Καταρρέει η επένδυση των Κινέζων…

Η συγκεκριμένη επένδυση θα έφερνε μεγάλη ανάπτυξη στην κατασκευαστική βιομηχανία στα ακίνητα της πόλης, αλλά θα άνοιγε και πολλές θέσεις εργασίας, ακόμη θα έφερνε χιλιάδες επίλεκτους τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φ» αποκαλύπτονται σήμερα δύο επιστολές του Γ. Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, που δείχνουν όχι μόνο ότι οι κρατικές υπηρεσίες βρήκαν δεκάδες λόγους για να μην προχωρήσει η επένδυση, αλλά και το ότι αυτή σταμάτησε ήδη προ μηνός, με την Έκθεση της Ad Hoc Επιτροπής που την εξέτασε. Η Ad Hoc Επιτροπή τα βρήκε όλα αρνητικά, την ίδια άποψη είχε και ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων .

Ο Γενικός Εισαγγελέας ,αρχικά τα βρήκε όλα πολύ καλά και ήταν μάλιστα έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έστειλε το Υπ. Συγκοινωνιών. Το ίδιο Υπουργείο στη συνέχεια όμως ζήτησε από τον Γ. Εισαγγελέα να μην απαντήσει στις ερωτήσεις, με τη δικαιολογία ότι θα έπαιρνε και άλλα στοιχεία και τότε θα ξαναρωτούσε. Δεν ρώτησε ξανά, αλλά ο Γ. Εισαγγελέας, για κάποιο λόγο, μετά την κατηγορηματικά αρνητική Έκθεση της υπό τον διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών Ad Hoc Επιτροπής, απαντά στο Υπουργείο, με βάση πλέον τις ολοκληρωτικά αρνητικές τοποθετήσεις της Επιτροπής και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων.

Πολύ περίεργο όμως είναι και το γεγονός ότι στη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών με τους βουλευτές και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, οι «δυσκολίες» στην προώθηση της επένδυσης, αποδόθηκαν κυρίως στις θέσεις του Γ. Εισαγγελέα ασχέτως αν οι θέσεις αυτές βασίστηκαν σ’ εκείνες του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Φ», η Υπουργική Επιτροπή (αποτελείται από τους υπουργούς Συγκοινωνιών, ο οποίος προεδρεύει, Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας), προφανώς είναι δεμένη χειροπόδαρα και όποια θετική αντίκριση της επένδυσης ακόμα και της συμφωνίας Hermes-Κινέζων, χωρίς ικανοποιητικές εξηγήσεις και σαφή διαχωρισμό θέσης από τους υπηρεσιακούς, προκαλεί νέα σοβαρά ερωτηματικά.

Ο  Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου συνέστησε σήμερα 12/6 υπομονή μέχρι την Πέμπτη, όταν θα συζητηθεί το θέμα μεταξύ όλων των συμβαλλόμενων μερών και θα ζητηθούν απαντήσεις γύρω από την επένδυση της κινεζικής εταιρείας Far Eastern Phoenix για το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.
 

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η οποιαδήποτε ενέργεια αναληφθεί, θα είναι μέσα σε νόμιμα πλαίσια, που να διασφαλίζουν την επένδυση αν και εφόσον αποφασιστεί ότι είναι οικονομικά συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία».
 

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για προβλήματα που διαπιστώνονται στην όλη συμφωνία, ο κ. Φλουρέντζου είπε πως έχει διαπιστωθεί από την έκθεση της Ad Hoc επιτροπής που διορίστηκε, ότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα που αφορούν την οικονομική πτυχή αλλά και τη νομική πτυχή του όλου θέματος.
 

«Γι αυτόν το λόγο, πριν από 12-13 μέρες περίπου, είχε γίνει μια νέα διυπουργική σύσκεψη, η οποία μελέτησε την έκθεση της Ad Hoc επιτροπής και γι αυτόν το λόγο αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να συναντήσουμε ξανά την κινεζική εταιρεία, μαζί και με την Hermes, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουμε το όλο θέμα και να λάβουμε τις απαντήσεις», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, προσθέτοντας ότι «προχωρούμε την Πέμπτη να έχουμε επαφή για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο μιας και έξω και με τις δυο εταιρείες και στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα».
 

Ανέφερε ακόμη πως «αν η οικονομική πτυχή είναι κάτι το οποίο τελικά θα καταλήξει θετικά, θα πρέπει να δούμε με ποιούς τρόπους μπορούμε να ξεπεράσουμε και τη νομική πτυχή, ούτως ώστε να έχουμε μια σωστά δομημένη, νομικά δομημένη επένδυση», ενώ ερωτηθείς για το αίτημα της κινεζικής εταιρείας για επέκταση της συμφωνίας από τα 19 στα 50 χρόνια, ο κ. Φλουρέντζου απάντησε πως «αυτό είναι το μέγα θέμα της συζήτησης».
 

«Ας μην βιαζόμαστε. Να αναμένουμε να συζητηθούν την Πέμπτη τα θέματα και για ένα πράγμα μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δηλαδή, η οποιαδήποτε ενέργεια αναληφθεί, θα είναι μέσα σε νόμιμα πλαίσια, που να διασφαλίζουν την επένδυση, αν και εφόσον αποφασιστεί ότι είναι οικονομικά συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Ευθύμιος Φλουρέντζου.