Καρούσος: Η Κυβέρνηση συνέβαλε στη προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών

Υπουργός Μεταφορών – 44ο Ξενοδοχειακό Συνέδριο και Έκθεση Ξενοδοχείο Hilton, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος απευθύνει χαιρετισμό στο 44ο Ξενοδοχειακό Συνέδριο και Έκθεση. // Transport Minister – 44th Cyprus Hotel Summit and Exhibition Hilton hotel, Lefkosia, Cyprus The Minister of Transport, Communications and Works, Mr Yiannis Karousos, addresses the 44th Cyprus Hotel Summit and Exhibition.

Τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας ως αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών της κυβέρνησης προς διάφορες κατευθύνσεις, με στόχο να επιτευχθεί η αύξηση της συνδεσιμότητας και η θωράκιση των αερομεταφορών, υπογράμμισε την Τρίτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατά την ομιλία του στην 44η Έκθεση Κυπρίων Ξενοδόχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι τα σχέδια κινήτρων έχουν φέρει ήδη τα πρώτα αποτέλεσμα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για ενίσχυση των βάσεων των Ryanair και Wizz Air με υπερσύγχρονα αεροσκάφη, προσθέτοντας πως η φιλελευθεροποίηση της αγοράς που αφορά στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης που παρέχονται στους αερολιμένες επέφερε μείωση του κόστους της τάξης του 40% μέχρι και 50%, καθιστώντας τα αεροδρόμια περισσότερο ανταγωνιστικά.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα από τα νέα σχέδια κίνητρων 2023-2027, να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας με την ανάπτυξη νέων δρομολογίων, τη διατήρηση και εμβάθυνση των υφιστάμενων, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την ανάκαμψη των αερομεταφορών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές στο σημερινό ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή του νέου σχεδίου κινήτρων για την περίοδο 2023 – 2027 αναμένεται ότι θα επιφέρει αύξηση της τάξης του 52% στον αριθμό επιβατών, από περίπου 9 εκ. το 2022 σε 13,7 εκ. το 2027.

Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις του Fit55 όσον αφορά στις αερομεταφορές και στις πρωτοβουλίες και προτάσεις της Κύπρου που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα στη συμπερίληψη ειδικής αναφορά στο κείμενο της Οδηγίας σε νησιώτικα κράτη μεγέθους μικρότερου των 10.000 χλμ², για τα οποία η διαφορά του κόστους ανανεώσιμων και συμβατικών καυσίμων θα καλύπτεται στο 100%, έπειτα από προσπάθειες της Κύπρου για ανάδειξη των δυσανάλογων επιπτώσεων όσον αφορά στα νησιώτικα κράτη μέλη της ΕΕ από την εφαρμογή των νέων προνοιών στο ETS Aviation.

πηγή: OMEGALIVE