Κατάργηση των θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία επιβεβαίωσαν σήμερα τη θέλησή τους να εργαστούν από κοινού προκειμένου να υπάρξει κατάργηση των βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ παράλληλα αποφάσισαν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση του διακρατικού εγκλήματος.

Ακόμη, προσυπέγραψαν ένα Σχέδιο Εργασίας για το 2013-2014 αναφορικά με τα θέματα μετανάστευσης και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους και την αναγκαιότητα για ενδυνάμωση της συνεργασίας τους και των προσπαθειών για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε κοινά συμπεράσματα που εκδόθηκαν μετά τη Συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Ελευθερία, Ασφάλεια και Δικαιοσύνη που φιλοξένησε η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ σήμερα στη Λευκωσία, όπου επίσης σημειώνεται πως τα δυο μέρη επανέλαβαν τη σημασία των δεσμεύσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς και το σεβασμό τους προς αυτές, περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών, που αποτελούν τη βάση της συνεργασίας στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Κονοβάλοφ αναφερόμενος στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας είπε πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για συγκεκριμένες προθεσμίες και πως έγινε μια συζήτηση για να δουν ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξη αυτών των προσπαθειών.

Καλό θα ήταν να προλαβαίναμε τη Χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σότσι (το Φεβρουάριο του 2014), ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως σε κάποια στιγμή η προσπάθεια και για αυτό το θέμα θα στεφθεί με επιτυχία.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ ανέφερε πως πέρσι δόθηκαν 5,5 εκατομμύρια θεωρήσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, από τις οποίες οι μισές ήταν πολλαπλής εισόδου. Εξετάσαμε, ανέφερε, τη συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων. Πολλά έχουν γίνει για τη διευκόλυνση της διακίνησης μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, αλλά πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και θα δούμε την αναθεώρηση της διευκόλυνσης των θεωρήσεων έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολο για τους υπηκόους να ταξιδεύουν ανάμεσα στις χώρες, πρόσθεσε.

Είπε πως συζήτησαν για το πού βρίσκεται το θέμα του διαλόγου για κατάργηση των θεωρήσεων, σημειώνοντας πως υπάρχει πρόοδος στο τεχνικό αυτό θέμα που είναι ωστόσο αρκετά περίπλοκο. Σημείωσε πως υπάρχει μια κοινή δέσμευση για κατάργηση των βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Η κ. Μάλστρομ είπε εξάλλου πως έγινε μια ειλικρινής, ανοικτή και πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους Ρώσους Υπουργούς για θέματα σχετικά με τον Κοινό Οδικό Χάρτη για το Κοινό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και  Δικαιοσύνης.

Ανέφερε περαιτέρω πως έκαναν μια ανοικτή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτους δικαίου. «Εξέφρασα τις ανησυχίες της ΕΕ για ορισμένες περιπτώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως την περίπτωση του συγκροτήματος Pussy Riot όπου θεωρούμε ότι υπήρξε δυσανάλογη ποινή», καθώς και για ορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, είπε. Ανέφερε πως είναι ανησυχητικές αυτές οι εξελίξεις και πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα σήμερα.

Απαντώντας σε ερώτηση  σε σχέση με το θέμα του συγκροτήματος Pussy Riots, η κ. Μάλστρομ είπε πως «έχουμε εκφράσει όχι μόνο σήμερα – αλλά επίσης και η Ύπατη Εκπρόσωπος Βαρόνη Αστον έχει εκφράσει – ανησυχίες για την καταδικαστική απόφαση που τη θεωρούμε δυσανάλογη».

«Ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν προσβληθεί από αυτό που έκαναν, αλλά ήταν μια ειρηνική έκφραση μιας διαμαρτυρίας και επίσης έχουν υπάρξει ερωτήματα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν γύρω από αυτό το θέμα», ανέφερε.

Είπε πως άκουσαν τα σχόλια της ρωσικής πλευράς, σημειώνοντας πως σκοπός αυτής της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και πως έστω και εάν δεν συμφωνούν οι δυο πλευρές, τουλάχιστον, έχει γίνει αυτός ο διάλογος.

Από την πλευρά του, ο κ. Κονοβάλοφ είπε πως η Ρωσία εξέφρασε τις δικές της ανησυχίες για το πώς μπορούν να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ και πως προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια σειρά υποθέσεων, όπως αυτή του συγκροτήματος Pussy Riots.

«Υπογραμμίσαμε πως τα συμπεράσματα, τα οποία βγάζουν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλές φορές βασίζονται σε πληροφορίες που δεν έχουν γίνει απόλυτα κατανοητές, σε παρανοήσεις, σε ημιτελή πληροφόρηση από άτομα που δεν έχουν νομική κατάρτιση», ανέφερε.

Τόνισε πως «θα πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα δικαίου βασιζόμενοι σε μια σωστή ανταλλαγή απόψεων. Και βεβαίως εμείς λαμβάνουμε δεόντως υπόψη τα όσα μας είπαν οι εταίροι μας».

Υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απαγόρευση πολιτικών διαμαρτυριών στη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πλειάδα πολιτικών διαμαρτυριών, ανέφερε, προσθέτοντας, πως το συγκρότημα Pussy Riots είναι μια ομάδα νέων γυναικών, οι οποίες είπαν πράγματα που είναι αβλαβή σε σχέση με αυτά που δημοσιεύουν οι εφημερίδες και που ακούγονται στην τηλεόραση και βγαίνουν στο διαδίκτυο.

Ανέφερε ωστόσο πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η διαμαρτυρία τους πρέπει να τιμωρηθεί γιατί είναι μια μορφή διαμαρτυρίας η οποία τιμωρείται από όλα τα ποινικά συστήματα της ΕΕ. Είπε πως στη Γερμανία κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε στέρηση της ελευθερίας για τρία έτη, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχουν πάρα πολύ ψηλά πρόστιμα.

Σημείωσε πως το κατά πόσον η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι δυσανάλογη ή όχι δεν μπορεί να το δει κάποιος με αντικειμενικό τρόπο. Επεσήμανε πως μπορεί να γίνει σύγκριση με χώρες της Ευρώπης όπου μπορούμε να δούμε άλλες τέτοιες υποθέσεις για τις οποίες υπήρξαν αμφιβολίες σε σχέση με το κατά πόσον ήταν δυσανάλογες ή όχι οι αποφάσεις που λήφθηκαν είτε δικαστικά, είτε σε άλλο επίπεδο.

Ανέφερε μεταξύ άλλων το παράδειγμα της αρπαγής ενός βρέφους από τη μητέρα του, σημειώνοντας πως η Ρωσία θεωρεί δυσανάλογη την αντίδραση σε αυτή την περίπτωση που υπήρξε, όπως ανέφερε, μετά από μη επιβεβαιωμένη πληροφορία πως ένα άλλο παιδί στην οικογένεια είχε αντιμετωπίσει βία, που επρόκειτο, κατά την έκφρασή του, για μια «πολύ χαλαρή μορφή βίας».

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε διάλογο για το θέμα αυτό. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη για τα δικαστικά συστήματα των χωρών μας. Και δεν θα πρέπει να έχουμε προκατειλημμένες απόψεις για θέματα για τα οποία δεν είμαστε πλήρως ενημερωμένοι», ανέφερε.

Στο μεταξύ, η κ. Μάλστρομ αναφερόμενη στο θέμα της μετανάστευσης είπε πως προσυπόγραψαν το Σχέδιο Εργασίας για το 2013-2014, που καλύπτει τη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση, την εμπορία προσώπων τα θέματα ασύλου κ.λπ.

Σε σχέση με την καταπολέμηση του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε πως έχουν εντοπίσει τομείς μελλοντικής συνεργασίας, όπως είναι το θέμα της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, των ναρκωτικών, θέματα που επηρεάζουν την ασφάλεια των πολιτών και στη Ρωσία και στην ΕΕ.

Είπε, εξάλλου, πως εξέτασαν την κατάσταση σε σχέση με το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αποφάσισαν τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου για τη διαφθορά. Επίσης, όπως ανέφερε, εξέτασαν τη δικαστική συνεργασία σε θέματα αστικού, ποινικού, εμπορικού δικαίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά είπε, μιλώντας κατά τη δημοσιογραφική  διάσκεψη, πως η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ασφάλεια αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα των σχέσεων της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ανέφερε πως μέσω ενός παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου είχαν την ευκαιρία να  επαναξετάσουν την ευρύτερη πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την πορεία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη ΕΕ-Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον Κοινό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και να καταλήξουν σε αποφάσεις.