Καταγγελία για τα casting ηθοποιών με βάση τους followers στα social media – Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

Όσα είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας: Το παράπονό του από εκπομπές – Το σχόλιο του, για τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο και τα όσα είπε για τον Πέτρο Φιλιππίδη και την υπόθεση Γιώργο Κιμούλη

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προχώρησε σε μία ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι μέλη του ΣΕΗ καταγγέλλουν ότι στα castings για τηλεοπτικές σειρές της επόμενης σεζόν, οι ιθύνοντες ζητούν από τους υποψήφιους ηθοποιούς –εκτός από το βιογραφικό τους- και τον αριθμό των followers στα social media.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Καλούμε όλες και όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά casting και γίνονται μάρτυρές τέτοιων απαξιωτικών συμπεριφορών για το σύνολο του επαγγέλματος, να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο τους

Σχετικά με τα casting ηθοποιών για τις τηλεοπτικές παραγωγές:

Ύστερα από μαρτυρίες μελών μας, υπέπεσε στην αντίληψη του σωματείου μας πως σε κάποια casting για τηλεοπτικές σειρές της επόμενης σαιζόν, οι υπεύθυνοι της εν λόγω διαδικασίας, ζητάνε από τους υποψήφιους ηθοποιούς, εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα, τον αριθμό των followers που διαθέτουν στα social media.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως ο αριθμός των followers στα social media δεν μπορεί επ ουδενί ν’ αποτελεί κριτήριο επιλογής ενός ηθοποιού για την εργασία του και καμία σχέση δεν έχει με την καλλιτεχνική διαδικασία.

Δεν μπορεί η ψηφιακή εικόνα ενός ηθοποιού και ο τρόπος που αυτή διατίθεται ηλεκτρονικά, να επηρεάζει το αναφαίρετο δικαίωμα του στην εργασία. Αυτό προσβάλει την ανθρώπινη αυτοδιάθεση της καθεμίας και του καθενός εργαζόμενου, να ορίζει δίχως φόβο τη διαδικτυακή του παρουσία, εφόσον φυσικά επιθυμεί να έχει.

Στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων είναι σαφές ότι ανακουφίζει την εξουσία της εκάστοτε εργοδοσίας να αξιολογούμαστε με νούμερα και στατιστικές. Να είμαστε αντί για εργαζόμενοι καλλιτέχνες, εταιρείες και μηχανισμοί εκπλήρωσης προωθητικών ενεργειών που ωφελούν πάνω απ’ όλα τους ίδιους και τους μελλοντικούς πελάτες τους, τις διαφημιστικές εταιρίες.

Καλούμε όλες και όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά casting και γίνονται μάρτυρές τέτοιων απαξιωτικών συμπεριφορών για το σύνολο του επαγγέλματος, να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο τους. Μόνο εμείς οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μπορούμε  και οφείλουμε, να προστατέψουμε την εργασία μας από την υποβάθμιση που η εποχή επιβάλλει στη ζωή και στη τέχνη μας.

Όσα είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας: «Δεν μπορείς να υποχρεώνεις τους ηθοποιούς να έχουν social»

Το παράπονό του από εκπομπές – Το σχόλιο του, για τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο και τα όσα είπε για τον Πέτρο Φιλιππίδη και την υπόθεση Γιώργο Κιμούλη

πηγή: Reporter