Κασουλίδης: Χρειαζόμαστε μια ενεργή πολιτική της ΕΕ προς τις χώρες της Αν. Μεσογείου

 

Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια πιο ενεργή και ειδικά σχεδιασμένη πολιτική της ΕΕ προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, χρήση της βοήθειας προς αυτές αποτελεσματικά και, με έναν στοχευμένο τρόπο, προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, αλλά και αναζήτηση μιας πιο αυστηρής εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων από τις χώρες αυτές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προτείνοντας μια σειρά μέτρων προς το σκοπό αυτό.

Σε ομιλία του κατά την 16η Ετήσια Σύνοδο για το Διαθρησκευτικό Διάλογο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε πως τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν αφορούν αφενός την αξιοποίηση του ρόλου της ίδιας της περιοχής και αφετέρου την περαιτέρω χρήση των εργαλείων της ΕΕ.

Ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με ενδιαφερόμενους συναδέλφους του, για ετοιμασία ενός non-paper προς την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, με εισηγήσεις για ειδικά καθορισμένες πολιτικές “για αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος”.

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του πως η ΕΕ δεν υπήρξε αρκετά ενεργή στην προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των Χριστιανικών μειονοτήτων, στην περιοχή, φέρνοντας ως παράδειγμα το τί συμβαίνει στην κατεχόμενη Κύπρο, τα συνεχιζόμενα βάσανα των Χριστιανών και άλλων μειονοτήτων στη Συρία, τα προβλήματα των Χριστιανών στην Αίγυπτο και τους διωγμούς και δολοφονίες Χριστιανών στο Ιράκ και το Πακιστάν.

«Πιστεύω ότι είναι η ώρα να ενεργήσουμε σε αυτό το θέμα, στο πλαίσιο μιας επαναδιαμορφωμένης πολιτικής της ΕΕ προς τη γειτονιά μας», επεσήμανε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής και στις καταστροφικές και επικίνδυνες συνέπειες του Ισλαμικού φανταμενταλισμού, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα πως υπάρχουν ενδείξεις πως το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό.

Έφερε ως παραδείγματα την Αραβική Ανοιξη, που ακόμη αναπτύσσεται, τις πρόσφατες αναλαμπές, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, για «άνοιγμα» του Ιράν και την συνέχιση της επανάστασης στην Αίγυπτο.

«Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες όσο μπορούμε, και να αναδείξουμε τα θετικά στοιχεία που πηγάζουν από τη θρησκεία, τη διαθρησκευτική συνεργασία και  τη συνύπαρξη», ανέφερε.

Σημείωσε πως η ΕΕ πρέπει να δώσει το παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι αποδέχεται και σέβεται αυτές τις κοινωνίες, και μέσα στα δικά της σύνορα.

«Είναι ως εκ τούτου υπέρτατης σημασίας, όπως η Ελλάδα αγωνίζεται να το πράξει αυτό σήμερα, όπως τα φασιστικά, ξενοφοβικά κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο του νόμου», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι επίσης σημαντικό οι χώρες της περιοχής να βρουν από μόνες τους το δρόμο προς τα μπρος.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως η θρησκεία έχει την ικανότητα να εμπνεύσει την ευημερία των κοινωνιών και να συμβάλει στη δημιουργία και οικοδόμηση της ειρήνης και στην επίλυση διαφορών.

Επίσης, η πλήρης διερεύνηση από τις ενδιαφερόμενες χώρες βίαιων περιστατικών και η δίωξη των δραστών, η προσαγωγή στη δικαιοσύνη από τις ενδιαφερόμενες χώρες αυτών που εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά θρησκευτικών ομάδων ή των περιουσιών τους προκειμένου να σταλεί ένα δυνατό και ακλόνητο μήνυμα ότι η βία αυτού του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, η διασφάλιση ότι θρησκευτικές και άλλες μειονότητες έχουν την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση, διάφορες υπηρεσίες και χώρους εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων και η καταδίκη και τιμωρία της διαχωριστικής, διασπαστικής ρητορικής.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους συναδέλφους του για την ετοιμασία ενός non-paper προς την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ. «Αυτό το non-paper θα εισηγείται ειδικά καθορισμένες πολιτικές για αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε στις εισηγήσεις του αποτελούν μια καλή βάση για αυτό το non-paper, όπως και οι διάφορες ιδέες που ακούστηκαν στη σύνοδο από άλλους ομιλητές.

ΚΥΠΕ