Καθαρισμός Παραλιών στην επαρχίας Πάφου με πρωτοβουλία του Μουσείου Χελώνας Ίννιας-Λάρας

Με πρωτοβουλία του νεοϊδρυθέντος Μουσείου Χελώνας Ίννιας- Λάρας, και υπό την καθοδήγηση του Υπεύθυνου του Μουσείου, κου Χαράλαμπου Παλατέ, οργανώθηκε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2023, καθαρισμός παραλιών από την περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών Πέγειας και βορειότερα, με στόχο την προστασία τους από το τεράστιο πρόβλημα σκουπιδιών που υπάρχει στις παραλίες, καθώς και τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής.  Τα σκουπίδια, λύματα και απόβλητα στις παραλίες, είτε μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα από μακρινές αποστάσεις σε μεγάλες μάζες και καταλήγουν στις παραλίες, είτε είναι σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες.

Ο καθαρισμός ξεκίνησε από τις κοινότητες που γειτνιάζουν με την παραλία και κατέληξε στις ίδιες τις παραλίες, μαζεύοντας πέραν των 100 κιλών σκουπιδών. Τα σκουπίδια αφού καταμετρήθηκαν, διαχωρίστηκαν σε πλαστικά, γυαλί, γεωργικά απόβλητα, κ.λπ. και σε συνεργασία με τον Δήμο Πέγειας, μεταφέρθηκαν στις κατάλληλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων για επεξεργασία ή για καταστροφή.

Τα έξοδα του καθαρισμού (δύτες, βάρκα, σακκούλες για συλογή απορριμμάτων, κ.λπ) ανέλαβε εξολοκλήρου το Μουσείο Χελώνας Ίννιας Λάρας μαζί με το Κοινοτι κό Συμβούλιο Ίννιας, που υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

 

Στον καθαρισμό συμμετείχαν περίπου 30 άτομα από διάφορες χώρες όπως Λετονία, Ρουμανία, Ελλάδα και Γερμανία, μέλη της εθελοντικής ομάδας της Alternative Reality””, η οποία συμμετέχει σε διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις, καθώς και η εταιρεία Sea Adventure & Activities η οποία παρείχε αφιλοκερδώς εξοπλισμό για τον καθαρισμό, καθώς και 2 επαγγελματίες δύτες, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εθελοντών, αλλά και για τη συλλογή σκουπιδιών τα οποία βρίσκονταν σε μεγαλύτερο βάθος. Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού των παραλιών, οι εθελοντές έκαναν καθαρισμό του βυθού στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού εντοπίστηκαν και 2 χελώνες και ο εκπρόσωπος του Μουσείου Ίννιας-Λάρας, εξήγησε στους συμμετέχοντες τη σημασία της προστασίας των παραλιών και της θάλασσας για το οικοσύστημα.

Το πρωτοποριακό στο είδος του Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας Ίννιας-Λάρας, στην Κοινότητα της Ίνειας έχει ως αρχικό σ τόχο την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής, αφού οι παραλίες της Λάρας, αποτελούν βιότοπο ωοτοκίας των δύο θαλασσίων χελωνών, της Πράσινης χελώνας ( Chelonia mydas) και της χελώνας Καρέτα Caretta Caretta) και αποτελεί σταθμό ενημέρωσης για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της προστασίας και ορθής διαχείρισης του οικολογικού πλούτου της Χερσονήσου του Ακάμα.

Σαν μουσείο χελώνας που φιλοξενεί απειλούμενα και υπό εξαφάνιση θαλάσσια είδη, θεωρούμε καθήκον να θέλουμε να προστατέψουμε τις παραλίες μας και δεσμευόμαστε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι οργανωμένοι καθαρισμοί παραλιών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η αυξημένη επισκεψιμότητα από ντόπιους και ξένους τουρίστες επιφέρει και αύξηση των σκουπιδιών στις παραλίες.

Σαν πρεσβευτής για την προστασία της οικολογικής μας κληρονομιάς, το Μουσείο Χελώνας Ίννιασ Λάρας, συνδράμει στην προσπάθεια να διατηρηθούν οι παραλίες μας καθαρές, ευαισθητοποιώντας τις Κοινότητες και την Κοινωνία γενικότερα για τη σοβαρότητα της καταστροφής που επιφέρουν τα σκουπίδια, λύματα και απόβλητα στις παραλίες. Προστατεύοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα, προστατεύουμε τον πολύπλοκο, διασυνδεδεμένο φυσικό κόσμο, από τον οποίο εξαρτώνται οι ανθρώπινες κοινωνίες.

Μουσείο Χελώνας Ίννιας-Λάρας
Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννιας