Κατασκευές: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις (πίνακας)

Αυξήσεις που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις το 50% καταγράφει το κατασκευαστικό κόστος, με την πλειοψηφία των οικοδομικών υλικών να καταγράφει κατακόρυφη και διαρκή άνοδο.

Με τις τιμές των οικοδομικών προϊόντων να αυξάνονται κάθε μήνα και τις απανωτές καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών, οι εργολάβοι προειδοποιούν ότι τ​​​ο ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης υφισταμένων συμβάσεων, τόσο του ιδιωτικού, όσον και του δημόσιου τομέα, είναι ορατό όσο ποτέ άλλοτε.

Μέσα σε έναν μήνα (Απρίλιο) ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών σημείωσε αύξηση 5,60% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιο), ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς η αύξηση αγγίζει το 25%.

Σίδηρος και χάλυβας από χρυσάφι
Κατά κύρια κατηγορία, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (42,35%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (24,77%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (16,39%), στα προϊόντα ορυκτών (9,96%) και στα ορυκτά (8,72%).

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση ύψους 50,67% σημειώθηκε στα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα.

kataskevastiko23052022

Άλμα σε πλαστικό, αλουμίνιο και χάλυβα
Πέραν του 33% ήταν η αύξηση στο κόστος ειδών από πλαστικό, την ώρα που κοντά στο 30% κυμάνθηκε η αύξηση στο κόστος προϊόντων από αλουμίνιο και χάλυβα.

Στα προϊόντα από ξύλο, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλών κατέγραψε άνοδο 26,51%, ενώ περίπου 22% ήταν το ποσοστό αύξηση στα κεραμικά είδη και στο ηλεκτρολογικό υλικό.

Το 20% άγγιξε το ποσοστό αύξησης στα άλλα ηλεκτρομηχανολογικά είδη, ενώ περίπου κατά 16% αυξήθηκε το κόστος στα χημικά προϊόντα.

Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα είδη θέρμανσης και ψύξης (2,81%), στα αδρανή ορυκτά (5,02%), στα προϊόντα κονιών (6,21%) και στους λίθους (7,57%).

πηγή: InBusiness News