέουσα οικονομία, πρόσθεσε. 

Ο κ. Καρογιάν συνέχισε λέγοντας ότι «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας: Η πολυεπίπεδη και σύνθετη κρίση που βιώνουμε δεν ήρθε εξ’ ουρανού». Δεν ήρθε, ανέφερε, «από το πουθενά». Πρόσθεσε ότι «μπορεί βεβαίως, η οικονομική κρίση να οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όμως δεν μπορούν να παραβλεφθούν ούτε να παραγραφούν, ούτε ακόμη να δικαιολογηθούν ευθύνες εντός Κύπρου».

«Δυστυχώς, λάθη και ολιγωρίες, λανθασμένοι σχεδιασμοί, έμμονες ιδέες, απρονοησία και απερισκεψία μάς έφεραν ενώπιον μιας δραματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη ότι «σίγουρα ευθύνες υπάρχουν και λανθασμένοι χειρισμοί έχουν γίνει». 

Ως Δημοκρατικό Κόμμα όμως, ανέφερε, «κρίνουμε πως τώρα δεν είναι η ώρα να επικεντρωθούμε σε αυτά. Χρειάζεται πρώτα να διασφαλίσουμε το αύριο και το υγιές μέλλον των παιδιών μας προτού δούμε παραλείψεις, λάθη και ελλιπείς χειρισμούς».

Λέγοντας ότι εδώ και καιρό το ΔΗΚΟ προσπαθεί για εθνική συνεννόηση, πρόσθεσε ότι «δεν θεωρούμε πως είναι η ώρα για κομματικές επικρατήσεις». Δεν είναι η ώρα, είπε, «για κομματικούς εγωισμούς και κομματικές ή παραταξιακές στοχεύσεις και μεθοδεύσεις». 

«Σήμερα, αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας και το λαό μας, που κρίνεται το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, η ευθύνη για υπέρβαση της κρίσης ανήκει σε όλους μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ούτε οι ώμοι ούτε η σοφία του ενός ή των ολίγων αρκούν».

Ως ΔΗΚΟ, ανέφερε ο κ. Καρογιάν «θα παραμείνουμε απόλυτα σταθεροί και προσηλωμένοι στη θέση που εδώ και καιρό εκφράζουμε, ότι στην κρισιμότατη καμπή που βρισκόμαστε σήμερα με το Κυπριακό να παραπαίει και την οικονομία να καταρρέει, οι πλάτες κανενός πολιτικού ή κόμματος δεν είναι ικανές ή αρκετές για να τραβήξουν το κουπί των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν». 

Γνωρίζουμε, είπε, «πολύ καλά πως ο στόχος που θέτουμε για εθνική συνεννόηση, συστράτευση και συναίνεση, δεν είναι εύκολος», προσθέτοντας ότι «αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει το ΔΗΚΟ σε εκπτώσεις από την επίτευξη αυτού του στόχου που θεωρεί άκρως απαραίτητο».

Εάν, ανέφερε, «ωστόσο, στην πορεία διαπιστώσουμε ότι, παρά την ειλικρινή και επίπονη προσπάθειά μας να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στοχεύοντας στη σωτηρία του τόπου, κάποιοι θα παραμείνουν προσηλωμένοι σε κομματικές στοχεύσεις και ταμπουρωθούν στα κομματικά οχυρά αντί να συστρατευθούν στις επάλξεις του καθήκοντος και του κοινού αγώνα, τότε δεν μπορεί παρά η ευρύτατη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση (από τη στιγμή που η καθολική δεν θα είναι εφικτή) να αποτελέσει το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε». 

Οι μεγάλοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε, ανέφερε, «και οι μεγαλύτεροι που ενδεχομένως μάς αναμένουν, μάς υποδεικνύουν την πορεία της πολιτικής συνεννόησης, της συμπόρευσης και της στράτευσης». Άλλος δρόμος, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει για να προσδοκούμε να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε ότι «σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι αν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μαζί φυσικά, με το ισχυρό Κίνημα των Αποδήμων μας συνδιαμορφώσουμε συλλογικά ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης και υπέρβασης της σημερινής πολυεπίπεδης κρίσης και εργαστούμε από κοινού για την εφαρμογή του θα μπορούμε να κάμουμε την ελπίδα να ξαναζωντανέψει σ’ αυτό το πολυβασανισμένο νησί».

Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε σε χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σοφοκλείδη όσον αφορά άρθρα σε εφημερίδες μέσα από τα οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι οι απόδημοι έρχονται κάθε χρόνο, αλλά δεν κάνουν τίποτε, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτες τέτοιες αναφορές, αδικαιολόγητες. 

Οι απόδημοι, είπε, πάλεψαν και παλεύουν πολύ περισσότερο και πιο ισχυρά από εμάς, επομένως είναι αδικαιολόγητες οι όποιες αναφορές για το ρόλο και τη δράση τους.