Κατεβάζει ξανά τρυπάνι στο Αφροδίτη η Chevron

Επιβεβαίωσε Brief η Πηλείδου για «Αφροδίτη» – Ποια τα σχέδια για το 2023–Ποιες οι σκέψεις για αξιοποίηση του κοιτάσματος

Η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου επιβεβαίωσε της πληροφορίες που ήθελαν την Chevron να προχωρά εντός του 2023 σε νέα γεώτρηση στο Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ  η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Η κα. Πηλείδου κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του Υπουργείου της για το 2020-2023 έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου ανακοινώνοντας και τις πληροφορίες για το Αφροδίτη και το πλάνο ανάπτυξης – όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η Brief – δηλαδή ότι εντός του πρώτου 6μηνου του 2023 η Chevron θα προχωρήσει με νέα γεώτρηση στο «Αφροδίτη».

H νέα γεώτρηση σύμφωνα με την Υπουργό αναμένεται να καταδείξει τις ακριβείς ποσότητες του «Αφροδίτη», ενώ παράλληλα όπως σημείωσε εντός τον ημερών θα υποβληθεί και το πλάνο ανάπτυξης από την εταιρεία για το κοίτασμα.

Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πλάνο ανάπτυξης – Τι περιμένουμε

Επικρατέστερο σενάριο είναι η μεταφορά του Φυσικού Αερίου από το «Αφροδίτη» μέσω αγωγού σε τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο και από εκεί με πλοία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για το πιο πάνω έχει ήδη καταρτιστεί τεχνική επιτροπή Κύπρου και Αιγύπτου και μελετούν τις τεχνικές προδιαγραφές του αγωγού από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται και άλλες συνέργειες για αξιοποίηση του αγωγού για τη μεταφορά πρόσθετων ανακαλύψεων που εντοπίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, μελετούνται και άλλα σενάρια αξιοποίησης των κοιτασμάτων, μέσα από συνέργειες μεταξύ των εταιρειών και αναμένεται πως οι εταιρείες αφού αξιολογήσουν τα δεδομένα να λάβουν αποφάσεις ούτως ώστε να ανακοινώσουν συνεργασίες για αξιοποίηση διαφορετικών κοιτασμάτων.

Παράλληλα, εξελίξεις αναμένονται σχετικά με τα αποτελέσματα στο «Καλυψώ» τα οποία ακόμη βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ενώ ταυτόχρονα θα αξιολογηθούν και τα γεωλογικά δεδομένα των άλλων 2 γεωτρήσεων που έγιναν στο τεμάχιο 6.

 Η Υπουργός κατά την παρουσίαση της αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες ενέργειες που έγιναν για προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου, όπως:

  • Στην αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 στην ExxonMobil τον Δεκέμβριο του 2021,
  • Στις σεισμικές έρευνες στο Τεμάχιο 5 το 2022,
  • Στην Γεώτρηση Αξιολόγησης «Γλαύκος-2» στο τεμάχιο 10 από την ExxonMobil τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 (αρχική εκτίμηση 5-9 Tcf Φυσικού Αερίου)
  • Στην Γεώτρηση «Κρόνος – 1» στο Τεμάχιο 6 από την Eni-TotalEnergies από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο 2022 και την ανακάλυψη 2,5 tcf Φυσικού Αερίου.
  • Στην Γεώτρηση «Ζευς-1» στο τεμάχιο 6 από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 από την Eni-TotalEnergies με την ανακάλυψη 2,3 tcf Φυσικού Αερίου.

πηγή: Brief