«Καταπέλτης» οι απόψεις στη συνεδρία για το πάρκο κροκοδείλων

Την Τετάρτη 2 Μαΐου διεξήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα με τίτλο: ”Οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την πιθανή δημιουργία πάρκου κροκοδείλων”.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, Εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Εκπρόσωποι Αγροτικών Οργανώσεων, Εκπρόσωποι της εταιρείας TSA CROCOPARK και η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην Άχνα.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας TSA CROCOPARK κ. Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι
βρίσκονται στο στάδιο αίτησης, με τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας.

Προτίθενται να κατασκευάσουν το έργο κοντά στην πράσινη γραμμή , δίπλα από την κατεχόμενη Άχνα κοντά στο φράγμα και σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας ανέφερε ότι δεν έχουν παραλάβει την αίτηση της εταιρείας για το εν λόγω πάρκο κροκοδείλων. Σε ότι αφορά το πάρκο κροκοδείλων στον Ψεματισμένο το είχε απορρίψει το Τμήμα Πολεοδομίας λόγω του ότι έφεραν ένσταση οι γειτνιάζουσες κοινότητες και επιπλέον δεν κατέστη δυνατόν να
επιλυθούν τα θέματα προσπέλασης και υδροδότησης του έργου.

Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Υδάτων ανέφεραν ότι δεν παρέλαβαν αίτηση από την εταιρεία TSA CROCOPARK
για το πάρκο κροκοδείλων που προτίθενται να κατασκευάσουν στην Άχνα και ότι θα τοποθετηθούν, όταν θα παραλάβουν την αίτηση.

Ο Κοινοτάρχης Άχνας κ. Βάσιλας, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος ανέφερε ότι το
Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας αποδέχτηκε την πρόταση για τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων με μοναδικό γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Άχνας, νοουμένου ότι το εγκρίνουν οι Αρμόδιες Αρχές του κράτους. Δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί, αν θα βασανίζονται οι κροκόδειλοι στα κλουβιά και κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας να του επεξηγήσει το Διάταγμα και αν απαγορεύεται να έρχονται άγρια ζώα για πάρκα. Περαιτέρω ζήτησε από τις Αρμόδιες Κυβερνητικές Αρχές να βγάλουν ανακοίνωση για τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Τόνισε στο τέλος ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας θα απορρίψει το πάρκο κροκοδείλων, αν θα στερηθεί η κοινότητα το νερό και αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου τόνισε ότι βρίσκεται σε ισχύ το Διάταγμα του Υπουργού Γεωργίας & Περιβάλλοντος 30/6/17, το οποίο απαγορεύει την εισαγωγή κροκοδείλων στην Κύπρο επομένως είναι άτυπο να συζητείται το θέμα.

Ο Έπαρχος Αμμοχώστου κ. Χρυσαφίνης ανέφερε ότι έγινε σύσκεψη με παράκληση του
Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η περιγραφή του σχεδίου του εν λόγω πάρκου. Διατυπώθηκαν απορίες που απαντήθηκαν από τα αρμόδια τμήματα του
κράτους.

Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κ. Πίπης ισχυρίστηκε ότι το εν λόγω Διάταγμα του 2017 δεν απαγορεύει την εισαγωγή κροκοδείλων στην Κύπρο.

Η κ. Κολιού Υπεύθυνη Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά το θέμα της υγείας ανέφερε ότι ο Ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τους κροκόδειλους είναι σπάνιο να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα ή θάνατο αλλά μπορεί να συμβεί. Στην Κύπρο δεν είχαμε ως τώρα κανένα κρούσμα λόγω του ότι είμαστε νησί, επειδή δεν συνορεύουμε με άλλη χώρα. Στις γύρω περιοχές υπάρχουν κρούσματα. Τόνισε επίσης ότι οι κροκόδειλοι μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό στα κουνούπια culex που υπάρχουν στην Κύπρο και αυτά με τη σειρά τους τον άνθρωπο . Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη που είναι και τουριστική περίοδος υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης περιστατικού του Ιού του Δυτικού Νείλου. Επιπλέον ανέφερε ότι ο κροκόδειλος είναι ένα είδος που δεν ανήκει στο οικοσύστημα μας και δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για τη διαχείριση κινδύνων από καμμιά υπηρεσία.

Επιπλέον ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι αν έρθουν κροκόδειλοι στην Κύπρο θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή μολύνσεως στην Κύπρο. Αν έρθει έστω κι ένα μολυσμένο ζώο, τότε ανοίγουμε το Κουτί της Πανδώρας.

Τόνισε επίσης ότι ο κροκόδειλος δεν εκδηλώνει τον ιό κατά την περίοδο επωάσεως του,
επομένως μπορεί να έρθει στην Κύπρο και ακολούθως να εκδηλώσει τον ιό. Επεσήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι προτίθενται να το κατασκευάσουν κοντά στο φράγμα της Άχνας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα λόγω του ότι είναι τόπος επωάσεως κουνουπιών.

Ο κ. Τάσος Γιαπάνης εκ μέρους του Παναγροτικού ανέφερε ότι οι 80 τόνοι νερού την ημέρα που θα χρειάζεται το εν λόγω πάρκο κροκοδείλων είναι μεγάλη ποσότητα λόγω της ανομβρίας που μαστίζει τον τόπο μας και επιπλέον εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον Ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο κ. Λύτρας ΓΓ της ΠΕΚ με τη σειρά του δήλωσε ότι στο βωμό της ανάπτυξης δεν πρέπει να φέρνουμε στην Κύπρο ό,τι σκάρτο υπάρχει από το εξωτερικό. Διαφωνεί με οτιδήποτε γίνεται εις βάρος της αγροτικής οικονομίας και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι αν γίνει το εν λόγω πάρκο αλλάζουμε το οικοσύστημά μας. Τελειώνοντας υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά κάθετα ενάντια στην εισαγωγή κροκοδείλων και καλεί την Εκτελεστική Εξουσία και τις Αρμόδιες Υπηρεσίες να απορρίψουν την αίτηση για δημιουργία πάρκου κροκοδείλων.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΑ κ. Χάμπας ανέφερε ότι από τη στιγμή που η Κύπρος Βρίσκεται σε
φάση απερίμωσης θα πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές να προστατεύσουμε τη χλωρίδα
και την πανίδα του τόπου μας. Κάθε λίτρο νερού έχει σημασία και επιπλέον οι κροκόδειλοι δεν ανήκουν στο οικοσύστημά μας. Για τους παραπάνω λόγους η ΕΚΑ τάσσεται εναντίον της δημιουργίας πάρκου κροκοδείλων.

Η κ. Πογιατζή της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας Ζώων τάχθηκε εναντίον της δημιουργίας πάρκου κροκοδείλων και ανέφερε ότι περιήλθε στην αντίληψη της ταινία, η οποία παρουσιάζει το πάρκο κροκοδείλων στο Ισραήλ, από το οποίο θέλουν να μεταφέρουν τα ζώα.

Οι κροκόδειλοι στο εν λόγω πάρκο είναι παρατημένοι και σε άθλια κατάσταση, γιατί το πάρκο αυτό είναι κλειστό.

Το Κόμμα για τα Ζώα διαφωνεί με τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων και δήλωσε ότι ο
Έπαρχος του Ισραήλ τους πληροφόρησε ότι το πάρκο κροκοδείλων στο Ισραήλ από το οποίο προτίθενται να φέρουν τους κροκόδειλους απέτυχε και έκλεισε, γιατί οι κροκόδειλοι δεν είναι κάτι το αξιοπρόσεχτο από τους τουρίστες. Η κυβέρνηση του Ισραήλ από το 2012 δεν θέλει τους κροκόδειλους. Το 2012 δραπέτευσαν 70 κροκόδειλοι από το συγκεκριμένο πάρκο και επιστρατεύτηκε ο Ισραηλινός Στρατός να τους μαζέψει. Επιπλέον η συγκεκριμένη περιοχή δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο στον ποταμό Ιορδάνη από τους κροκόδειλους. Αυτή τη στιγμή οι κροκόδειλοι στο εν λόγω πάρκο είναι 4500 και η κατάσταση είναι απελπιστική. Τέλος επικαλέστηκε την ύπαρξη και δεύτερου Υπουργικού Διατάγματος του 2014 ειδικά για τους κροκόδειλους.

Ο κ. Κουτσόφτας της TERRA CYPRIA τάσσεται εναντίον της δημιουργίας πάρκου κροκοδείλων λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας, των υδατικών αναγκών και για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο κ. Γιωργάλλας του Κινήματος Αλληλεγγύη διερωτήθηκε τι άραγε να περιμένουν οι
Αρμόδιες Υπηρεσίες ότι θα αλλάξει, εφόσον το προηγούμενο εγχείρημα της εταιρείας TSA
CROCOPARK το απέρριψαν.

Ο κ. Ορφανίδης του ΔΗΚΟ ζήτησε να κατατεθούν τα πρακτικά της σύσκεψης του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας για το εν λόγω θέμα, στον Πρόεδρο των Αρχών της Δημόσιας Υπηρεσίας και στον Έπαρχο.

Η κ. Ευθυμία Σάββα του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι οι κροκόδειλοι διαθέτουν τα πιο
δυνατά σαγόνια. Διερωτήθηκε αν η εταιρεία αγόρασε ήδη τη γη και πότε ήρθαν στη γνώση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας οι προθέσεις της εταιρείας. Επίσης ρώτησε κατά πόσο πριν την παγκοινοτική συγκέντρωση στις 27-04- 2018 είχε διαβουλευθεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας με τους κατοίκους.

Ο κ. Κέττηρος του ΑΚΕΛ ζήτησε να διευκρινιστεί κατά πόσο είναι πάρκο ή φάρμα κροκοδείλων που προτίθενται να κατασκευάσουν, τους λόγους για τους οποίους έκλεισε το συγκεκριμένο πάρκο στο Ισραήλ και κατά πόσο υπάρχει εγγύηση για τη διαχείριση των ζώων αυτών. Η κ. Σκεύη Κουκουμά του ΑΚΕΛ έχει τις επιφυλάξεις της αν θα είναι πάρκο ή εκτροφείο λόγω του μεγάλου αριθμού των ζώων.

Ο κ. Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ διερωτήθηκε σε ποια μελέτη βασίστηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, όταν έπαιρνε την απόφαση να δώσει το πράσινο φως στη δημιουργία του πάρκου κροκοδείλων και έθεσε το θέμα της απόστασης από τις κατοικημένες περιοχές, αναφέροντας ότι το Πάρκο της Φλώριδας με κροκόδειλους, το οποίο έχει ο ίδιος επισκεφτεί, έχει απόσταση 24 χιλιομέτρων από τις κατοικημένες περιοχές.

Η κ. Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε για το τι είναι αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη εταιρεία να πιστεύει ότι θα εγκριθεί αυτό το πάρκο, εφόσον έχει απορριφθεί ήδη 2 φορές από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες. Επίσης θα ήθελε να γνωρίζει κατά πόσο οι κροκόδειλοι είναι ξένο προς το οικοσύστημα μας είδος και αν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Ο κ. Κάρουλλας του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να εκπονηθούν μελέτες και
γνωματεύσεις από τις αρμόδιες αρχές και ζήτησε να διευκρινιστεί κατά πόσο θα μεγαλώσει ο αριθμός των κροκοδείλων.

Ο κ. Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών εξέφρασε την απορία κατά πόσο η ανάπτυξη του έργου κοντά στο φράγμα Άχνας είναι τυχαία. Επίσης
απευθυνόμενος προς τον κ. Πίπη, Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών τον ρώτησε πώ επηρεάζεται η φύση από τον Ιό του Δυτικού Νείλου. Τέλος εξέφρασε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν Δημόσιας Διαβούλευσης σύμφωνα με τη Συνθήκη του Άρχους , η οποία λέει ότι για οτιδήποτε σχετίζεται με το περιβάλλον, έχουν το δικαίωμα του λέγειν οι πολίτες.

Ο κ. Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι υπάρχει ένα Υπουργικό Διάταγμα του Υπουργού
Γεωργίας και Περιβάλλοντος του 2017 που απαγορεύει την εισαγωγή κροκοδείλων στην
Κύπρο και η Πολιτεία πρέπει να προβληματιστεί. Επιτέλους, εάν η Εκτελεστική Εξουσία θέλει να προχωρήσει στην αδειοδότηση του πάρκου κροκοδείλων, έχει υποχρέωση και ευθύνη να το μελετήσει με επιστημονικά κριτήρια και μελέτες. Δεν είναι πρέπον ούτε σωστό να λαμβάνονται τέτοιες σοβαρές αποφάσεις από τις κοινότητες και τα εκάστοτε Κοινοτικά Συμβούλια για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητά τους.

Τέλος ο κ. Περδίκης Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών έθεσε τους ακόλουθους προβληματισμούς:

  •  Γιατί η εν λόγω εταιρεία στην προσπάθεια της να πείσει το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας
    δεν τους πήραν στο πάρκο κροκοδείλων του Ισραήλ, της εταιρείας που προτίθεται να
    κατασκευάσει το πάρκο και στην Κύπρο και από το οποίο θα μεταφέρουν τους
    κροκόδειλους και τους πήραν σε πάρκο κροκοδείλων στη Γαλλία;
  • Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας του έργου από ανεξάρτητο ερευνητή;
  • Πώς χειρίστηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες παρόμοιες καταστάσεις όπως το Πάρκο των
    Στρουθοκαμήλων και άλλα παρόμοια πάρκα και έκλεισαν τελικά;
  • Πώς οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα χειριστούν την εισαγωγή ενός ξενικού είδους;
  • Έχουν άδεια για εισαγωγή κροκοδείλων ή θα εκδοθεί Ειδικό Διάταγμα για να
    εισαχθούν;
  • Πώς ο Κοινοτάρχης Άχνας ο οποίος δεν είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος συγκάλεσε σε
    σύσκεψη τους αρμόδιους φορείς παράτυπα και παρευρέθηκαν, ενώ οι υπουργοί δεν
    ήταν ενήμεροι για το θέμα;

Στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στη
δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην Άχνα. Κατέθεσαν το υπόμνημα τους στον Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Το υπόμνημα παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής η κ. Μαρία Ματθαίου-Σουρουλλά και στο οποίο
εκφράζονται οι ανησυχίες των Αχνιωτών και των κατοίκων Δάσους Άχνας από την ενδεχόμενη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην Άχνα, σε θέματα υγείας, ασφάλειας, προστασίας του οικοσυστήματος και ορθολογιστικής χρήσης του νερού.