Κάρτα ή μετρητά; Πότε χαλάμε περισσότερα χρήματα;

Το… ψηφιακό χρήμα «φεύγει σαν ατμός», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Με την άνοδο των πιστωτικών καρτών, των κινητών πορτοφολιών και των συστημάτων «buy now pay later», όλο και περισσότεροι καταναλωτές αφήνουν τα χαρτονομίσματα στην άκρη για την ευκολία του ψηφιακού χρήματος.

Ωστόσο, αυτή η ευκολία δυσκολεύει τα πράγματα για την τσέπη μας…

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Retailing, οι καταναλωτές τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα όταν χρησιμοποιούν ψηφιακές μεθόδους πληρωμής σε σύγκριση με τα μετρητά.

Η ψηφιακή μετάβαση και η κατάργηση του φυσικού νομίσματος φαίνεται να οδηγεί τους ανθρώπους στην υπερκατανάλωση.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών που βασίζονται στα φιλοδωρήματα, εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Παραδόξως, η ερευνητική ομάδα δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως η δυνατότητα καθυστέρησης ή η διαφάνεια της διαδικασίας, επηρέασαν σημαντικά τις δαπάνες.

Αντίθετα, ο τύπος της αγοράς έπαιξε καθοριστικό ρόλο, με την επίδραση της έλλειψης μετρητών να είναι ιδιαίτερα έντονη για την «επιδεικτική κατανάλωση» – αγορές που χρησιμοποιούνται για να σηματοδοτήσουν πλούτο ή κύρος.

 

«Η μετάβαση προς μια οικονομία χωρίς μετρητά φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική, διότι ρίχνει φως σε μια αγνοημένη πτυχή αυτής της μετάβασης: πώς οι μέθοδοι πληρωμής επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας ως προς τις δαπάνες. Αυτή η κατανόηση μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Εστιάστε στην αποταμίευση

Η αποταμίευση δεν είναι μόνο καλή για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, μπορεί ακόμη και να παρατείνει τη ζωή σας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που ήταν προνοητικοί για το μέλλον τους είχαν καλύτερη υγεία και λιγότερο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από άλλους πιθανούς παράγοντες επιρροής που μπορεί να επηρέαζαν την οικονομική στρατηγική, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και το εισόδημα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία των ατόμων που δεν διαθέτουν οικονομικές δικλείδες ασφαλείας για απροσδόκητα έξοδα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που προειδοποιούν ότι, όταν το οικονομικό στρες γίνεται έντονο, η υγεία σας «πληρώνει» ακριβά το τίμημα.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μπορεί να προσπαθήσει να εξοικονομήσει χρήματα ακόμη και σε πτυχές που δεν πρέπει, όπως η ιατρική περίθαλψη.

Όπως φαντάζεστε το να αμελείτε τις εξετάσεις σας, μπορεί να επιδεινώσει την υγεία σας, να αυξήσει το κόστος θεραπείας μακροπρόθεσμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Πηγή: VITA