Κατεβάζει τους τόνους ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όμως επιλέγει να ρίξει τους τόνους. Το επιτελείο του υποψηφίου επανήλθε χθες στο θέμα της επιστολής του προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς για διερεύνηση των όσων αναφέρονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιλέγοντας όμως ένα πιο διαλεκτικό ύφος και αποφεύγοντας αναφορές που θα ανέβαζαν και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης. Η νέα ανακοίνωση της ομάδας Μαυρογιάννη ήρθε ουσιαστικά μετά την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωνε πως επιφυλάσσεται των νομικών δικαιωμάτων του, προειδοποιώντας ουσιαστικά για προσφυγή στο δικαστήριο για όσους υιοθετούν τις εν λόγω αναφορές. Επί της ουσίας ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως είναι ευκαιρία να διερευνηθούν εις βάθος από την Αρχή τα όσα αναφέρονται, για να λάμψει και η αλήθεια. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Αρχής Κατά της Διαφθοράς Χάρης Πογιατζής, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές του παρεμβάσεις, επισημαίνοντας πως αναμένει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Μετά την επιστολή του κ. Μαυρογιάννη, συνήλθαμε και αποφασίσαμε ότι χρειαζόμασταν επιπλέον διευκρινίσεις για να προχωρήσουμε σε διερεύνηση, γι’αυτό και διευθετήθηκε συνάντηση με τον υποψήφιο τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου», δήλωσε στον ACTIVE o Χάρης Πογιατζής, κληθείς να αναφέρει πως θα αρχίσει τη διερεύνηση της συγκεκριμένης καταγγελίας ή καλέσματος σε αυτεπάγγελτη παρέμβαση για ισχυρισμούς τρίτου προσώπου που καταγράφει σε βιβλίο.

«Όταν λάβουμε τις διευκρινίσεις», ανέφερε ο κ. Πογιατζής, «θα αποφασίσουμε πώς θα διερευνήσουμε. Πολλά πρόσωπα θα πρέπει να κληθούν, ανέφερε, τα οποία πρωταγωνιστούν στο βιβλίο, το οποίο ο ίδιος διάβασε το πρώτο κεφάλαιο με την επίμαχη αναφορά στον Ρώσο ολιγάρχη».

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, το επιτελείο Μαυρογιάννη σημειώνει ότι «ο τόπος μας έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις αξίες της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Ειδικά οι ασκούντες εξουσία, πρέπει να φαίνονται και να είναι πραγματικά έντιμοι υπηρέτες του λαού και του δημοσίου συμφέροντος».

Προσθέτει πως θεώρησαν χρέος τους «να πούμε τη θέση μας, καθώς κανένας θεσμός δεν ευαισθητοποιήθηκε σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα καταγγελιών που εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον, φαίνονται τεκμηριωμένες. Είναι εκ των ων ουκ άνευ σε παρόμοιες περιστάσεις, να υπάρχει πλήρης διερεύνηση χωρίς να προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα και χωρίς να παραβιάζουμε το τεκμήριο αθωότητας».

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι, «δεν μπορούσαμε παρά να εγείρουμε το ζήτημα προς το κατ’ εξοχήν αρμόδιο σώμα, την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς».

«Η δική μας διακυβέρνηση θα έχει ως πρώτιστο μέλημα να πατάξει τα φαινόμενα διαφθοράς. Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα επαναφέρουμε το ήθος στη διακυβέρνηση του τόπου μας».

Στο θέμα παρενέβη χθες με δήλωση του και ο υποψήφιος Πρόεδρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σημειώνοντας πως θεωρεί θετική εξέλιξη την πρωτοβουλία του υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη για παραπομπή των αποκαλύψεων του συγγραφέα Μακάριου Δρουσιώτη στο βιβλίο του «Κράτος – Μαφία» για εξέταση στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Δυστυχώς, η Αρχή, έτσι όπως έχει ψηφιστεί η νομοθεσία της, δεν έχει δόντια για να κάνει ποινική έρευνα», αναφέρει και προσθέτει ότι το πόρισμα της Επιτροπής Μ. Νικολάτου (2021) και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (2022) έχουν καταδείξει με στοιχεία και τεκμήρια την εκτεταμένη διαφθορά και τη σύγκρουση συμφέροντος του Προέδρου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έναντι Πολιτογραφήσεων. «Πρόσφατα ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε πρόσβαση σε φάκελο μαζικών πολιτογραφήσεων που σχετίζεται με τις αποκαλύψεις Δρουσιώτη. Υπενθυμίζω επίσης ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, καθώς και για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ», σημειώνει.

πηγή: Philenews