Καταγγέλουν ΡΙΚ για μονόπλευρες ειδήσεις

Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΡΙΚ στο παρελθόν υπήρχαν μαύρες λίστες και γίνονταν έλεγχοι πράγμα που δεν γίνεται επί των ημερών του. 

Στην συνέχεια ο βουλευτής του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε για ποια αντικειμενική και έγκαιρη ενημέρωση κάνει λόγο το ΡΙΚ, και ο κ. Συμεού που αποκρύβουν δηλώσεις και γεγονότα για να προστατευτεί ο Δημήτρης Χριστόφιας,

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε και το ρεπορτάζ του ΡΙΚ εναντίον της Βουλής, που έδωσε την εντύπωση ότι καλύπτει τους φοροφυγάδες. Ενώ λέει πως τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν από την Βουλή πριν το ρεπορτάζ του ΡΙΚ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, θέλησε να το δείξει τα λόγια του με αποδείξεις. Όταν ο υποψήφιος Νίκος Αναστασιάδης δεχόταν την ενορχηστρωμένη επίθεση Προεδρικού – ΑΚΕΛ – Μαλά για τις διαστρεβλωμένες δηλώσεις του στην τούρκικη εφημερίδα «Χουριέτ», ο εκπρόσωπος του επιτελείου του, Τάσος Μητσόπουλος, ζήτησε να παρέμβει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ για να αποκαταστήσει την αλήθεια. Από το ΡΙΚ του λέχθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω τεχνικού προβλήματος, ενώ στο δελτίο ειδήσεων λέχθηκε ότι «το επιτελείο Αναστασιάδη δεν επιθυμεί να σχολιάσει οτιδήποτε».

Στις 21/9/2012 ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα των νοσηλευτών που ηγέρθη από τον υποψήφιο για την Προεδρία και υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ του ΡΙΚ προβλήθηκαν οι θέσεις όλων των κομμάτων εκτός του ΔΗΣΥ.

Στις 29/9/2012 ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση στις κατηγορίες ΑΚΕΛ και επιτελείου Μαλά, ότι οι κ. Αναστασιάδης και Καρογίαν προσβάλλουν κατάφωρα τους ίδιους τους ιστορικούς ηγέτες και τα κόμματα τους, με τη δήλωση τους ότι είναι η πρώτη φορά που πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται στη βάση κοινών πολιτικών θέσεων και όχι στη βάση διαμοιρασμού των λαφύρων της εξουσίας. Οι κατηγορίες του ΑΚΕΛ και του επιτελείου Μαλά προβλήθηκαν από το ΡΙΚ, όχι όμως η απάντηση του επιτελείου Αναστασιάδη.

Απαντώντας στις κατηγορίες ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ Μάκης Συμεού, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα προβληθούν ισομερώς και αντικειμενικά. Στη συνέχεια δήλωσε πως παράπονα δέχεται και από άλλους πολιτικούς χώρους και υποψήφιους. «Λάθη και παραλείψεις γίνονται, δεν έχουν όμως σκοπιμότητες». Πρόσθεσε «Στείλτε αν θέλετε εκπρόσωπο σας το ΡΙΚ, για να επιβλέπει».

 

€29 εκ. ζητά χορηγία το ΡΙΚ

Το κράτος θα μειώσει την χορηγία προς το ΡΙΚ το 2013 στα 29 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μάκης Συμεού.

Στην συνέχεια σημείωσε πως το ΡΙΚ προβαίνει σε σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών διατηρώντας παράλληλα την αποστολή του.«Όλα αυτά γίνονται με εξοικονόμηση εργατικού κόστους και με ένα προγραμματισμό για αύξηση των εσόδων», είπε. 

Εξήγησε πως αυτό γίνεται με μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω πρόωρων και κανονικών αφυπηρετήσεων και με αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης, έχει γίνει, όπως ανέφερε, «μια αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΡΙΚ ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και να εξοικονομεί πόρους διατηρώντας την αποστολή του».

Οσον αφορά το σκέλος της αύξησης των εσόδων, ο κ. Συμεού είπε πως πρόσφατα το ΡΙΚ έχει εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό κονδύλι της τάξης του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων ευρώ για ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του ΡΙΚ. «Αυτά τα λεφτά έρχονταν μέσα από προϋπολογισμό, σήμερα θα είναι εξοικονόμηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Συμεού είπε τέλος πως τα τηλεοπτικά προγράμματα του ΡΙΚ, με την έναρξη της νέας τηλεοπτικής περιόδου, έχουν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Κύπρου.