Κάθοδος αμερικανικού κολοσσού στην Κύπρο και εξαγορά νοσηλευτηρίων – Κίνδυνος ομηρίας του ΓεΣΥ και κατάρρευσης του ΟΚΥπΥ

Προβλήματα στη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αλλά και του ΓεΣΥ γενικότερα ενδέχεται να δημιουργήσει το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός αλλά και εκτός συστήματος εξαγοράζονται από έναν αμερικανικό κολοσσό.

 

Το ένα μετά το άλλο

Πριν από μερικούς μήνες ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Απολλώνειου Νοσοκομείου από τη Hellenic Healthcare Group (CVC), με την ίδια εταιρεία να συζητά ήδη το ενδεχόμενο εξαγοράς και του Αρεταίειου Νοσοκομείου, το οποίο είναι επίσης εντός ΓεΣΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες συζητήσεις γίνονται και με άλλα δύο νοσηλευτήρια, ανάμεσα σε αυτά και η Πολυκλινική Υγεία στην Λεμεσό, η οποία σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να αιτηθεί την ένταξή της στο ΓεΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η CVC έχει προσεγγίσει και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο το οποίο θα ενταχθεί προσεχώς στο ΓεΣΥ για εξαγορά του, αλλά και για δεύτερη φορά και το American Heart. Δεδομένου της μικρής αγοράς που είναι η Κύπρος, το γεγονός ότι μία εταιρεία προσπαθεί να εξαγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερα νοσηλευτήρια, δεν αποκλείεται να φέρει αναταραχές στο τομέα της υγείας, καθώς θα δημιουργηθεί κατά κάποιο τρόπο θέμα μονοπωλίου και αθέμιτου ανταγωνισμού. Την ίδια στιγμή, ένας πάροχος θα ελέγχει κατά κάποιο τρόπο το ΓεΣΥ.

Πρόβλημα για το Δημόσιο

Όπως ανέφερε στον «Π» ο διευθυντής του ΟΑΥ Αντρέας Παπακωνσταντίνου, είναι ένα φαινόμενο που έχει και τα καλά του και τα κακά του, με τον οργανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή. Από τη μία, λόγω του ΓεΣΥ αυξάνονται οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας, με τα νοσοκομεία μας να μην διοικούνται πλέον από γιατρούς, αλλά από έμπειρους στον τομέα επιχειρηματίες, και από την άλλη εγκυμονούνται κίνδυνοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Όπως έχει φανεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι πολίτες-δικαιούχοι των υπηρεσιών υγείας του δημοσίου στράφηκαν προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε κάποιες ειδικότητες έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής στους ιδιώτες, ενώ στο Δημόσιο υπάρχει πληθώρα ανεκμετάλλευτων, πολλές φορές, υπηρεσιών υγείας. Ο ΟΚΥπΥ, εξάλλου, σε μία προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά και με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ήδη ότι από τον Σεπτέμβριο τα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα εργάζονται και τα απογεύματα. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουν με ευκολία οι δικαιούχοι στο Δημόσιο, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται οι επενδύσεις και αναβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι κάτι που ανησυχεί και τον ΟΑΥ, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι ο ΟΚΥπΥ είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας εντός του συστήματος, με τα δημόσια νοσηλευτήρια να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Εκτός αυτού, με την εξαγορά της πλειοψηφίας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από μία και μόνο εταιρεία, ενδεχομένως να αυξηθούν τα φαινόμενα επιλογής των ασθενών από τα νοσηλευτήρια. Είναι κάτι που γίνεται και έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΑΥ στο παρελθόν, καθώς κάποια από τα νοσηλευτήρια επιλέγουν ποιους ασθενείς θα περιθάλψουν και ποιους όχι. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποστέλλονται στο δημόσιο τα βαριά περιστατικά τα οποία χρήζουν πολλών ημερών νοσηλεία και στοιχίζουν. Κάτι τέτοιο θα αποτελεί χτύπημα κάτω από τη μέση για τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία έχουν επωμιστεί δύο χρόνια το βάρος της πανδημίας.

Ιπποκράτειο

Στο ΓεΣΥ από 1η Σεπτεμβρίου 2022 μπαίνει και επίσημα το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, έξι μήνες μετά την αίτηση για ένταξή του. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση του Ιπποκράτειου είχε μείνει για μήνες στα συρτάρια του ΟΑΥ γιατί έπρεπε να ξεκαθαρίσει προηγουμένως το θέμα με τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ που εργάζονται σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος, αλλά και με τις ιδιωτικές κλίνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιπποκράτειο υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες μόνο εντός ΓεΣΥ, με 2-3 γιατρούς που εργάζονται εκεί και δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ να έχουν έναν μήνα περιθώριο ή για ένταξη τους στο ΓεΣΥ ή για αναζήτηση άλλης επαγγελματικής στέγης.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ