Καθυστερημένα ανησυχεί ο κ. Πετρίδης

Όπως διαβάζουμε στον τύπο ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης διαπιστώνει από πλευράς υπουργείων δημοσιονομική χαλάρωση και παρατηρεί αιτήματα για νέες θέσεις και αυξήσεις μισθών που ασφαλώς συνεπάγονται αυξημένο κόστος για τα δημόσια οικονομικά. Μάλιστα ο κ. Πετρίδης σε πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και στο πλαίσιο της παρουσίασης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο κυπριακό  Σχέδιο Ανάκαμψης, μίλησε σχετικά και κάλεσε τους συνάδελφούς του σε δημοσιονομική πειθαρχία. Ο κ. Πετρίδης, μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου, σημείωσε πως μια από τις μεγαλύτερες που έγινε στην Κύπρο ήταν η μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής πολιτικής και του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στους υπόλοιπους υπουργούς πως η κυβέρνηση, με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική  των προηγούμενων χρόνων, κατάφερε από τα ελλείμματα να έχει πλεονάσματα (σ.σ. πριν την πανδημία). Μάλιστα, επισήμανε πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών επέτρεψε την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Επισήμανε, επίσης, πως παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και το τεράστιο κόστος για τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ύψους €1.8 δισ., οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν σε αναβαθμίσεις της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας.

Παράλληλα όμως ο κ. Πετρίδης δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του, γιατί όπως ανέφερε το τελευταίο διάστημα πολλά υπουργεία επιδιώκουν δημοσιονομικές χαλαρώσεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δέχεται πολλές πιέσεις για προσλήψεις και αναβαθμίσεις μισθολογικών κλιμάκων, ενώ κυβερνητικά τμήματα, για να καλύψουν τις αδυναμίες τους, ζητούν επιπρόσθετο προσωπικό, με αποτέλεσμα το κρατικό μισθολόγιο να παίρνει και πάλι την ανιούσα.  Ιδιαίτερες ανησυχίες δημιουργούν τα ελλείμματα ύψους €250 εκατ. που παρουσιάζει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Δεν αμφιβάλλουμε ότι έχει δίκαιο ο Υπουργός Οικονομικών στην έκφραση ανησυχιών. Και σωστά προβαίνει σε συστάσεις και παραινέσεις προς τους συναδέλφους του αλλά και στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Όμως έχουμε να παρατηρήσουμε ότι οι ανησυχίες του κ. Υπουργού έρχονται καθυστερημένα. Εδώ και καιρό, ο κάθε προσεκτικός παρατηρητής διαπιστώνει ότι η Κυβέρνηση στο σύνολό της έχει παρακάμψει σχέδια και προγράμματα λιτότητας και εξοικονόμησης πόρων. Ο πολίτης βλέπει να δημιουργούνται υφυπουργεία, επιτροπάτα, να διορίζονται σύμβουλοι, να αγοράζονται λιμουζίνες, να δημιουργούνται νέες αχρείαστες θέσεις, να δίνονται αυξήσεις, χορηγίες και άλλες παροχές. Γενικά να ανοίγουν τα ταμεία του κράτους και να ξοδεύονται αφειδώλευτα χρήματα του δημοσίου. Άλλοτε δικαιολογημένα αλλά τις περισσότερες φορές χωρίς επαρκείς δικαιολογίες τα κρατικά ταμεία δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια και στερούν τα χρήματα αυτά από πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και του πολίτη.

Έτσι θα υποδείξουμε στον Υπουργό Οικονομικών ότι δεν αρκεί να εκφράζει ανησυχίες όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Πρέπει την ουσιώδη στιγμή να στήνει πόδι και να λέγει όχι για αχρείαστες και αδικαιολόγητες δαπάνες. Είτε αφορά προεκλογικές περιόδους είτε χατιρικές παροχές σε ομάδες και τάξεις που έχουν τη δυνατότητα να ασκούν πιέσεις σε πολιτικό ή κομματικό επίπεδο. Διαφορετικά θα χτίζει από τη μια και θα χαλά από την άλλη.