Καταγγελίες για παρεμπόδιση του ρόλου της Επ. Κεφαλαιαγοράς

 

Την παρεμπόδιση του εποπτικού έργου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης.

Στη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ρίκκου Ερωτοκρίου, η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση της λειτουργίας των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επικεντρώθηκε στο κατά πόσον οι οικονομικές καταστάσεις των εμπορικών τραπεζών απεικόνιζαν τους κινδύνους και την ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς και τα δεδομένα βάσει των οποίων λαμβάνονταν κρίσιμες αποφάσεις από τα μέλη των ΔΣ των τραπεζών.

Στη συνεδρία παρέστησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας, μέλη των πρώην ΔΣ των εμπορικών τραπεζών, καθώς και ελεγκτές.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αυτό που του προκάλεσε εντύπωση «είναι ότι μέσα από την εξέταση του θέματος έχει αποκαλυφθεί ότι μπλοκαρίστηκε έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την κρίσιμη περίοδο με καθαρά νομικίστικες προσεγγίσεις, κατ’ εμένα» κάνοντας έκκληση στην Γενική Εισαγγελία να ενδιατρίψει στο θέμα.

«Γιατί αν οι εποπτικοί θεσμοί τους οποίους εξετάσαμε εμποδίζονται με αυτούς τους τρόπους θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις, ο κ. Συλλούρης αρνήθηκε να αποκαλύψει το αντικείμενο της έκθεσης παραπέμποντας στην ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο αν θα συνεχίσει το θέμα η Γενική Εισαγγελία. «Αν δεν θα κάνει θα επανέλθουμε εμείς σαν Επιτροπή Θεσμών, δεν θα το αφήσουμε να πάει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την έρευνα που είχε ξεκινήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου, όταν η Τράπεζα είχε αρχικά ανακοινώσει ότι υπολείπεται 200 εκατομμύρια για να πληροί το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ στη συνέχεια είχε ανακοινώσει ότι της υπολείπονται 500 εκατ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η έρευνα σταμάτησε μετά από υπόδειξη του νομικού συμβούλου της τράπεζας με την οποία φέρεται να συμφώνησε ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγορας.

Παράλληλα, ο κ. Συλλούρης εξήρε την τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρου Αριστοδήμου ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του για να εξεταστούν όλα τα δάνεια τα οποία συνήψε είτε ο ίδιος, η οικογένειά του είτε οι εταιρείες του και κάλεσε όλους όσοι κατείχαν ανάλογες θέσεις στις εμπορικές τράπεζες ή στον Συνεργατισμό να πράξουν το ίδιο, έτσι ώστε να μπορέσει η Επιτροπή να προχωρήσει σε διερεύνηση.

Είπε ότι θα μελετήσει νομικά το θέμα και για εισηγηθεί την πιθανότητα η Επιτροπή να αποστείλει επιστολή προς όλους κατείχαν θέση στα ΔΣ ή κατείχαν ψηλές θέσεις σε εμπορικές τράπεζες ή σε συνεργατισμό να δώσουν παρόμοια δήλωση.

«Αν  όλοι κάνουν το ίδιο θεωρώ ότι είναι μια διαφάνεια που και θα οδηγήσει σε συμπεράσματα, αλλά και πολύ χρήσιμη για το λαό ο οποίος λέει διάφορα πράγματα σήμερα και επικρίνει και με το δίκαιό του», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο κ. Συλλούρης, ο οποίος είπε πως η Επιτροπή παρέδωσε ήδη την ενδιάμεση έκθεσή της στην Γενική Εισαγγελία, ανέφερε ότι «είμαστε εν των μέσω του δρόμου που θα καταλογιστούν ευθύνες σε άτομα στον τραπεζικό χώρο για λανθασμένες αποφάσεις ή για παραπλάνηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι ευθύνες θα καταλογιστούν σε πρώτο στάδιο από τους εποπτικούς θεσμούς και σε δεύτερο στάδιο με την τοποθέτηση που έδωσε ο κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, φαίνεται ότι δημιουργούνται οι συνθήκες να καταλογιστούν ευθύνες ακόμη και από τη Γενική Εισαγγελία.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού χαρακτήρισε «εκπληκτικές» τις απαντήσεις που έδωσαν οι ορκωτοί λογιστές αναφορικά με τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών.

«Φαίνεται ξανά ότι όλοι γνώριζαν, ότι όλα ήταν καταγεγραμμένα στις οικονομικές καταστάσεις και μιλώ για τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε, προσθέτοντας πως «υπάρχει σωρεία προειδοποιήσεων προφορικών αλλά και γραπτών και κανένας δεν έκανε απολύτως τίποτα για να σταματήσει την πορεία προς την οικονομική καταστροφή της πατρίδας».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού είπε ότι δύο εκθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν παρουσιάστηκαν λόγω νομικών εμποδίων.

«Αυτό που ανέφερε η Καλογήρου», είπε, «είναι ότι τον ουσιώδη χρόνο, δηλαδή τα χρόνια τα οποία με πράξεις ή παραλείψεις τραπεζιτών και εποπτικών αρχών οδηγηθήκαμε στη σημερινή καταστροφή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη στον καταρτισμό δύο εκθέσεων και οι εκθέσεις αυτές, ένεκα νομικών γνωματεύσεων ή νομικών παραινέσεων ή νομικών συμβουλών ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και αντιλαμβάνομαι ποτέ δεν απετέλεσαν υλικό για να φωτίσει εκείνη την κρίσιμη περίοδο».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου είπε πως από τη σημερινή συνεδρία ένα συμπέρασμα είναι «ότι οι οικονομικές καταστάσεις των μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών, όπως ήταν το θέμα, έχουν καταγεγραμμένα όχι μόνο τα κέρδη των τραπεζών αλλά και τους κινδύνους που ελλόχευαν και είχαν άμεση σχέση με το τραπεζικό σύστημα».

Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο Φειδίας Σαρίκας εστιάστηκε στο ότι ούτε τα ΔΣ των Τραπεζών ούτε και οι ελεγκτές μελετούσαν τις συνέπειες κάποιων αποφάσεων που λαμβάνονταν από τις τράπεζες.

Χαρακτήρισε πάρα πολύ σοβαρό ότι από πλευράς των εποπτικών Αρχών, «με διάφορες δικαιολογίες που έχει αναφέρει η κ. Καλογήρου δεν υπήρξε ο ανάλογος έλεγχος και να δίνονται έγκαιρα οι προειδοποιήσεις ή να λαμβάνονται μέτρα διοικητικά ή πειθαρχικά σε βάρος αυτών οι οποίοι έπαιρναν αυτές τις αποφάσεις».

Τέλος, ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Βουλή θα έπρεπε να εγκρίνει νομοθεσία δυνάμει της οποίας «όσοι είναι πιθανόν ύποπτοι για ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο να μπουν στο στοπ λιστ των αεροδρομίων και των λιμανιών, να δεσμευτεί προσωρινά η περιουσία τους», εξηγώντας ότι αναφέρεται στους τραπεζίτες.

«Το μόνο πράγμα που είδαμε στην Ερευνητική Επιτροπή και το βλέπουμε στην Βουλή είναι ανθρώπους, οι οποίοι προφανώς έχουν τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο που έχει σαρώσει την κυπριακή οικονομία, έρχονται όμορφοι και ωραίοι, γυαλιστεροί κουστουμαρισμένη μας λένε τα δικά τους και φεύγουν πάλι όμορφοι και ωραίοι», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε να νοιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο με τη συμπεριφορά και την πρακτική της Πολιτείας.

Όπως αναφέρθηκε, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει την εξέταση του ζητήματος των οικονομικών καταστάσεων την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ