Κάτω τα ξερά σας από τα σπίτια του κόσμου

{loadposition ba_textlink}

Στο μεγάλο πλήγμα του κουρέματος των καταθέσεων, προστίθενται οι εκποιήσεις των ακινήτων. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδειξε την αντιλαϊκή πολιτική της και την προτεραιότητά της να προστατεύει τις τράπεζες. Πόσες θυσίες πρέπει να κάνουμε ακόμα για τη σωτηρία των τραπεζών; ‘Όλα τα λόγια εφησυχασμού σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και των ευπαθών ομάδων, είναι λόγια του αέρα αφού μόνο η αφερεγγυότητα, χαρακτηρίζει τελικά την κυβέρνηση.

Καθόλου δεν νοιάζονται για το τι θα γίνει τη μέρα που θα ξεσπιτωθούν άνθρωποι, κάτι που ξέρουμε πολύ καλά ότι θα συμβεί. Ο νόμος για τις εκποιήσεις σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη του 2014 αλλά τέθηκε σε εφαρμογή στις 17 Απριλίου 2015, τα δάνεια όσων καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες να πληρώσουν τη δόση τους κατατάσσονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων (ΜΕΔ). Από εκεί και μετά αποστέλλονται στους οφειλέτες αλλά και στους εγγυητές επιστολές με τις οποίες καλούνται οι δανειολήπτες να επικοινωνήσουν με την τράπεζα, για να προβούν σε «διευθετήσεις» για «αναδιαρθρώσεις».

Ουσιαστικά έτσι ξεκινά μια διαδικασία μήπως και καταφέρει να γλιτώσει κάποιος το σπίτι του από τον πλειστηριασμό. Οι διαδικασίες για εκποίηση έχουν απλοποιηθεί και έχουν γίνει πολύ σύντομες με το εν λόγω νομοσχέδιο. Γιατί πάνω από όλα την κυβέρνηση που βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με την τρόικα και τις ορέξεις του ντόπιου κεφαλαίου, την ενδιαφέρει η «ανάπτυξη» με κάθε κόστος, χωρίς αυτή να σημαίνει απαραίτητα, καθόλου δηλαδή, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για το λαό.

Ο μόνος σχεδιασμός που επέλεξε να συντονίσει η κυβέρνηση είναι αυτός της δημοπρασίας. Ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών θα επιλέγει τυχαία τον δημοπράτη, γιατί η κυβέρνηση φροντίζει να προστατεύει και να εξυπηρετεί τα κοράκια και ο λαός ας κοιμάται στους δρόμους. Όλος αυτός ο ντόρος για να περάσει ο νόμος για τις εκποιήσεις, που η καθυστέρησή του είχε γίνει βραχνάς τόσο για την τρόικα όσο και για την κυβέρνηση, είχε γίνει στη βάση μιας απόφασης της ΕΚΤ, όπου τα κράτη που βρίσκονται σε μνημόνιο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, εφόσον έχουν εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση. Και οι κυβερνώντες αυτή τη θετική αξιολόγηση κυνηγούσαν και πέτυχαν.

Ισπανία

Με τα συγχαρητήρια και τα εύσημα των τροϊκάνων ότι: «η νομοθεσία αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα με στόχο τη μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ακολουθούμε πιστά το παράδειγμα της Ισπανίας. Στη συγκεκριμένη χώρα ψηφίστηκε ο νόμος των εκποιήσεων το 2007 και μέχρι το 2012 είχαν εκποιηθεί 400.000 ακίνητα. Κατά το μεσοδιάστημα το ποσοστό αυτοκτονιών χτύπησε κόκκινο με το 34% να συνδέεται άμεσα με το ξεσπίτωμα των ανθρώπων.

Μπροστά σε αυτό το προμελετημένο έγκλημα η ισπανική κοινωνία αντέδρασε. Μετά τη συλλογή 1,5 εκατομμυρίου υπογραφών και δυναμικές κινητοποιήσεις από το κίνημα κατά των εκποιήσεων η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει, τελικά, τη νομοθεσία. Ο τραγικός απολογισμός των πέντε αυτών χρόνων είναι χιλιάδες αυτοκτονίες και περισσότερες χιλιάδες αστέγων.

Κάτω τα ξερά σας από τα σπίτια μας. Το παράδειγμα της Ισπανίας χρειάζεται να το ακολουθήσουμε πριν θρηνήσουμε θύματα όπως εκεί. Ήδη έγιναν κάποιες σημαντικές κινητοποιήσεις τόσο στη Λευκωσία όσο και σε άλλες πόλεις ενάντια στις εκποιήσεις. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τα κινήματα στο άμεσο μέλλον, ώστε να σταματήσουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι υποχείριο της απληστίας καμίας κυβέρνησης και κανενός τραπεζίτη.

Έχεις επίγνωση Χάρη, του άθλιου κοινωνικού φαινόμενου που θα ακολουθήσει με την εκποίηση της πρώτης κατοικίας και τον ξεσπιτωμό του κόσμου; Γνωρίζεις πόσο ακραίες συμπεριφορές και πόσα κρούσματα βίας θα έχουμε καθημερινά σαν αποτέλεσμα των ηρωικών αυτών εμμονών και αποφάσεων σου; Προσπαθείς να το παίξεις Harry Potter ρε παλικάρι αλλά…θα καταλήξουμε να βλέπουμε ταινίες τρόμου καθημερινά.

Τελικά πάμε καλά κύριε Υπουργέ των Οικονομικών;
Διάφοροι «ειδήμονες» πανηγυρίζουν για τα όσα μας αναφέρει ο Χάρης Γεωργιάδης για την οικονομία και ότι πάμε πολύ καλά, σε γενικό επίπεδο. Κάθε φορά που λέει ο Χάρης ότι πάμε καλά, ας μας αναλύει λεπτομερώς και τα πιο κάτω ερωτήματα, ώστε να έχουμε την πραγματική εικόνα της οικονομίας και όχι αυτό που ο ίδιος ή οι επικοινωνιολόγοι του θέλουν να προβάλουν:

1. Πόσοι είναι οι άνεργοι;
2. Πόσοι και ειδικά νέοι, έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον;
3. Σε τι ποσοστό βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;
4. Πόσοι κήρυξαν πτώχευση;
5. Πόσοι πήγαν φυλακή για μικρο οφειλές;
6. Πόσες εκποιήσεις έγιναν και σε τι τιμές συγκριτικά με τις τιμές του κτηματολογίου του 2013;

Η χώρα ξεπουλιέται, η ανεργία σε ύψη που τρομάζουν, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών σε σημεία τραγικά, η δωρεάν παιδεία και υγεία ετοιμοθάνατες, και οι κυβερνώντες με έπαρση αντιστρόφως ανάλογη του πολιτικού τους ήθους, σπρώχνονται για το ποιος θα βγάλει πύρινους λόγους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με σκοπό να μας πείσουν για τις αγνές τους προθέσεις . Και προσπαθούν, στον βωμό της απελευθέρωσης, να περάσουν ως φυσιολογική την κάθε ανωμαλία και διαστροφή. Δυστυχώς, δεν έχουμε πολλές ελπίδες. Είναι ανίκανοι, είναι και επικίνδυνοι. Θα προτιμήσουν να βυθίσουν το πλοίο με την βοήθεια των υποταγμένων και των τροικολάγνων, από το χάσουν τα προνόμια της εξουσίας τους.

Ξύλινη γλώσσα, αναίδεια, τζάμπα μαγκιά, κανένα όραμα, καμιά καινούργια ιδέα παρά μόνο ατάκες και συνθήματα που θα παίξουν για λίγο και στη συνέχεια θα ξεχαστούν. Θα μείνει μόνο η στάχτη από τα ερείπια, σαν αποτέλεσμα των καταστροφικών τους αποφάσεων. Δεν θα εκπλαγώ αν προσπαθήσουν να την ρευστοποιήσουν και αυτή.

Όλα για τις τράπεζες

Την αναγκαιότητα των εκποιήσεων τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις που έκανε στην εκπομπή «Πρώτο Θέμα» του Ράδιο Πρώτο.

«Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να γίνουν εκποιήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών, και πρόσθεσε πως η εκποίηση πρέπει να υπάρχει ως διαθέσιμο εργαλείο στη βάση κριτηρίων και ασφαλιστικών δικλίδων.

«Αν θέλουμε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δανείζουν, τότε πρέπει να είναι και σε θέση να εισπράττουν» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ σχολίασε πως δεν νοείται κάποιος δανειζόμενος να μην αποπληρώνει ούτε ένα σεντ από το χρέος του.

Αμετάκλητη και με αδικαιολόγητες εμμονές η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και κατ’ επέκταση ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, να προχωρήσουν σε πακετοποίηση δανείων, τα οποία είναι ευρέως γνωστό σε ποιών τα χέρια θα καταλήξουν καθώς και σε εκποίηση της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

Άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για την πώληση δανείων σε funds με δυο οδηγίες που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα

Όσα ξένα επενδυτικά ταμεία ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν κόκκινα δάνεια θα μπορούν να απευθύνονται στην εποπτική Αρχή η οποία θα χορηγεί άδεια εξαγοράς πιστωτικών διευκολύνσεων μόνο σε νομικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πριν ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο είχαν προσεγγίσει την Κεντρική Τράπεζα εκπρόσωποι τριών funds που έδειξαν ενδιαφέρον για τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να αποκτήσουν άδεια.

Πριν ψηφιστεί η νομοθεσία για την πώληση δανείων αλλά και στη συνέχεια το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών ταμείων μεταφέρθηκε και σε διοικήσεις τραπεζών, αλλά το θέμα είναι σε ποιες τιμές θα δοθεί μέρος των προβληματικών δανείων.

Οι τράπεζες έχουν κάνει μια σχετική προεργασία για δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση έχοντας και στα χέριά τους και το εργαλείο των εκποιήσεων.

Σύμφωνα με την περί αδειοδοτήσεων εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων οδηγία του 2016, η εταιρεία που ενδιαφέρεται να αποκτήσει άδεια για να αγοράσει προβληματικά δάνεια θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην Κεντρική.

Τα έγγραφα που θα πρέπει να καταθέσει είναι επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει προϋπολογισμό ια τα δύο πρώτα οικονομικά έτη, το οποίο καταδεικνύει ότι η αιτήτρια εταιρεία θα έχει επαρκείς πόρους.

Θα πρέπει να διατηρούν ανά πάσα στιγμή ελάχιστο πληρωθέν μετοχικό κεφάλαιο ύψους €100.000, οι μέτοχοι και οι σύμβουλοι αυτών να πληρούν τα κριτήρια της ικανότητας και καταλληλότητας, να διαθέτουν οργανωτική δομή που τους επιτρέπει να παρέχουν υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου καθώς και ότι το πρόγραμμα λειτουργιών τους δεν δημιουργεί υποψίες για την πιθανότητα δημιουργίας αρνητικού αντίκτυπου στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Δημοκρατία.

Για να διευκολύνεται με την αξιολόγηση των αιτήσεων η Κεντρική έχει ετοιμάσει το έντυπο αίτησης, το οποίο καλούνται να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν στην Κεντρική όλα τα νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια εξαγοράς πιστωτικών διευκολύνσεων. Επίσης ειδικό έντυπο υπάρχει στην Κεντρική για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία προτίθενται να αποκτήσουν «ειδική συμμετοχή» στο κεφάλαιο των επενδυτικών εταιρειών.

Η δεύτερη οδηγία της Κεντρικής «περί της διαδικασίας κοινοποίησης προς τους δανειολήπτες και εγγυητές της πρόθεσης πώλησης πιστωτικών διευκολύνσεων οδηγία του 2016» αναφέρεται στην ενημέρωση δανειοληπτών και εγγυητών ότι το δάνειο θα πωληθεί.

Χούρικαν: “Οι εκποιήσεις των κατοικιών θα αρχίσουν από το Μάιο”

Τον Μάιο ξεκινούν οι εκποιήσεις κατοικιών, σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Κύπρου. Ο Τζον Χούρικαν δήλωσε πως θα εκποιηθούν οι κατοικίες, μη συνεργάσιμων δανειοληπτών. Τονίζει ότι θα προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ που διοργάνωσε το Συγκρότημα, δήλωσε πως θα γίνουν εκποιήσεις κατοικιών «και δεν θα απολογηθούμε γι αυτό, αλλά θα προστατεύσουμε τις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Ξεκαθάρισε πως ο «χορός» των εκποιήσεων θα ξεκινήσει με μερικές δεκάδες πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και όχι μικρές οικογενειακές εστίες.

Ο Τζον Χούρικαν σημείωσε ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις είναι απαραίτητη, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για σωστή δανειακή συμπεριφορά στην Κύπρο.

Καθησυχάζει η Τράπεζα Κύπρου σχετικά με τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας

Κανείς δεν πρόκειται να «μείνει στον δρόμο», λόγω της καθυστέρησης της αποπληρωμής του δανείου του, επισήμανε στην τηλεόραση του «Σίγμα» εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου.

Μετά τον θόρυβο που προξένησαν οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, σχετικά με το ενδεχόμενο εκποιήσεων πρώτης κατοικίας προς διευθέτηση των υποχρεώσεων δανειοληπτών, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων Μιχάλης Περσιάνης επιχείρησε να καθησυχάσει τους δανειολήπτες. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή της τηλεόρασης του «Σίγμα», «Μεσημέρι και κάτι», ο κ. Περσιάνης ανέφερε ότι η Τράπεζα δεν προτίθεται να αφήσει κανέναν «στο δρόμο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στο μέλλον ενδέχεται να γίνει χρήση του δικαιώματος που παρέχει η νομοθεσία, προκειμένου να διευθετηθούν κάποιες υποθέσεις.

Πρόκειται για παλιές υποθέσεις Αυτήν τη στιγμή, από μεριάς Τράπεζας Κύπρου προχωρεί μια σειρά υποθέσεων, οι οποίες, αν εξαιρέσουμε δύο, οι υπόλοιπες είναι πολύ παλιές, με την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων να χρονολογείται πριν από το 2013, σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη. «Μιλάμε για υποθέσεις όπου η δυνατότητα αποπληρωμής τους δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση, αλλά ως ζήτημα είναι μακροχρόνιο», υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι «οι εκποιήσεις αυτές αφορούν εμπορικά ακίνητα και χωράφια».

Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτό που έχει πει η Τράπεζα Κύπρου είναι ότι «δεν θα αφήσουμε κόσμο στον δρόμο και δεν θα κάνουμε μαζικές εκποιήσεις πρώτων κατοικιών», και διευκρίνισε ότι στις λίστες της τράπεζας δεν υπάρχουν καν κατοικίες, «χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης που ζει σε σπίτι τεράστιας αξίας, θα προστατευτεί με τον ίδιο τρόπο που θα προστατευτεί ένας οικογενειάρχης που ζει σε ένα διαμέρισμα. Αυτή η διαφοροποίηση υπάρχει και εκεί θα γίνει η όποια εξαίρεση στον κανόνα της πρώτης κατοικίας».

Μόνο τεράστιες επαύλεις Η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, θεωρεί ότι οι περιπτώσεις που οδεύουν προς εκποίηση είναι απολύτως λογικές και βάσει λογικής, αλλά και βάσει ηθικής, λέγοντας ότι, για την ώρα, καμία πρώτη κατοικία δεν εμπίπτει σε αυτήν τη διαδικασία. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν αποκλείεται στο μέλλον να εκποιηθούν πρώτες κατοικίες, ο κ. Περσιάνης απάντησε ότι θα γίνουν στο μέλλον εκποιήσεις, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα συνάδουν με την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Αυτή είναι η αρχή μας: Αν εκποιήσουμε πρώτες κατοικίες, αυτές θα είναι τεράστιες επαύλεις. Δεν μιλάμε για τον μέσο οικογενειάρχη. Ξεκινήσαμε με εμπορικά ακίνητα και χωράφια, θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά σε επαύλεις και εξοχικά. Δεν θα προχωρήσουμε σε πρώτη κατοικία, με κάποιες όμως εξαιρέσεις, οι οποίες θα εξεταστούν η καθεμιά ξεχωριστά και με βάση αρχές οι οποίες δεν θα βρουν κανέναν αντίθετο», σημείωσε.

Αυτές οι «εξαιρέσεις» είναι που έκαναν τον κόσμο να χάσει τον ύπνο του κύριοι.

Τον Ιούνιο οι πρώτες δημοπρασίες ακινήτων.

Τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν οι δημοπρασίες ακινήτων με τις τράπεζες να είναι έτοιμες εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να αποστείλουν τη δεύτερη από τις τέσσερις επιστολές ώστε να αρχίσει η διαδικασία.

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων οι τράπεζες θα αποστείλουν τη δεύτερη επιστολή σε όλους τους δανειολήπτες των οποίων τα ακίνητα θα εκποιηθούν και θα τους υποδεικνύουν την ακριβή ημερομηνία όπου θα γίνει η δημοπρασία του ακινήτου τους, το χώρο όπου θα γίνει και το όνομα του δημοπράτη.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι πρώτες δημοπρασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούνιο καθώς μέχρι την εκποίηση θα ακολουθήσουν άλλες δύο επιστολές. Συγκεκριμένα στην τρίτη επιστολή θα τους καλούν σε εύλογο χρονικό διάστημα να επιλέξουν ένα εκτιμητή ακινήτων για το ακίνητο που θα εκποιηθεί και σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση με την εκτίμηση της Τράπεζας πέραν του 25% τότε θα ορίζεται τρίτος δημοπράτης από το ΕΤΕΚ. Στην τέταρτη επιστολή οι τράπεζες θα επιβεβαιώνουν την έναρξη της δημοπρασίας και θα πρέπει 30 ημέρες πριν να αρχίσει η διαδικασία να τη δημοσιεύσουν σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και στην ιστοσελίδα της Τράπεζας όπου σύναψε δάνειο ο δανειολήπτης.

Η δημοπρασία θα αρχίζει στο 80% της εκτιμημένης αξίας κάθε ακινήτου και αν σε περίοδο τριών μηνών το ακίνητο δεν πωληθεί τότε θα μπορεί να πωληθεί σε οποιαδήποτε τιμή νοουμένου ότι θα δώσει τη συγκατάθεση της κάθε τράπεζα.

Όλες οι πρόνοιες νόμου εκποιήσεων

Σε ισχύ τέθηκε ο νόμος για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη διεξαγωγή πλειστηριασμών και πωλήσεων των υποθηκευμένων ακινήτων από τους ενυπόθηκους δανειστές.

Η υφιστάμενη διαδικασία πώλησης του ακινήτου από το τμήμα κτηματολογίου και χωρομετρίας παραμένει σε ισχύ και η επιλογή, είτε πώλησης μέσω των διαδικασιών του εν λόγω τμήματος, είτε μέσω των νέων διαδικασιών του ενυπόθηκου δανειστή, παραμένει στον ίδιο το δανειστή.

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένει η ψήφιση των σχετικών κανονισμών που έχει καταθέσει στη βουλή από τις αρχές Μαρτίου το υπουργείο εσωτερικών.

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές οικονομικών και εσωτερικών αναμένεται εντός των ημερών να θέσουν τους εν λόγω κανονισμούς στο μικροσκόπιο τους, καθώς κάτι τέτοιο αξιώνουν και οι διεθνείς πιστωτές.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει την ακόλουθη διαδικασία:


1. Η διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου μπορεί να ξεκινήσει όταν το ενυπόθηκο χρέος έχει καταστεί πληρωτέο και υπάρχουν καθυστερήσεις πέραν των 120 ημερών.
Εντός της περιόδου των 120 ημερών ο ενυπόθηκος οφειλέτης μπορεί επίσης να καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο για οποιοδήποτε λόγο που αφορά στην πιστωτική διευκόλυνση που έχει λάβει από το δανειστή. Σε τέτοια περίπτωση η προώθηση της διαδικασίας εκποίησης είναι σε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών.

2. Μετά την πάροδο της περιόδου των 120 ημερών, ο ενυπόθηκος δανειστής δύναται να αποστείλει ειδοποίηση στον ενυπόθηκο οφειλέτη, ζητώντας την αποπληρωμή του οφειλόμενου χρέους τουλάχιστον εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της ειδοποίησης. Νοείται ότι, με την ειδοποίηση ενημερώνεται ο ενυπόθηκος οφειλέτης ότι σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού που καθορίζεται σε αυτήν, ο ενυπόθηκος δανειστής θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του για πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 30 ημερών, ο ενυπόθηκος οφειλέτης μπορεί και πάλι να προσφύγει στο δικαστήριο αμφισβητώντας το ποσό που ζητά ο ενυπόθηκος δανειστής ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Η διαδικασία εκποίησης είναι σε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών.

3. Σε περίπτωση όπου ο ενυπόθηκος οφειλέτης δεν έχει συμμορφωθεί, ο ενυπόθηκος δανειστής δύναται να επιδώσει στον ενυπόθηκο οφειλέτη δεύτερη ειδοποίηση με την οποία ενημερώνει ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα πωληθεί σε πλειστηριασμό (αναφέροντας ημερομηνία, χώρο και ώρα). Η ειδοποίηση αυτή επιδίδεται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την καθορισμένη ημέρα πλειστηριασμού του ενυπόθηκου ακινήτου.
Ο ενυπόθηκος οφειλέτης μπορεί, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης να καταθέσει έφεση στο Δικαστήριο, για παραμερισμό της ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης για τους ακόλουθους λόγους:

Η ειδοποίηση δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις κατά τον τύπο και περιεχόμενο.

Η ειδοποίηση δεν έχει δεόντως επιδοθεί.

Η ειδοποίηση έχει αποσταλεί πριν τη λήξη της προθεσμίας για καταβολή της πληρωμής προς τον ενυπόθηκο δανειστή.

Εκκρεμεί αγωγή ενώπιον δικαστηρίου για την ειδοποίηση που έχει αποσταλεί.

4. Ο ενυπόθηκος δανειστής επιδίδει παράλληλα ειδοποίηση στον ενυπόθηκο οφειλέτη, όπως εντός 10 ημερών προχωρήσει στο διορισμό αδειούχου εκτιμητή για σκοπούς καθορισμού της αγοραίας αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου. Ο ενυπόθηκος δανειστής θα διορίσει δεύτερο εκτιμητή και θα ενημερώσει τον ενυπόθηκο δανειστή για την ταυτότητα του εκτιμητή που διόρισε πριν από τη λήξη της προθεσμίας των 10 ημερών. Σε περίπτωση που ο ενυπόθηκος οφειλέτης δεν διορίσει εκτιμητή, ο ενυπόθηκος δανειστής διορίζει 2 εκτιμητές για τον καθορισμό της αγοραίας αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου.
5. Οι δύο εκτιμητές, ταυτόχρονα και ανεξάρτητα, χωρίς να διαβουλεύονται μεταξύ τους και χωρίς να ανακοινώσουν την εκτίμησή τους, πρέπει να παραδώσουν τις εκτιμήσεις τους στον ενυπόθηκο οφειλέτη και στον ενυπόθηκο δανειστή, μέσα σε 30 ημέρες από τον διορισμό τους. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους 2 εκτιμητές παραλείψει να παραδώσει την εκτίμηση του, τότε ο ενυπόθηκος δανειστής εντός 10 ημερών ζητεί από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου το διορισμό τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή, ο οποίος, εντός 30 ημερών, ετοιμάζει τρίτη ανεξάρτητη εκτίμηση του ακινήτου.

6.Αν η διαφορά των 2 εκτιμήσεων της αγοραίας αξίας του ακινήτου δεν υπερβαίνει το 25%, τότε ως αγοραία αξία θα λογίζεται ο μέσος όρος των δύο εκτιμήσεων.

7. Σε περίπτωση όπου η διαφορά μεταξύ των δύο εκτιμήσεων, είναι ίση ή μεγαλύτερη από 25%, ο δανειστής οφείλει μέσα σε 5 μέρες, από την ημέρα παράδοσης των εκθέσεων εκτίμησης, να ζητήσει από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου το διορισμό τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή, ο οποίος, εντός 30 ημερών, ετοιμάζει τρίτη ανεξάρτητη εκτίμηση του ακινήτου και παραδίδει αντίγραφο της έκθεσης εκτίμησής του στο δανειστή και στον ενυπόθηκο οφειλέτη.

8. Σε περιπτώσεις διορισμού τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή, ως αγοραία αξία του ενυπόθηκου ακινήτου θα λογίζεται ο μέσος όρος των 2 πλησιέστερων, από τις 3 εκτιμήσεις. Σε περιπτώσεις που οι 3 εκτιμήσεις διαφέρουν μεταξύ τους ισομερώς, ως αγοραία αξία θεωρείται ο μέσος όρος των 3 εκτιμήσεων.

9. Η αρχική προσπάθεια πώλησης διενεργείται από τον δανειστή μόνο με πλειστηριασμό και στον πλειστηριασμό ισχύει επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου όπως έχει καθοριστεί με βάση την προαναφερόμενη διαδικασία. Κανένα ενυπόθηκο ακίνητο δεν μπορεί να πωληθεί κάτω από την επιφυλασσόμενη τιμή.

10. Σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει σε πώληση του ακινήτου, ο δανειστής μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω προσπάθειες πώλησης του ακινήτου (μέσω νέων πλειστηριασμών ή πωλήσεων με άλλους τρόπους) για περίοδο 3 μηνών, από την ημερομηνία λήξης του πρώτου πλειστηριασμού, με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, η οποία παραμένει στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Μετά την πάροδο της χρονικής περιόδου των 3 μηνών δεν καθορίζεται επιφυλασσόμενη τιμή.

11. Σε περίπτωση που μετά την αποτυχία του πρώτου πλειστηριασμού, ο ενυπόθηκος δανειστής επιλέξει να πωλήσει απ’ απευθείας το ενυπόθηκο ακίνητο χωρίς πλειστηριασμό, πρέπει να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ότι η πώληση θα γίνει στον προσφοροδότη με την υψηλότερη προσφορά, ο οποίος καταβάλει αμέσως τουλάχιστον 20% της αποδεχόμενης τιμής προσφοράς.

12. Εάν ο ενυπόθηκος δανειστής δεν πωλήσει το ενυπόθηκο ακίνητο εντός χρονικής περιόδου 1 έτους από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του πρώτου πλειστηριασμού, τότε ο ενυπόθηκος δανειστής έχει την επιλογή είτε να αγοράσει το ενυπόθηκο ακίνητο στην αγοραία αξία του, η οποία εκτιμάται με εξ’ υπαρχής διεξαγωγή διαδικασίας εκτίμησης του, είτε επαναρχίζοντας τη διαδικασία πώλησης.
Νοείται ότι, η πώλησης του ενυπόθηκου ακινήτου είτε μέσω πλειστηριασμού είτε με πώληση διενεργείται με επιφυλασσόμενη τιμή όχι μικρότερη του 50% της νέας εκτιμημένης αγοραίας αξίας του.

Εκποιήσεις ακινήτων σε μερικά λεπτά

Σε καθημερινή βάση θα γίνονται οι εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες και η όλη διαδικασία θα διαρκεί από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις βασικές πρόνοιες των Κανονισμών Εκποιήσεων Ενυπόθηκων Ακινήτων από ενυπόθηκους δανειστές που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, στη βάση του άρθρου 45 του Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, η επιλογή του δημοπράτη για τη διεξαγωγή πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου μέσω πλειστηριασμού θα είναι τυχαία, μετά από αίτηση του ενυπόθηκου δανειστή στο ηλεκτρονικό σύστημα που διατηρείται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ηλεκτρονικό σύστημα περιλαμβάνει κατάλογο προσοντούχων δημοπρατών, οι οποίοι διορίζονται από τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου. Η διεξαγωγή των δημοπρασιών θα γίνεται σε πενθήμερη βάση, από τις 9 π.μ. έως και τις 5 μ.μ., εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες. Ο πλειστηριασμός θα ορίζεται από τον δημοπράτη εντός τριών ημερών από την ημερομηνία υποβολής σχετικού αιτήματος από τον ενυπόθηκο δανειστή. Κάθε ειδοποίηση για πλειστηριασμό ετοιμάζεται και εκδίδεται από τον ενυπόθηκο δανειστή. Οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται σε πέντε καθορισμένους χώρους δημοπρασίας, ένα ανά επαρχία, και θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι και λειτουργικοί, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες ασφάλειας, τεχνικής υποστήριξης, δυνατότητας διασύνδεσης με το διαδίκτυο, χώρο στάθμευσης, υπηρεσίες καντίνας και όλες τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις για την απρόσκοπτη προσέλευση κοινού.

Στη χειρότερη θέση και με διαφορά βρίσκεται η Κύπρος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης με το ποσοστό να φθάνει στο 49,6% που ισοδυναμεί με το 136,7% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία και την ανάλυση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), τα κόκκινα δάνεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο χώρο της Ευρώπης. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ευρώπη λεπτομερή στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή αυτά που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από 90 ημέρες. Τα στοιχεία της σύγκρισης είναι αποκαλυπτικά για το πρόβλημα που υπάρχει στο εγχώριο σύστημα.

Τα ψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τον κόσμο ο οποίος αδυνατεί να «βρει» τα προς τον ζην. Πόσο μάλλον να αποπληρώσει δόσεις δανείων τα οποία σύναψε όταν οι συνθήκες για αυτόν ήταν εντελώς διαφορετικές.
Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί, «μέσα στα περιβόητα άρθρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχει το δικαίωμα στέγης;»
Φυσικά και υπάρχει! Το δικαίωμα της Στέγης κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και από το Σύνταγμα μας. Όλοι έχουμε δικαίωμα στέγης και αν δεν μπορούμε να την εξασφαλίσουμε, οφείλει το κράτος να φροντίσει γι αυτό. Δυστυχώς, τουλάχιστο μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική του κράτους. Δεν υπάρχουν σχέδια ως προς το τι θα απογίνει ο κόσμος που θα βγαίνει έξω απ’ τα σπίτια του.

Άρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταργούνται εδώ στο νησί μας…

Στην Κύπρο, σε πολλά ζητήματα, σε αρκετά σοβαρά θέματα, δεν υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες του ατόμου!

Και αυτό γίνεται συστηματικά και από το ίδιο το κράτος και από τους ίδιους τους θεσμούς.

Καταντήσαμε τα πειραματόζωα για όλες τις αδοκίμαστες συνταγές των επιτήδειων επιθετικά σκεπτόμενων διαχειριστών της νέας τάξης πραγμάτων!

Το ερώτημα είναι πόσο ακόμη ο λαός θα αντέξει αυτόν τον εμπαιγμό…