Κατά μία μονάδα υποβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η Standard & Poor’s

{loadposition ba_textlink}

Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος Standard & Poor’s. Παράλληλα, διατηρεί την αρνητική προοπτική (credit watch negative), υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.
Οι υπηρεσίες αξιολόγησης της S&P μείωσαν την μακροπρόθεσμη ικανότητα της ελληνικής δημοκρατίας από Β σε Β-. Οι μικο- και μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις στην Ελλάδα παραμένουν σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές επιπτώσεις.

Η απόφαση της ΕΚΤ “χαριστική βολή” για την ελληνική οικονομία

Όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, παρέκκλιση από το εξαγγελθέν πρόγραμμα μπορούν να γίνουν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η παρέκκλιση προκλήθηκε από την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και την απουσία μέχρι ώρας μιας συμφωνίας για παράταση του προγράμματος σταθερότητας πέρα από την 28η Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός πως η νέας ελληνική κυβέρνηση είναι στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, πιστεύουμε πως η μειωμένη ρευστότητα και η αδυναμία συμφωνίας στην ελάφρυνση του χρέους μειώνει τη διαπραγματευτική ευελιξία της. Πιθανή επέκταση των συνομιλιών με τους πιστωτές θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περεταίρω πίεση της οικονομικής σταθερότητας με τη μορφή της απόσυρσης καταθέσεων και με την απώλεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση τον πιθανίο αποκλεισμό της από την νομισματική ένωση.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η απόφαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, προεξοφλεί πως δεν φαίνεται πιθανό να υποθέσουμε πως θα υπάρξει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στην αναθεώρηση του προγράμματος. Η ανακοίνωση της S&P δεν βλέπει μόνο το χρέος ως βασικό πρόβλημα στην ευελιξία και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την μακριά ωρίμανση, όπως και τα χαμηλής αποτελεσματικότητας επιτόκια.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε αυτή την αρνητική προοπτική με την επόμενη προγραμματισμένη δημοσίευση για την Ελλάδα στις 13 Μαρτίου. Θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τις αξιολογήσεις με την Ελλάδα, αν προβλέψουμε πως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης μπορούν να έρθουν σε έναν συμβιβασμό, με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την αξιολόγηση, αν αντιληφθούμε την πιθανότητα να μην υπάρχει δυνατότητα δανεισμού από την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: news247.gr,επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.